Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
19
prosince

Literatura na Hradě

Pražský hrad

zpět na výpis akcí
 

Kateřina Tučková představí knihu Bílá Voda.

Datum:19. 12. 23
Cena:Zdarma
Čas:17:00 - 18:00
Kategorie: poznání|knihy

Literárně-diskusní podvečer z nového cyklu Literatura na Hradě

Spisovatelka, publicistka, historička umění a držitelka řady prestižních literárních cen Kateřina Tučková představí svou nejnovější a nejrozsáhlejší knihu Bílá Voda.

Román, pojmenovaný podle vesnice skryté ve stínu pohraničních hor, sleduje příběh Leny Lag­nerové, která sem přijíždí, aby se tu skryla před svou minulostí. Namísto kláštera s početnou řeholní komunitou tu však najde pouze několik řádových sester, vedených svéráznou řeholnicí Evaristou. Ta přišla do Bílé Vody o poslední zářijové noci roku 1950, kdy komunistický režim odvlekl v rámci Akce Ř všechny řádové sestry do sběrných klášterů. Mladičká Evarista byla stejně jako všechny řeholnice nasazena na nucené práce a k tomu vystavena i ponižování v komu­nistickém kriminálu. Evaristini věznitelé však její vírou ani věrností řeholi neotřásli. Naopak. Pouze v ní upevnili odhodlání se jim postavit. S tím však přišla nutnost postavit se i režimu zaprodané církvi. Lena, probírající se písemnostmi bělovodského kláštera, však brzy zjišťuje, že tím Evaristin příběh pouze začíná, a záhy také pochopí, že démoni obcházející minulost místních řeholnic nezmizeli, a navíc jsou součástí i jejího vlastního osudu.

Za knihu Bílá Voda obdržela autorka v roce 2022 Státní cenu za literaturu.

Pořádá Správa Pražského hradu a Pražský literární dům

Datum a místo konání
úterý, 19. prosince 2023 od 17 hodin
prostor Nejvyššího purkrabství (vstup ze Zlaté uličky)

Máte-li zájem o účast, proveďte prosím rezervaci ZDE.

Pražský hrad
Tel: 224 372 201
Pražský hrad
Praha 1, 119 08
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: