Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
20
července

Agata Siniarska (PL): Second Nature

Kampus Hybernská

zpět na výpis akcí
 

Původní idea tohoto projektu je zasazena v portrétu tanečnice, choreografky, ženy, polsdké židovky, jménem Pola Nireńska.

Datum:20. 07. 19
Cena:Zdarma
Čas:20:00 - 21:00
Kategorie: kultura|divadla, ostatní, vizuální umění

Původní idea tohoto projektu je zasazena v portrétu tanečnice, choreografky, ženy jménem Pola Nireńska, polské židovky, která byla vždy o krok napřed před nacisty, a přesto neunikla vzpomínkám na holokaust, které jí pronásledovaly. Holokaust je zkáza a je nepřekonatelnou zkušeností lidského pokolení. Podobný osud čeká i naše životního prostředí. Stejně jako během holokaustu je dnes příroda současně svědkem i obětí toho, jak lidstvo páchá zlo a způsobuje ekologické katastrofy. Uběhlo 70 let od zločinu nacistů a my můžeme na vlastní oči sledovat, jak se vyvíjí ekologická krize. Vědecké studie varují, že pokud nezměníme přístup, většina lidstva tu už za dalších 70 let nebude. Čeká nás úplná zkáza, která postupuje pomalu, tak trochu bez povšimnutí.  

Jsme generace, která se narodila několik desítek let po holokaustu, a proto si nemůžeme dovolit pasovat se do role účastníka této historické události, životního příběhu Poly Nireńské. Jen těžko bychom uměli vyjádřit tu hrůzu a předstírat, že jsme jí pochopili. Nicméně doufáme, že konfrontací příběhů jednotlivců i těch společně sdílených se můžeme z těchto událostí poučit. 

Podnětem k zaměření se na Polu Nireńskou bylo výběrové řízení na taneční vystoupení inspirované právě Polou Nireńskou, které vyhlásil  Adam Mickiewicz Institute ve spolupráci s Institute of Music and Dance. Ke stému výročí získání nezávislosti spustilo Polsko projekt “Choreographic Territories – New Paths for the Avant-garde”, který je příležitostí pro mladé tanečníky a choreografy inspirovanými choreografií světové úrovně a polského původu.  “Second Nature” je druhým projektem v řadě po “The Yanka Rudzka Project: Polyphonies”. V nadcházejících letech se zúčastnění umělci chopí ještě uměleckého ztvárnění inspirovaného jmény Bronislava Nijinska a Marie Rambert. Cílem projektu je znovuobjevení a podpora současného tance ve střední a východní Evropě. Představení budou uvedena ve vybraných zemích.

Kampus Hybernská
Tel:
Hybernská 4
Praha 1, 110 00
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: