Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
30
září

Festival Den architektury

Kruh z. s. - Den architektury

zpět na výpis akcí
 

Nejrozsáhlejší festival o architektuře u nás opět nabídne stovky zdarma přístupných akcí ve stovce měst.

Začátek:30. 09. 22
Konec:06. 10. 22
Cena:Zdarma
Čas:10:00 - 20:00
Kategorie: kultura|design, ostatní, poznání| po praze, památky, centra

Mottem dvanáctého ročníku festivalu je “Nebourej, transformuj!”
a program se tak z velké části zaměří na ekologický, ekonomický i etický rozměr architektury a výstavby a představí zdárná řešení rekonstrukcí a revitalizací v různých měřítkách.

„Nejen v rámci Dne architektury dlouhodobě sledujeme téma udržitelnosti v architektuře, se kterým souvisí letošní hlavní festivalová sekce i další festivalová linka věnovaná zelené architektuře. Jednou z cest k udržitelnosti jsou pro nás i renovace staveb a odklon od bourání odkazu 20. století. Napříč republikou jsme svědky mazání paměti tohoto období, jejíž nahrazování nepřináší větší hodnotu.

Jsme přesvědčeni o tom, že kvalitní rekonstrukce či revitalizace mohou být větším přínosem nejen pro investora, ale i pro veřejnost,“ vysvětluje zakladatelka a ředitelka Dne architektury, Marcela Steinbachová.

Den architektury také připomene osobnost Josipa Plečnika, od jehož narození uplynulo v letošním roce 150 let, a sleduje i na jeho následovníky a kolegy z Vídeňské školy Otto Wagnera. U této příležitosti bude mimo jiné uvedena kompozice Emila Viklického Pocta Josipu Plečnikovi v pražském kostele Nejsvětějšího Srdce Páně. Festival vzdá také napříč regiony i poctu české architektce Aleně Šrámkové.

Za architekturou známou i neznámou se mohou zájemci vydat pěšky, za běhu nebo na kole, ale třeba na skatu, a to vždy s odborným výkladem. Pod tradičním názvem Hurá dovnitř! se otevřou veřejnosti i desítky běžně nepřístupných budov. Festival představuje jak současné zajímavé stavby, tak architekturu 20. století, a na některých místech zamíří i hlouběji do historie. Hlavním dějištěm zdarma přístupného festivalu bude Praha, kde se bohatý program tradičně odehraje v samotném centru, ale i na území Prahy 7 nebo Prahy 10 či v okolí Pražského hradu. Rozsáhlý program chystají i Brno, Ostrava ale i další desítky měst.

Mapa po Praze

Tato akce má více míst konání po Praze

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: