Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Co je pomalá móda ("slow fashion") a kde ji v Praze koupit?

doporučujeme | 14. 2. 2017

Pomalá móda („slow fashion“), je termín, který se vplížil do žargonu módních guru, a pomalu se začíná objevovat i v běžné mluvě. V následujícím článku se dozvíte o této vychytávce něco víc a také vám prozradíme, kde si koupit pomalou sukni, svetřík nebo boty.

Text: Aneta Hebrová (Greenglasses)

15289205_694646030692397_8723573617851898353_o.jpg
Czech Labels & Friends - s láskou a úctou k řemeslu, výrobě a přírodě.


Pomalá móda, která jde po stopách více známého hnutí Pomalého jídla (Slow Food), je silnou odezvou na tzv. Rychlou módu (Fast fashion) produkující trendové oblečení za nejnižší náklady bez ohledu na sociální a environmentální dopady (jako třeba H&M, Zara, Top shop a další). Pomalá móda naopak klade důraz na řemeslnou dovednost, kvalitu a tradici s respektem k biodiverzitě a lidským právům.

Obhájkyně pomalé módy Kate Fletcher to v žurnálu The Ecologist výstižně shrnula slovy: „Pomalá móda je o navrhování, výrobě, spotřebě a lepším životě výrobku. Pomalá móda není založená na bázi času, ale kvality (která má nějaké časové komponenty). Pomalá není opakem rychlé (nejde o dualismus), ale odlišný přístup, ve kterém si jsou designéři, podnikatelé, maloobchodníci a spotřebitelé více vědomi toho, jaké mají výrobky dopady na pracovníky, společnost a ekosystémy… Slow fashion, přecházející od kvantity ke kvalitě, snižuje tlak času. To umožňuje dodavatelům plánovat objednávky, předpovídat počty potřebných pracovníků a investovat v dlouhodobém horizontu.“

Jednoduše řečeno

Myslíme si, že Pomalá móda by se dala vystihnout také několika jednoduchými pravidly:

► Méně je více
► Kvalita nad kvantitou
► Nakupovat lokálně


V našich představách je hnutí spojeno s minimalismem, nadčasovostí a jednoduchostí. Zahrnuje to oblečení, které je ušito, aby vydrželo, a je imunní vůči nestálosti trendů. Je prostředkem pro sebevyjádření a projevem kulturního bohatství, a přesto vystihuje věčná slova moudrosti Leonarda da Vinciho: “Jednoduchost je nejvyšší sofistikovanost.“

Kde ji v Praze koupit?

Znát myšlenku pomalé módy je jedna věc, ale určitě jste zvědaví jak ji implementovat do vlastního života. Chtěly jsme vědět to samé, což je důvod, proč jsme se setkaly s více než 50 obchody a e-shopy, kde se dá koupit udržitelná móda v Praze. Níže je 10 možností a celý seznam najdete zde.

 

Bohempia

První Konopnictví Bohempia. Oblečení i tenisky protkané konopím....


 

Czech Labels & Friends

Czech labels and friends je prostor plný krásného oblečení, bot a doplňků....


 

Harddecore

Prodejní galerie. Experimentální showroom prezentující nezávislé firmy, módní...


 

Jakoby

„Slow fashion“ butik zaměřený na přírodní materiály a upcyklaci....


 

Kurator

Prostor pro módu, design, dobré a krásné věci v samém centru Prahy....


 

Recycle With Love

Kvalitně vybrané second-hand a upcyklované oblečení a doplňky...


 

Showroom.

Nový projekt v centru Prahy spojující designéry z různých módních odvětví....


 

Sistersconspiracy

Designový obchod dvou absolventek pražské UMPRUM...


 

Studio & Showroom Zuzana Kubíčková

Showroom návhářky s citem pro přírodní materiály a ženské detaily....


 

100class concept store

100CLASS concept store leží v historické části Prahy poblíž náměstí Republiky. Je to...


 

green.jpg  Greenglasses

Greenglasses je platforma pro udržitelný život ve městě, která vám na základě těchto kritérií ukazuje, kde najít lokální, ekologické, second-hand, DIY, nízkoodpadové a další zelenější produkty, služby a zážitky v Praze.
Více o Greenglasses ZDE.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!