Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Nejkrásnější i málo známé pražské parky: 9+1 míst, kde si užít jaro

doporučujeme | 3. 5. 2022

Zas je tu, jaro je tu, lidi šílí... Pokud na vás přišlo jaro, tak samozřejmě můžete na radu Lucky Bílé vyrazit na Petřín. Ale pokud nechcete šílet z davů, vydejte se do jiného pražského parku. V metropoli je jich více než 200, vybrali jsme proto deset nejzajímavějších z nich. Poradíme vám, kde si zabruslit, kam na skvělé jídlo, kam cvrnkat kuličky, kde najdete pávy, kde romantiku a umělé jeskyně... Vzhůru objevovat jaro v Praze!

Text, foto: Vendula Andrejsová

Nejlepší parky v Praze na procházku

1) Skrytý park v centru se zvířaty

Únik přes ruchem velkoměsta nabízí jedna z nejstarších zahrad v Praze – Vojanovy sady. Najdete ji na Malé Straně za budovou ministerstva financí (MAPA). Zahrada byla založena patrně již ve středověku. Od té doby prošla mnohými úpravami, ale historický duch je zde cítit dodnes.

Zahradu tvoří převážně ovocné stromy, takže jeho návštěvu doporučujeme především v době jejich květu. Park je oblíbený i kvůli pávům, kteří jsou zde vyhledávanou atrakcí. I kvůli nim je sem zakázán vstup se psy. V březnu je otevřeno do 17 hodin, v dubnu můžete jeho zádumčivost obdivovat až do 19 hodin.

clanky7/parky-vojanovy-sady.jpg

clanky7/pavy.jpg

Náš speciální TIP: Cestou do parku, nebo až vám vyhládne, doporučuje návštěvu těchto podniků, které najdete hned vedle.

 

Bakeshop

Lahodná káva, čerstvé pečivo, dorty, domácí kuchyně....


 

Cocovan & Cocovanka

Útulná kavárna s neformální atmosférou....

2) Kam za romantikou, a bez lidí

Vstup do lesoparku Na Cibulce najdete u tramvajové zastávky Poštovka (MAPA). Park byl v nedávné době revitalizován, a tak v něm dodnes můžete obdivovat množství jezírek i řadu romantických soch a staveb.

Park nepatří k těm nejznámějším, takže pokud si toužíte vychutnat chvíli klidu v náruči starých dubů a jasanů, kde nebudete nikým rušeni, vyrazte sem.

Náš speciální TIP: Romantiku umocníte i výletem Pražským motoráčkem, který zde staví. Doveze vás přes Pražský semmering až na Zličín a cestou nabídne pohádkové výhledy na údolí Vltavy.

Parky a zahrady v Praze: Na Cibulce

Parky a zahrady v Praze: Na Cibulce


3) Kam za uměním (sochařským i cukrářským)

Asi bez diskuzí jeden z nejromantičtějších parků v Praze najdete na ostrově Kampa. Ostrov svírá hlavní tok Vltavy a její rameno – Čertovka (MAPA). Konají se zde různé happeningy a je to také oblíbené místo k setkávání nebo letním piknikům.

Kafe i kulturu si zde dopřejete ve Werichově vile nebo v Muzeu Kampa. Drink i něco k jídlu si dejte také ve vyhledávané Kavárně Mlýnská.

 

Cukrárna IF Werichova vila

Nová cukrárna Ivety Fabešové ve Werichově vile....


 

Kavárna Mlýnská

Kavárnu Mlýnská najdete v prvním mlýně na Čertovce....


 

4) Kam na rande v duchu romantiky

Milovníci vína a romantiky nedají dopustit na vinohradskou Grébovku (MAPA). Víno si zde vychutnáte v historickém dřevěném altánu s nádherným výhledem.

Romantiku najdete zejména u umělé jeskyně s labyrintem a jezírkem, které byly vybudovány v duchu italské renesance.

Náš speciální TIP: Vnímat jedinečný genius loci tohoto místa zkuste také z lavičky Petra Muka, na které sedával známý hudebník.

clanky7/grebovka.jpeg

clanky7/stromov.jpg


5) Kam za sportem i jídlem

V lesích bývalé Královské obory, dnes známé pod názvem Stromovka (MAPA), už Přemysl Otakar II. proháněl na koni vysokou zvěř. Z doby Rudolfa II. stojí za povšimnutí dodnes funkční Rudolfova štola, která přivádí vodu z Vltavy do zdejších rybníků.

V poměrně nedávné době prošel park revitalizací, a tak se v něm sice nebudete honit za jeleny, zato nabízí dostatek prostoru pro běžce, bruslaře, cyklisty, pejskaře a další nespočetné množství aktivit. Čtenáři ocení speciálně navržené čtecí lavičky a děti kromě množství nápaditých hřišť nadchne třeba i přívoz na vlastnoruční pohon vedoucí na dubový ostrov.

