Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
05
listopadu

Předaukční výstava - EXPO 58 ART

Expo 58 ART

zpět na výpis akcí
 

Lídr českých aukcí s uměním, aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery, nabídne ve své aukci 4.12.2022 několik mistrovských děl.

Začátek:05. 11. 22
Konec:04. 12. 22
Cena:Zdarma
Čas:10:00 - 13:30
Kategorie: kultura|galerie, vizuální umění, Benefiční poznání| památky,

 

Předaukční výstava v EXPO 58 ART  

Nejvýznamnější položkou aukce bude významný obraz Toyen „Mirage“ a oleje Marie Egner, Maurice Utrilla, Otakara Kubína či Václava Špály.

Sběratelsky ceněný olej Mirage (Přelud) z pařížského období Toyen zůstával dlouho v soukromé sbírce a dosud unikal větší pozornosti veřejnosti. Vysoce atraktivní  obraz pochází z roku 1967 a jedná se o jeden z vůbec nejdůležitějších olejů Toyen z jejího poválečného období. Obrazu bylo dáno stěžejní místo během nedávné výstavy Toyen v Paříži, v Musée d´Art Moderne de Paris. Dílo je rovněž zachyceno v novém dokumentárním filmu „Toyen - baronka surrealismu“. Tento olej je skvělou ukázkou jejího pozdního enigmatického stylu, ve kterém ke svému vyvrcholení dospěl jeden z autorčiných nosných motivů, týkající se pojetí stínu, procházející průběžně celou její tvorbou. Obraz byl původně součástí sbírky malířky Toyen. Jedná se o první aukční prodej tohoto díla. Vyvolávací cena obrazu je stanovena na motivačních 12.000.000 Kč.

Dalším stěžejním dílem aukce bude mistrovský impresionistický olej jedné z nejvýznamnějších rakouských malířek Marie Egner Jasné jarní ráno, z roku 1894 . Obraz jde do aukce s vyvolávací cenou 4.600.000 Kč. Dílo Marie Egner těchto galerijních kvalit se na světovém aukčním trhu ještě nikdy nedražilo.

 

V aukci se objeví vzácný, publikovaný a vystavovaný olej Otakara Kubína (Coubine) Výhled do zahrady z umělcova ateliéru „Bouda“,  z roku 1906, tedy z jeho vysoce sběratelsky ceněného období. Vyvolávací cena díla, které pochází z restituce Národní galerie v Praze, byla stanovena na 4.000.000 Kč.

 

Z restituce Národní galerie v Praze pochází rovněž olej významného francouzské malíře Maurice Utrilla Château de Chastellux, z roku 1932, u kterého je  vyvolávací cena ve výši 1.600.000 Kč a velkoformátový, vzácně se na trhu s uměním vyskytující olej Hanuše Schwaigera Loupežníci s vyvolávací cenou 900.000 Kč, který  pochází ze slavné sbírky předválečného majitele továrny Waldes (Kooh-i-noor) a mecenáše umění Jindřicha Waldese.

 

K „highlightům“ aukce budou patřit oleje ze třicátých let 20. století Václava Špály Kytice Františka FoltýnaAbstraktní kompozice. V aukci se rovněž objeví nádherná Zima v podání Josefa Lady

 

Nabídka aukce představí osmnáct obrazů (malířů Františka Tkadlíka, Josefa Nawratila, Bedřicha Hawranka, Antonína Chittussiho, Františka Ženíška, Maxe Švabinského), které pocházejí z proslulé sbírky Cyrila a Bohuslava Duškových. Jejich sbírka obrazů byla v minulosti označována za nejkrásnější soukromou obrazárnu českých malířů 19. a počátku 20. století. Bratry Cyrila a Bohuslava Duška pojila láska k umění a sběratelství. Řadili se mezi největší podporovatele české kultury 20. století a aktivně se podíleli na vzniku Československa.

 

Pozornost sběratelů a investorů nepochybně přitáhnou i dvě práce na papíře proslulého španělského malíře Joana Miró.

 

Netradiční položku aukce představuje vzácná kniha básní Jindřicha Heislera s ilustracemi Toyen a Jindřicha ŠtyrskéhoJen poštolky chčí klidně na desatero, z roku 1939, která byla vydána pouze ve čtyřiceti výtiscích. Na frontispisu knihy je vlastnoruční věnování od Toyen  významné švýcarsko - německé výtvarnici, sochařce, básnířce, modelce, „první dámě   světového surrealistického hnutí“ Meret Elisabeth Oppenheim (1913-1985), která byla hlavní ženskou osobností surrealistického hnutí a patří k ženám, které zásadně ovlivnily vývoj moderního umění. (věnování: „á Meret avec mon amitié Toyen 27/III. 1956“)

 

Současné umění bude v aukci zastoupeno špičkovými díly Káji Saudka, Jiřího Sopka, Magdaleny Jetelové, Stanislava Kolíbala, Vladimíra Kopeckého, Jana Švankmajera, Ludvíka Fellera, Michaela Rittsteina, Krištofa Kintery a mnoha dalších.  

 

Součástí aukce je i charitativní aukce obrazů ve prospěch Nadačního fondu AutTalk Kateřiny Sokolové, Nadačního fondu Filipa Venclíka a domova sociální péče Hagibor. 

 

Všechna umělecká díla byla prověřena nejvýznamnějšími českými experty a zahraničními odborníky. 

 

Aukční síň poskytuje jako jediná v České republice doživotní záruku pravosti nabízených uměleckých děl. 

 

Termín aukce:  4. prosince 2022 od 14 hodin

Místo konání aukce: Výstavní síň Expo 58 ART, Letenské sady 1500/80,                       

170 00 Praha 7

 

Místo konání předaukční výstavy: Výstavní síň Expo 58 ART v Letenských sadech,

5. listopadu – 3. prosince od 10 do 18 hodin

4. prosince od 10 do 13:30 hodin

(otevřeno denně včetně víkendů a svátků)

 

 

 

aukční katalog na: www.aloos.cz

 

 

Adolf Loos Apartment...
Tel:
Letenské sady 1500/80
Praha 7, 17000
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: