Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

7 tipů: Kam v létě vyrazit s dětmi v Praze

doporučujeme | 4. 9. 2019

Prázdniny jsou za námi, ale pořád je před námi několik babo-letních dnů. Vybrali jsme proto sedm tipů, kam za hezkého počasí, ale klidně i na podzim, můžete v metropoli vyrazit s vašimi ratolestmi, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen schovat před žárem letního slunce.

Text & Foto: Blanka Veselá

[clanky5/obr-13(2).jpg]

V Muzeu smyslů najdete více než 50 exponátů k prozkoumání, od nejrůznějších zkreslených místností přes úžasné instalace po obrázky s optickými iluzemi.


1/ Na šlapadla

Zatímco v těch největších vedrech jsou šlapadla na Vltavě s dětmi trochu nebezpečná záležitost kvůli riziku přehřátí, stačí, když teploty trochu klesnou nebo se zatáhne, a ze šlapadel se stane super zábava. Několik půjčoven najdete třeba na Slovanském ostrově. Můžete si vybrat, jestli chcete klasické šlapadlo, loďku nebo třeba – a to děti obzvlášť ocení – labuť či retro auto. Plovací vesty jsou samozřejmostí, zdarma vám je zapůjčí na vyžádání. Ceny se liší podle typu šlapadla. A pokud se náhodou v půjčovně vytvoří fronta, můžete s dětmi počkat na druhém konci Slovanského ostrova, kde je restaurace, dětské hřiště i mini-vláček. Více➠ZDE

 

Restaurant Žofín Garden

Na Žofíně najdete tuto jedinečnou zahradní i klasickou restauraci. Nechybí gril,...



[clanky5/obr-7(2).jpg]

Vyjížďka na šlapadlech k létu prostě patří.

2/ Přívozem na zmrzlinu

Pražské náplavky jsou ideální prakticky za každého počasí. Při cestě se můžete občerstvit na některé z přistavených lodí a pozorovat kachny a labutě. Výlet doporučujeme ozvláštnit přívozem! Jednu z jeho stanic najdete pod Vyšehradským železničním mostem (na Výtoni) a převeze vás buď jen na druhou stranu řeky (na Smíchov), nebo ještě dál (na Císařskou louku). V sobotu při farmářských trzích jsou přívozy posíleny a jezdí častěji. Pokud máte pražskou Lítačku, neplatíte za přívoz nic. A až vás projíždění po Vltavě unaví, skočte si na Výtoni na zmrzlinu. V Puro Gelato mají jednu z nejlepších v Praze.

 

Puro - Výtoň

Naše gelato si můžete vychutnat při procházce podél Vltavy, příjemně si u nás posedět...



[clanky5/obr-4(1).jpg]

Pokud chcete opravdu tu nejlepší zmrzlinu v metropoli, tady je přehled výběrových pražských zmrzlináren a cukráren.

3/ Vyšehrad

Pražský Vyšehrad je místo, kam chodím každé léto. Zelený park s mnoha stromy a s různými místy na piknik ve stínu. Starším dětem můžete vyprávět pověst o Šemíkovi, nebo jim ukázat místa posledního odpočinku významných českých osobností na nejznámějším českém hřbitově. Mladší potomci jistě ocení krásné dřevěné hřiště pod korunami stromů. Míst, kde se občerstvit, je na Vyšehradě několik. A kdyby bylo vedro opravdu neúnosné, místní gotický sklep či kasemata vás spokojeně ochladí.

 

Vyšehrad - Staré purkrabství

Mysleli jste si, že Vyšehrad je jen skála nad Vltavou? Přijďte se přesvědčit, že se...


 

Kavárna Čekárna

Kavárna Čekárna zakotvila poblíž Vyšehradu, a to konkrétně ve Vratislavově 30/8 na...


 

Yam Yam - Vyšehrad

Thajskou restauraci Yam Yam najdete hned u východu ze stanice metra Vyšehrad....



[clanky5/obr-2(1).jpg]

Na Vyšehradě čeká děti výlet do historie i dřevěné hřiště ve stínu stromů.


