Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
03
května

Irský Máj

Divadlo v Celetné

zpět na výpis akcí
 

Mezinárodní festival irské kultury.

Začátek:03. 05. 13
Konec:05. 05. 13
Čas:19:00 - 22:00
Kategorie: kultura|koncerty, ostatní, hudba poznání| veletrhy, ostatní,

Třetí ročník festivalu Irský Máj svou náplní naváže na předchozí dra ročníky. Opět se bude odehrávat ve stejný čas na stejném místě – první květnový víkend v Divadle v Celetné.

Letos diváky čekají hned dvě taneční představení, jeden koncert, jedno divadelní představení, jedno literární čtení a jeden zajímavý workshop.

Program: 

Pátek 3. 5. 2013 19:00

Pod jednou střechou III. - Čtyři živly 19:00 - VYPRODÁNO

Třetí ročník přehlídky těch nejlepších tanečních výkonů bude ve znamení čtyř živlů – ohně, vody, země  a vzduchu. Čtyři živly jako základní složky světa se tak stanou předlohou k autorským choreografiím. Jak si tanečníci poradí s tímto nelehkým zadáním?
Diváci se mohou těšit na taneční výkony plné energie v podání sedmi tanečních skupin a šesti jednotlivců.

Sobota 4. 5. 2013

10:00 Seminář malování keltských ornamentů

Také vás vždy fascinovaly ty krásné keltské malby složené z různých proplétaných prvků? Líbí se vám prolínání jednotlivých vrstev uzlů a sami byste se rádi naučili něco takového malovat, ale nemůžete přijít, jak na to? Právě pro Vás jsme připravili letošní sobotní dopolední workshop. Dost bylo tance, jde se malovat. Na tomto semináři se dozvíte zajímavosti o historii a vzniku tzv. keltských knotwork (v Čechách často nazývaných prostě zamotanice). Ukážeme si základní tvary a jejich význam v keltské mystice, naučíte se je namalovat a vymýšlet si své vlastní variace. V případě zájmu si budete moci nějaký z předpřipravených základních tvarů namalovat na tričko

Seminář je určen pro všechny věkové kategorie – i ti nejmladší si budu moci vybarvovat připravené obrázky nebo si s asistencí rodiče namalovat zmiňované tričko.

14:00 Legendy starých Keltů

Keltové byl národ, jenž nezapisoval nic ze své historie, tradic nebo zvyklostí. Vše se podávalo ústní formou, a tak potulní pěvci - bardové - chodili od vesnice k vesnici a pěli písně o hrdinech dávných i současných, o síle národa keltského, o jeho neduzích, sklonu k hašteření a vychloubání. Ale i o neskutečné odvaze, hrdosti a síle překonat vše, co přijde, o neskutečné vynalézavosti i jeho víře v dávná božstva. Keltské doby jsou dávno ty tam, ale jejich kouzlo zůstává v každém z nás... Dovolujeme si vám ukázat střípek z toho, co se od té doby traduje...

20:00 Impulses

Taneční koncert Impulses přináší inovativní pohled na tradiční irské tance. Jeho autor, Andrej Mikulka, v něm nenásleduje komerční styl irských tanečních show, ale jde svou vlastní cestou. Snaží se divákovi ukázat irský tanec v novém světle - vrací se k tradici, inspiruje se její jednoduchostí a muzikalitou, posouvá ji do současnosti. Představuje rytmus v mnohých podobách, nabízí originalitu, nápad a vtip. Komornější prostředí představení vytváří skvělou atmosféru, která je umocněna blízkým kontaktem diváka s tanečníky a muzikanty. Energická irská hudba v podání živé kapely a skvělé taneční výkony nabízí nezapomenutelný zážitek.

Neděle 5. 5. 2013

10:00 Snídaně s irskými autory – Jonathan Swift, Gulliverovy cesty

Pojďte se s námi vydat do neuvěřitelných míst, plných nejrůznějších dobrodružství! Navštívíme maličké lidi Liliputu, brobdingnacké obry i vědce ze země Laputa. Dozvíme se, jak žijí nesmrtelní a jak nás vidí moudří koně Hvajninimové. To vše v literárním čtení, na kterém se podílí deset mladých lidí (zdravých, neslyšících a nevidomých) a je výsledkem spolupráce společností Bez rozdílu, o. p. s., APPN, o. s. a Gymnázia pro zrakově postižené a Střední školy pro zrakově postižené. Představení na harfu hudebně doprovodí Sean Barry. Součástí představení bude i doprovodný program a drobné občerstvení.

20:00 The Rapparees

Skupina The Rapparees pochází z Belfastu a je tvořena pěti hudebníky, kteří se potkali v roce 2004 ve škole. Svou kariéru začali hraním v místních klubech a na belfastské univerzitě. Rychle si získali pověst jedné z nejtvrději pracujících, nejnadšenějších a nejvšestrannějších skupin hrajících irskou hudbu.
Během několika posledních let rozšířili své působení i za hranice Irska a stali se uznávanou skupinou, která vystupovala např. ve Francii, Norsku a Skotsku. V roce 2010 podepsali smlouvu s německou hudební agenturou a přidali se tak k řadě umělců jako jsou Solas, Beoga, Carlos Nunez a Dervish. Oblíbenost skupiny stále roste i v jejím domovském Irsku díky spolupráci s umělci jako je Shane MacGowan a Cara Dillon a účasti na mnohých festivalech.







 

Divadlo v Celetné
Tel: 222326843
Celetná 17
Praha 1, 11000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: