Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Co je na světě nejcennější….?

gastro | 27. 6. 2012

Odpověď panu králi znají všichni - sůl. O víkendu jsme si s přáteli užili pěkné grilování s dobrým masem a letními víny "od nás". Otázka čím a jak masa solit padla velmi brzy... 
 

[sul%281%29.jpg]


První dotaz byl k mořské či kamenné soli, já říkám mořské ano, byť nádech vůně moře je také otázka představivosti :). Klasické italské "sale grosso marino" je dobrý a cenově přijatelný základ, ale hlavně do mlýnků protože velké krystaly by už vadily vašemu chrupu. Dnes nejklasičtější solí mezi dobrými kuchaři jsou francouzské mořské z Camargue (Středozemní moře) a Guerande (Atlantik) nazývané "fleur de sel/mořské květy" a v poslední době čím dál v gastronomii používanější sůl z Maldonu z jihovýchodní Anglie.

Efekt všech těchto solí je především že jednotlivé kousky "explodují“ v soustech a přináší lepší zážitek než jemná sůl, jež dává průměrnou slanost v každém gramu sousta.
U všech solí ale platí však dvě hlavní zásady:

1. žádná sůl nevylepší špatné či přesušené maso
2. solíme až chvíli poté co již ugrilovaný steak necháte chvíli za častého obracení "odpočinout" 


Brzy odjíždíme s dětmi na dovolenou na sever Itálie přes Alto Adige na Lago di Garda a tam, jak je známo, je také o dobré jídlo a víno postaráno (jablka, speck, olivový olej – tak trochu "fúze" rakouskou-uherské gastronomie míchaná s tou tradiční italskou ), a tak bude o co zajímavého se zase příště podělit!
 
Eat fresh!
 
Standa Sekyra


přehled článků

Není zapotřebí žádných drahých přímořských dovolených, k naprosté spokojenosti stačí se v podvečer posadit na lavičku a poslechnout jazzový koncert, shlédnout film pod hvězdami nebo si jít zatančit. Přinášíme 21 důvodů, proč vybalit kufry a zůstat v červenci v Praze.

18 nově otevřených podniků, které vás vystřelí do celého světa. Můžete ochutnat japonskou, vietnamskou i mexickou kuchyni, americké burgery v duhovém provedení nebo echtovní české chlebíčky.

Zajímavým trendem poslední doby se stalo propojení výrobny piva s restaurací. Chcete vědět, kde se pivo vaří a designu dobře daří?