4/ DinoPark

 Máte doma zrovna období dinosaurů? Pak doporučuji pražský DinoPark na střeše obchodního domu Galerie Harfa. Je nezakrytý a přes zimu zavřený, tudíž kdy jindy ho navštívit než teď? Dinosauři jsou v životní velikosti, vydávají zvuky, někteří se i hýbou. Ke každému je tu krátký popisek, o jakého dinosaura se přesně jedná, co jedl, kdy žil apod. Každý malý paleontolog a paleontoložka určitě ocení i dinosauří zmrzlinu a další tematické občerstvení. A pokud už toto místo znáte, udělejte si výlet do Triloparku.

 

DINOPARK Praha (OC Galerie Harfa)

Unikátní zábavní park s modely dinosaurů v životních velikostech najdete na střeše...


 

Trilopark

Interaktivní muzeum zprostředkovávající ucelený pohled na historii života na naší...



[clanky5/obr-25(1).jpg]

Ve všech DinoParcích je k dispozici občerstvení, dětská hřiště, parkování, DinoShop s dinosauřími suvenýry.

5/ Muzeum smyslů

A teď ještě pár tipů na místa, kam se s dětmi schovat, kdyby pršelo nebo když dusno začne být neúnosné. Jedním z takových míst je určitě Muzeum smyslů poblíž Václavského náměstí. Na své si tam přijdou velcí i malí. Je to interaktivní muzeum, kde se každý může stát součástí expozice. Těšte se na optické iluze, trénink smyslů pomocí vůní, hmatu nebo zvuku, zrcadlovou síň, fakírovo lůžko s hřebíky, speciální pokoj, kde z vás optický klam udělá obry… Schválně, u čeho se zdržíte nejdéle?

 

Muzeum Smyslů

Muzeum smyslů je domovem zážitků, které probudí vaše smysly a inspirují vás k tomu,...



[clanky5/smsl.jpg]

V Muzeu smyslů zažijete jedinečné dobrodružství, které zpochybní vaše smysly, dokonce i ty, o kterých jste ani netušili, že je máte!

6/ Království železnic

Nejen pro kluky, ale pro všechny, kdo milují vláčky a železnice, je příští zastávkou Království železnic na Smíchově. Najdete tu velká modelová kolejiště s neuvěřitelnými detaily ze života. V jeden moment je v provozu až 80 vlakových souprav a dalších dopravních prostředků. V obřím kolejišti je rozmístěno na 30 000 postaviček! A když děti unaví modely, mohou si vyzkoušet v místních simulátorech, jaké to je, řídit autobus nebo tramvaj, vyřádí se v herničce nebo si postaví dřevěnou vláčkodráhu.

 

Království železnic

Království železnic je splnění opravdového snu malých i velkých......



[clanky5/obr-15(1).jpg]

Smíchovské Království železnic rozhodně stojí za návštěvu.

7/ Národní muzeum

Po letech rekonstrukce se letos na jaře konečně otevřelo Národní muzeum. Prvotní obří davy zmizely a několikahodinové fronty už nehrozí. Přestože nové přírodovědecké a historické expozice ještě v provozu nejsou (nejdřív na konci roku 2019), je možné sem zajít na několik menších výstav (od 21. srpna tu je k vidění například multimediální výstava Tutanchamon RealExperience, která představuje jednoho z vůbec nejznámějších egyptských faraonů). Stejně tak je přístupný Panteon včetně ochozu a kupole. Do té se platí vstupné zvlášť, ale za ten výhled na celý Václavák to rozhodně stojí.

P.S. Nezapomeňte navštívit zdejšího plejtváka myšoka, resp. alespoň jeho kostru.

 

Národní muzeum

Národní muzeum je největším muzeem České republiky. Je ústředním státním muzeem s...


 

Tutanchamon RealExperience

Národní muzeum

21.08. - 02.02.



[clanky5/obr-20(1).jpg]

Populární kostra plejtváka myšoka je symbolem Národního muzea už více než 130 let.

►►► Kam vyrazit v Praze s dětmi, když zrovna prší
►►► 11 míst, kam v Praze za zvířátky, když nechcete do zoo
►►► Kam s dětmi v Praze: 10 tipů na super podniky

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!