Náš speciální TIP: Občerstvit se můžete zajít do restaurace Vozovna, která stojí v místech bývalé vozovny tramvají. Dřevěná tramvaj před restaurací slouží jako oblíbený herní prvek pro děti.

 

Vozovna Stromovka

Bistro uprostřed největšího parku v Praze - ve Stromovce....



clanky7/stromovka.jpeg

clanky7/grob.jpeg

6) Kam na brusle (ty kolečkové)

Když na brusle, tak na Ladronku! Kousek od Břevnova (MAPA) mohou in-lajnáři zpevňovat hýžďové svaly na 4,2 km dlouhém osvětleném víceméně rovinatém okruhu.

Je tu ovšem prostor i pro další sportovní vyžití. Najdete tu hřiště na plážový volejbal i beach fotbal. Na své si přijdou i vyznavači méně tradičních sportů jako je discgolf nebo spikeball.

Náš speciální TIP: Energii pro další bruslařský okruh dobijete v místní restauraci Usedlost Ladronka.

 

Usedlost Ladronka

Zábava, výborná gastronomie i sport na jednom místě!...



clanky7/ladronka.jpg

7) Kde spočinout duchem

Pokud hledáte místo ke čtení či meditaci, kde vás nebude rušit živá duše, zajděte na Malostranský hřbitov. Ten překvapivě není na Malé Straně, ale najdete ho na Smíchově (MAPA). Jako hřbitov pro Malou Stranu sloužil na přelomu 18. a 19. století. 

Za jeho branami se rázem ocitnete v době Jana Nerudy, který se údajně zdejší zádumčivou atmosférou inspiroval ve své sbírce Hřbitovní kvítí. Dnes se tu můžete procházet mezi umně zpracovanými náhrobky slavných sochařů. V pokoji zde odpočívají především osobnosti Národního obrození.

Náš speciální TIP: Zkuste na hřbitově najít legendami opředený náhrobek Svaté holčičky.



Parky a zahrady v Praze: Malostranský hřbitov

8) Park nejen pro děti

Kousek pod Pražským hradem najdete hřiště pro děti, které využívá fyzikálních vlastností vody (MAPA). Park Maxe van der Stoela protíná asi 50 m dlouhá strouha, která činí park atraktivní zejména v teplejších dnech. Strouhu dělí vodní mlýnek a několik stavidel, která mohou děti obsluhovat. Strouha je mělká, takže ani nejmenším dětem nehrozí nebezpečí.

K lákadlům pro větší děti patří bosonohá stezka, kladina, kolotoč à la šibenice, prvky k procvičení rovnováhy nebo lanová pyramida.

Náš speciální TIP: Kam zajít pro občerstvení v okolí parku, pokud vám nebo vašim ratolestem vyhládne?

 

Halabala cafe & baby

HALABALA je koncept nekuřácké kavárny s dětským koutkem a posezením na zahrádce, ve...


 

Nový svět

Nový svět kávy, vůní, jelenů, setkání, procházkových zastavení.…...



clanky7/max-ok.jpg

9) Kde se vrátit do dětských let

Také jste se jako malí nemohli dočkat jara, až budete moci patou do změklé hlíny vyhloubit důlek a začít cvrnkat kuličky? Vypadalo to, že současná generace dětí, bude cvrnkat kuličky leda na telefonu, ale na Praze 6 (MAPA)  vzniklo hřiště, které tuto polozapomenutou zábavu obnovilo a učinilo ji ještě přitažlivější.

Kuličkové hřiště tvoří kopec, z jehož vrchu se spouští několik kuličkových drah od nejrychlejší až po nejpomalejší. Cílem každé dráhy je pochopitelně umístit více kuliček do důlku než soupeř. Není to jednoduché, jak by se zdálo. Kuličky na cestě do důlku musí zdolat různé překážky. Původní kuličky už na hřišti nejsou, tak si raději doneste vlastní skleněnky.

clanky7/kulicky.jpg

10) Na co se těšit: Park budoucnosti

Trojská kotlina se v průběhu dalších 5 let razantně promění. Pražané se mohou těšit na nový park, kvalitnější nábřeží a lepší propojení. Takzvaný park U Vody čekají rozsáhlé úpravy, jejichž cílem je především navrátit a znovu zpřístupnit řeku místním obyvatelům a zlepšit podmínky pro příjemné trávení volného času. Nový park by tak měl v budoucnosti tvořit plnohodnotnou součást příměstského parku Trojská kotlina.

clanky7/novy-park.jpg

Vypadá to, že se máme na co těšit. Soutěž o návrh Parku u vody na Praze 7 vyhrál "YYYY: atelier zahradní a krajinářské architektury".

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!