Co je na světě nejcennější….?
Odpověď panu králi znají všichni - sůl. O víkendu jsme si s přáteli užili pěkné grilování s dobrým masem a
letními víny "od nás". Otázka čím a jak masa solit padla velmi brzy...
První dotaz byl k mořské či kamenné soli, já říkám mořské ano, byť nádech vůně moře je také otázka představivosti
:). Klasické italské "sale grosso marino" je dobrý a cenově přijatelný základ, ale hlavně do mlýnků protože velké
krystaly by už vadily vašemu chrupu. Dnes nejklasičtější solí mezi dobrými kuchaři jsou francouzské mořské z Camargue
(Středozemní moře) a Guerande (Atlantik) nazývané "fleur de sel/mořské květy" a v poslední době čím dál v gastronomii
používanější sůl z Maldonu z jihovýchodní Anglie.
Efekt všech těchto solí je především že jednotlivé kousky "explodují“ v soustech a přináší lepší zážitek
než jemná sůl, jež dává průměrnou slanost v každém gramu sousta.
U všech solí ale platí však dvě hlavní zásady:
1. žádná sůl nevylepší špatné či přesušené maso
2. solíme až chvíli poté co již ugrilovaný steak necháte chvíli za častého obracení "odpočinout"
Brzy odjíždíme s dětmi na dovolenou na sever Itálie přes Alto Adige na Lago di Garda a tam, jak je známo, je také
o dobré jídlo a víno postaráno (jablka, speck, olivový olej – tak trochu "fúze" rakouskou-uherské gastronomie míchaná
s tou tradiční italskou ), a tak bude o co zajímavého se zase příště podělit!
Eat fresh!
Standa Sekyra

Na druhou vlnu naskočilo zatím jediné autokino – to na Strahově. Až tam vyrazíte, nezapomeňte si cestou pořádně zatopit v autě, ať vám pak poslech bijáku neruší zimou cvakající zuby.

Konečně i Prahu zavalila sněhová peřina, a protože kopce nám snad jen tak nějaký PES nezavře, našli jsme pro vás nejlepší místa, kam můžete v metropoli vyrazit sáňkovat a bobovat.