Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

V ulicích města na vás číhá 20 soch. A taky jedna „hospodosocha“

doporučujeme | 24. 8. 2017

Vyrazte do ulic za Zoubkovou dívkou, jinochem, ženou a mužem. Okoukněte chobotnici ve Vltavě, zabrnkejte si na ocelové piano na Vyšehradě nebo prožijte Euforii na Novoměstské radnici. Zmohla vás únava? Posaďte se na ruku a nebo si objednejte něco dobrého ve 300 let starém dubu stojícím na Malostranském náměstí. Festival Sculpture Line rozmístil po Praze 21 soch a výtvarných objektů. Představujeme šest nejzajímavějších.

Untitleddesign.jpg

 

Sculpture Line

Sculpture Line

01.06. - 30.09.


 

Ruka - Horčicová Monika 

Materiál: laminát
Kde: THE PARK, V Parku 2343/24, Praha 4 
O autorce: Monika Horčicová vystudovala SUPŠ Václava Hollara  v Praze obor propagační výtvarnictví a Fakultu výtvarných umění VUT v Brně, ateliér Sochařství 1 u prof. ak. soch. Michala Gabriela. Během studia absolvovala stáž na School of Visual Arts v New Yorku ve Spojených státech. Ve své sochařské tvorbě soustavně využívá digitálních technologií a 3D tisku.

ruka.jpg

Chobotnice - Paluš Viktor 

Materiál: sklolaminát
Kde: Vltava(říční tok) - Masarykovo nábřeží 1982/6, Praha 2
O autorovi: Viktor Paluš vystudoval Střední průmyslovou školu Samuela Mikovíniho v Banské Bystřici, obor Konzervování a restaurování. Dále studoval Fakultu výtvarných umění VUT v Brně, ateliér Sochařství pod vedením doc. ak. soch. Michala Gabriela.

20157858_1824987957541810_141762620416913563_o.jpg

Euforie - Psotková Veronika 

Materiál: rabicová síť
Kde: Novoměstská radnice, Karlovo náměstí 1/23, Praha 2 
O autorce: Veronika Psotková je absolventkou ateliéru sochařství Michala Gabriela (MgA., 2009) na FAVU v Brně. Její tvorba je založena na principech realistického figurálního sochařství. Sochy Veroniky Psotkové odkazují na klasickou i současnou figurální tvorbu se silným vlivem popkultury. Zajímá ji estetika a autokorekce lidského těla, proměna kontextů a vzájemná komunikace soch v prostorové instalaci. Práce se stylizovanými drátěnými figuami tvoří paralelní  linii k její realistické sochařské tvorbě.  

SL-Novomestskaradnice_0377_tisk.jpg

Šaty na Zoot.cz


Dívka, jinoch, žena, muž - Zoubek Olbram 

Materiál: bronz
Kde: Areál klinik Perfect Clinic a Program H plus, Kartouzská 3274/10, Praha 5
O autorovi: Olbram Zoubek, jeden z nejvýznamnějších českých sochařů současnosti, se výrazným způsobem zasloužil o rozvoj české architektonické plastiky. Zoubkův osobitý styl je charakteristický zredukovaným vytvarováním plastik, výraznou vertikalitou, rozrušeným povrchem a autorovu spřízněností a reakcí na antické dědictví. Jeho dílo je zastoupeno v Národní galerii v Praze a dalších pražských i mimopražských galeriích. Největší soubor jeho prací je v majetku Města Litomyšle vystaven ve stálé expozici ve sklepení litomyšlského zámku.

Zoubek_Andel.jpg

Pocta pro Josepha Beuyse - Kašpar Antonín 

Materiál: ocel
Kde: Vyšehrad, V Pevnosti 159/5b, Praha 2
O autorovi: Antonín Kašpar vystudoval SUPŠ Turnov, obor umělecký kovář, dále SUPŠ Praha, obor řezbář a v roce 1982 absolvoval VŠUP. Autor je zastoupen v mnoha veřejných a soukromých sbírkách po celém světě (např. USA, Rusko, Japonsko, Německo, Finsko, Anglie, Dánsko, Nizozemí) a v České republice. Antonín Kašpar pravidelně pořádá výstavy doma i ve světě.

vysehrad.jpg

Prastánek - Skála František

Materiál: 300 let starý kmen dubu
Kde: Malostranské náměstí, Malostranské náměstí, Praha 1 
O autorovi: František Skála vystudoval Střední uměleckoprůmyslová škola v Praze, obor řezbářství, následně vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, ateliér TV a filmové grafiky.
Koncem roku 2004 se Skála veřejnosti představil dosud největší výstavou své tvorby nazvanou Skála v Rudolfinu, kterou navštívilo přes 40 tisíc návštěvníků a stala se výstavou roku. V roce 2010 obdržel Státní Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti výtvarného umění. Nyní probíhá jeho velká výstava ve Valdštejnské jízdárně, kde představuje svá díla od roku 2004.

O instalaci: Více než šest metrů vysoký objekt z tři sta let starého dubového kmene funguje jako stánek, kde se mohou kolemjdoucí občerstvit nebo prozkoumat artefakty, které v následujících měsících František Skála připraví. O návštěvnickou obsluhu Prastánku, který bude v provozu až do konce výstavy 3. září, se postará známý pražský kavárník Ondřej Kobza.

19144150_1690975947619965_2277055450435502815_o.jpg

Potkali byste v ulicích rádi jinou sochu? Tady se podívejte, kde ji najdete.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!