Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Nejočekávanější akce roku 2016

doporučujeme | 13. 1. 2016

Praha roku 2016 bude hravá, plná novinek a oblečená do sportovního dresu. Jak to? Ve městě se totiž otevře legendární hračkářství Hamleys i se zrcadlovým bludištěm, ulice rozezní zcela nový hudební festival a město se stane evropským hlavním městem sportu pro rok 2016. To ale není zdaleka vše. Na návštěvu zavítá Karel IV. i hvězdy světové hudební scény. 

FotorCreated%2813%29.jpg

9+2 peckových koncertů

Rok 2016 bude doslova hudebními žněmi. Těšit se můžou fanoušci Paula Anky, Scorpions, AC/DC, Muse, Iron Maiden, Rihanny, The Cure, Justina Biebera, Eltona Johna...

Vůbec poprvé přijede koncertovat Hans Zimmer, naopak Black Sabbath do Prahy zavítají naposledy, protože jedou své poslední turné.

340253_10150496183221402_545084853_o.jpg
The Cure

Praha evropským hlavním městem sportu

Praha vběhla do roku 2016 jako Evropské hlavní město sportu. Celý projekt má za cíl zapojit do sportu, pohybových aktivit a aktivního životního stylu co nejvíce obyvatel na území hlavního města. Během roku by se mělo uskutečnit přibližně 400 akcí, seminářů a konferencí se sportovní tématikou.  Zařazeny do programu už byly tradiční akce Prague International Marathon, nebo veslařský závod Primátorky

11289442_10153009905791347_2346707469749274832_o.jpg
Primátorky

Kdo oslaví v roce 2016 kulaté narozky?

Britská královna Alžběta sfoukne dort s 90-ti svíčkami, Národní galerie v Praze oslaví 220. výročí svého založení a Karlu IV. bude dokonce 700 let. Národní galerie chystá výstavu, do oslav se ale zapojí i Karlova Univerzita, která chystá rekonstrukci korunovace Karla IV., nebo Pražský hrad, jenž vystaví české korunovační klenoty doplněné replikami královských insignií z doby gotické.

Beznazvu%2810%29.jpg
Císař Karel IV. 1316–2016

Něco extra k zakousnutí

Festival jídla, burgerů nebo dokonce živého jídla …To vše už tu bylo i vloni (a bude samozřejmě i letos) a bylo to super, ale festival foodtrucků se v roce 2016 chystá vůbec poprvé. Na Smíchovské náplavce zaparkují kromě klasických food trucků z Maďarska, Belgie, Slovenska, Itálie či Polska, také občerstvovací tříkolky, rikši, přívěsy, obří grily či polní kuchyně.

Na Palacké náměstí se nastěhuje burgrárna Blackdog Bar&Grill, za níž jste doteď museli až do Berouna. Bude to velké, a to doslova, podnik totiž bude mít dvě patra. Gastronomickými novinkami ožije také Anděl. Otevírat se tu bude Home Kitchen a kluci z Radlické kulturní sportovny tu z bývalé truhlárny udělají novou kavárnu. Nová kavárna Momoyama Coffetearia vznikne i na Vinohradech. Horké nápoje se tady budou vařit skoro samy, a to díky Steampunk automatu od firmy Alpha Dominche.

FoodTruckBnR.jpeg
Food Truck Show

Nejočekávanější filmové premiéry

Vaše malá neteř asi čeká hlavně na Hledá se Dory (16. 6.), Dobu ledovou: Mamutí drcnutí (14. 7.) nebo na pohádku Anděl Páně 2 (1. 12.). Vy už jste vyrazili na Osm hrozných od Quentina Tarantina (7. 1), pokud jste kluk, nebo se třesete na pokračování Bridget Jonesové (29. 9.), pokud jste holka.  

Na co se ale těší filmoví kritici a fajnšmekři? Na film studia Marvel Captain America: Občanská válka (5. 5.), nové X-Meny (19.5.) a Warcraft: První střet (9. 6.). Z českých filmů půjde do kin třeba Polednice s Aňou Geislerovou (3. 3.).

A když už jsme u těch českých novinek: bývalé Kino 64 U Hradeb v Mostecké ulici na Praze 1 má naději na znovuotevření.

Beznazvu%2812%29.jpg
Warcraft: První střet

Skvosty v galeriích

Je docela možné, že v galeriích umění zrovna neslintáte blahem, ale garantujeme vám, že v roce 2016 hodíte očko na umělecká díla minimálně třikrát. Jako první z nejvíc "must see" výstav roku 2016 startuje výstava HateFree? v DOXu upozorňující na sílící projevy nenávisti v dnešní společnosti. 

Od 6. února bude na prostranství před Veletržním palácem vystaven Zvěrokruh. Autor Dvanácti bronzových hlav zvířat zvěrokruhu Aj Wej-wej je jedním z nejslavnějších umělců současnosti a u nás bude jeho dílo k vidění vůbec poprvé. 

Galerie hlavního města Prahy potěší fanoušky filmu. Chystá totiž výstavu kanadského režiséra Davida Cronenberga. Jeho surrealistické vize budou představeny prostřednictvím skutečných artefaktů a modelů vzniklých pro jednotlivé filmy. Pro výstavu nebude tabu ani téma sexuality.

Bonus: Do Letňan připlouvá světová výstava Titanic. Při vstupu se každý návštěvník promění díky palubní vstupence v reálného člověka, který na Titaniku v době jeho katastrofy byl. Prožije pak celou prohlídku výstavy jako jeden z cestujících na palubě.

1448443405-dead-ringers_jeremy-irons_640-400.jpg
David Cronenberg: Evolution

Vylepšená odpočinková místečka

Nejen prací živ je člověk. Naštěstí o kvalitní relax nebude v novém roce nouze. Vylepšení v podobě úpravy toalet nebo dalších laviček čeká pražské náplavky. Spouští se také nový „náplavkový“ web. Šlechtova restaurace ve Stromovce se konečně dočká rekonstrukce.

Beznazvu%2811%29.jpg
Pražské náplavky

Hravé, zábavné a netradiční perličky na závěr 

Příkopy už v dubnu ovládnou mašinky, plyšoví medvědi a panenky. V někdejší budově Československé obchodní banky tu totiž vznikne největší (tří podlažní) hračkářství v Evropě – Hračkářství Hamleys.  Nastěhuje se sem i zrcadlové bludiště. Nechte-li si hrát, ale raději chcete někoho slyšet hrát, těšte se na nový festival Praha žije hudbou, který naplní ulice koncerty.

Zábava se na apríla chystá v Kongresáku.  Do Prahy totiž vůbec poprvé přijede britský komik Jimmy Carr. A pokud se hodláte v létě vdávat či ženit, doporučujeme akci Svatební cirkus - happening za lepší svatby. Bude to něco jako svatební veletrh, ale mnohem lepší a pohodovější. 



 

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!