Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
02
června

ZEN: Ticho a zvuk

Novoměstská radnice

zpět na výpis akcí
 

Koncert 14. ročníku festivalu japonské a soudobé hudby International Shakuhachi Festival Prague 2023.

Datum:02. 06. 23
Čas:20:00 - 22:00
Kategorie: kultura|koncerty, hudba

Buddhistická liturgie (shōmyō) a duchovní hudba flétny shakuhachi (honkyoku).

Dvě důležité osobnosti japonského buddhismu a tradiční hudby Saikawa Buntai a Genshin Sakai představí dvě jedinečné japonské tradice spojující zvuk, poesii a spiritualitu. Zazní liturgický zpěv shōmyō [šómjó] sekty Tendai, který patří k základům japonské hudební estetiky a jejíž první notové zápisy pocházejí již z 9. století n.l. a duchovní hudba Chrámu Světla a temnoty Myōan-ji v Kyōtu, jedním ze stále fungujících starých center flétny shakuhachi.

Saikawa Buntai je současným vrcholným představitelem sekty esoterického buddhismu Tendai, jejíž kořeny sahají právě až do počátku 9. Století. Sekta Tendai sídlí v Ohaře nedaleko starého hlavního města Kyōta a její náročné esoterické rituály probíhají na hoře Hiei.
Genshin Sakai je historicky 42. hlavním hráčem chrámu Myōan-ji v Kyōtu, kde se dodnes uchovává tajemství duchovní hry na flétnu shakuhachi, tzv. suizen.
Ač je duchovní hudba flétny shakuhachi mnohem mladší než Tendai shōmyō, posluchači koncertu budou moci na vlastní uši zažít blízkost i vzdálenost obou tradic. Styčné body se nacházejí v mikrotonálních ornamentacích, ladění a výrazu. Rozdílné je “publikum” obou žánrů, zatímco flétna shakuhachi promlouvá k duchům zvířat a přírodních úkazů, Tendai shōmyō hovoří k uším nebeských bytostí.

Obě dvě, do dnešního dne živé, tradice tvoří základ japonské hudební citlivosti. Jejich východiska inspirovala špičkové japonské skladatele vč. Toru Takemitsua, ale i mnoho západních tvůrců Henryho Cowella a Johna Cage a jejich následovníky.

Novoměstská radnice
Tel: 224 947 190
Karlovo náměstí 1/23
Praha 2, 120 00
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: