Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Do kavárny na šneky v morkové kosti aneb 17 nových podniků

doporučujeme | 7. 7. 2015

Až do neděle bude pupkem Česka filmový festival v Karlových Varech. Pokud jste kvůli povinnostem zůstali v metropoli, nezoufejte, i Praha nabízí spoustu premiér! Představujeme téměř tři desítky nových podniků, které se otevřely světu v posledních týdnech.

Text: Lukáš Rozmajzl

Foto: Archiv podniků

album/News_Model_News/1001/kolaz_velka.jpg 

Aktualizováno v pondělí 13. července: Na konec článku jsme doplnili ještě vizitky sedmi další podniků, vesměs nových restaurací nebo bister. Tak dobrou chuť!

Bistro s kanadskou specialitou

Už jste někdy ochutnali Poutine? “Jsou to domácí hranolky zalité omáčkou z masového vývaru a posypané speciálním sýrem, který je charakteristický 'vrzáním' při konzumaci,” vysvětluje Šárka Jiroutová z nově otevřeného karlínského podniku Garage, kde se právě na tuhle původem kanadskou specialitu soustředí. Jelikož část rodiny pochází právě ze severu Ameriky, budou sem importovat i další chutě - třeba pomalu tažené vepřové (pulled pork), které se rozpadá na jednotlivá vlákna, nebo ochucené soli na hranolky. “Aktuálně je v nabídce Sri Racha, slanina a black pepper sauce,” dodává.

 

Garage

Kanadská restaurace...

První nápojárna ve městě

Na Korunní otevřel nový podnik, který je přesně tím, čím se nazývá - Doruky Drink. V místní nápojovce nabízejí přehršel tekutých produktů nejen podle sezóny, ale i denní doby. Ráno dostanete kakao nebo meltu, přes den melounové freshe, večer například ovocné sangrie. Uvnitř mají jen šest míst k sezení, většinu nápojů chtějí servírovat formou take away. Do druhé ruky k nim můžete mít domácí chleba s čerstvou pomazánkou nebo jogurt. V budoucna plánují spustit i mobilní aplikaci, přes kterou byste si mohli nápoj objednat a obsluha podle GPS najde, na které lavičce zrovna sedíte, a do blízkého okolí objednávku doručí. “Přijďte nás navštívit, máme se tu krásně,” uzavírá hlavní nápojář Jan Lokvenc.

 

Doruky Drink

Nápoje pro každého....

album/News_Model_News/1001/IMG_7482.jpg 
Nápojárna Doruky Drink

Kadeřník s napařenou hlavou

Soutěž o nejoriginálnější název ze všech podniků v tomto článku jednoznačně vyhrálo kadeřnictví a holičství Napařená hlava (najdete ji na Andělu). “Jméno je vlastně skloubením steampunku (steam = pára) a naší profese. I přes intenzivní snahu vymyslet něco méně hospodského, 'Napařenka' nakonec zůstala,” prozradila provozní Inka Šrédlová. Nehledejte u nich nejnovější a cool trendy, ale naopak “původní pojetí kadeřnictví a holičství jako řemesla s dlouhou historií”. A dodatek pro mužské čtenáře - v nabídce mají i holení břitvou!

 

Napařená hlava

Steampunkové kadeřnictví a holičství...

Bar na Vltavě

Na náplavce pod Vyšehradem zakotvil na konci června nový bar na lodi Porto Aperol. Podnik svázaný se značkou Aperol bude fungovat minimálně do konce prázdnin. Základem nabídky je sytě oranžový Aperol Spritz za 75 korun. “Bar v Porto Aperol nabídne i další aperitivy z portfolia firmy Rémy Cointreau. Návštěvníci tak mohou ochutnat například Cynar (hořko-sladký bylinný likér z listů artyčoků a tajné směsi 13 bylin), tradiční Cinzano, nealkoholický aperitiv Crodino nebo Campari,” dodává brand manažerka značky Eva Zakálová.

[album/News_Model_News/1001/Aperol.jpg] 
Lodní bar Porto Aperol na Náplavce.

 

Porto Aperol

Na náplavce pod Vyšehradem zakotvil na konci června nový bar na lodi....

Retrošaty v kamenném stánku

“Náš obchod prodává a půjčuje šaty a doplňky inspirované hollywoodskými 20. - 50. léty. Zákaznice u nás najdou třpytivé čelenky a tiáry z filmu Gatsby i nadýchané spodničky a velice ženské šaty, které proslavila samotná Audrey Hepburn a Grace Kelly,” popisuje provozovatelka obchodu RetroŠaty.cz. Dlouho fungoval jen jako e-shop, nově najdete showroom v pasáži Černá Růže. Na léto mají připravenou speciální námořnickou kolekci šatů. Otevřeno mají od pondělí do soboty, prozatím musíte platit jen hotově, karty začnou přijímat až na konci července.

Pedro se vrací!

Nebojme se to napsat na rovinu: “Pedro se sombrérem je zpátky!” A má svůj vlastní obchod v OC Letňany. V něm samozřejmě neprodává jen stejnojmenné růžové žvýkačky tak specifické chuti, ale 56 druhů dalších želatinových cukrovinek. Můžete si namixovat, co chcete, platí se podle váhy (od 10,90 Kč za 100 g). (Pedro sice patří do doby jako Michal David nebo Céčka, ale chutná rozhodně lépe než oni!) Obchod otevřela oficiálně společnost Candy Plus Sweet Factory, která doposud provozovala prodejny pod názvem Ňami Ňami pouze na Moravě.

 

Pedro

PEDRO prodejna je první svého druhu v tuzemsku i v Praze....

Kavárna & bistro & pekařství

Jsou tři, takže ani koncepce jejich podniku není jednolitá. Řeč je o nově otevřeném Café Záhorský v Dejvicích, kde vám kromě espressa natočí Bernarda nebo cider. Přes den nabízí lehčí kavárenská jídla, večer si můžete objednat steak ze šumavské Mošny anebo třeba rybu. “V pekařství máme pečivo českého i francouzského střihu, mimo jiné říčanské rohlíky či chléb ze Smržovky. Naší specialitkou jsou pak šneci v morkové kosti, jídlo, které bylo pro Čechy typické, ale vymizelo. Chceme je vrátit do povědomí,” doplňuje jedna z trojice spoluzakladatelů Adéla Krátká Viceníková. Zároveň doporučuje návštěvníkově pozornosti interiér podniku, o který se zasloužila architektka Magdalena Rochová (JRA architekti).

 

Café Záhorský

Kavárna, bistro i pekařství...

Srdcový umělecký prostor

V srdci Holešovic začal do lidí svou energii pumpovat nový podnik, který má srdce rovněž v názvu. Multikulturní prostor Heart Space otevřela malířka a tatérka Julia Chochola. Funguje zároveň jako její ateliér i výstavní síň, kde jsou momentálně k vidění její velká plátna z letošního roku. “Jsme naprosto otevřeni vývoji a vývinu prostoru různými směry. Výstavy děláme spojené s koncerty, koncerty děláme spojené s gastrozážitky,” nastiňuje zakladatelka. Přes léto jede prostor v prázdninovém režimu, takže čekejte degustační večery vína a třeba nějaký koncert. “Září oslavíme další výstavou,” slibuje Julia.

 

Heart Space

V srdci pražských Holešovic vznikl nový multikulturní prostor....

Designový obchod s živými tvůrci

Showroom nedaleko náměstí Republiky je útočištěm pro designéry. A zároveň pro všechny, kdo se zajímají o původní českou módu. Podnik obývá šest značek, které obléknou zákazníka od hlavy až k patě. “Soolista představuje dámské a pánské košile, Dyan dámskou koženou obuv, PBG elegantní dámské kabelky, Monada unisex tašky z nepromokavého papíru, Klára Šípková a Jara design pak umělecké a minimalistické šperky,” vyjmenovává Lenka. Designové kousky si od nich můžete přímo koupit, nebo jim zadat vlastní zakázku, případně si jen tak pokecat. Každé tři měsíce chtějí představit nového hosta (a nové logo!) - přes léto je to značka Plove a jejich barevná kolekce plavek a plážových doplňků.

 

Showroom.

Nový projekt v centru Prahy spojující designéry z různých módních odvětví....

 

album/News_Model_News/1001/AtelierKlaraSipkova.jpg 
Ateliér Kláry Šípkové v Showroomu.

Evropský design na jednom místě

Nový obchod s designovými produkty na Praze 7 budí svým názvem La Luce (v překladu Světlo) zdání italského dovozu, nicméně stojí za ním Češka Lucie Vítová. V sortimentu má evropské designové značky jako Ready to Fish, Rains, Zubi, Hipanema nebo Caterina Mariani. “Sami vyrábíme řetízky ze stříbra a zlata (gold filled) s drahokamy a minerály,” dodává ředitelka. Jak přiznala, jedním z důvodů pro otevření obchodu byla její lehká obsese módou.

 

La Luce

Naší filozofií je mix módy a umění jako krásné formy komunikace....

Ha! Párek v rohlíku! Hadog!

V minulém přehledu nových podniků jsme představili dvojici nových hotdogáren. V červnu k nim přibyl další nováček - za Palmovkou se usídlil Hadog, jehož burgery a hot dogy zatím sbíraly slova chvály jenom na jihu Česka. “Zaměřujeme se na přípravu burgerů a hotdogů z čerstvých surovin. Nepoužíváme mražené polotovary, maso si meleme několikrát denně, používáme domácí pečivo a nabízíme domácí omáčky,” popsal nám Patrik Habart. Z meníčka doporučuje především Hadog burger (mleté hovězí maso, domácí malinová BBQ omáčka, slanina, Niva, chips z hranolek a Goudy, červená cibule, majonéza, okurka, ledový salát).

 

Hadog

Burgrárna z jihu Čech od června v Praze....

Bludná, atypická kavárna

Na rohu Slovinské a Holandské ulice ve Vršovicích zakotvila nová kavárna Bludný Holanďan. Ze světa přivezla nejen čerstvě praženou kávu, ale taky piva a destiláty. V létě se tak můžete těšit na společné večery s rumem. A když se ozve Mr. Hlad? Poručte si zdejší farmářský chleba, sýry, tvarohy nebo bezlepkové sušenky. “Rádi bychom v příštích týdnech rozšiřovali nabídku snídaní,” dodávají provozovatelé. V horkých dnech doporučují své domácí limonády či výborné Affogáto z čerstvě pražené kávy s výběrovou vanilkovou zmrzlinou.

 

Café Bludný Holanďan

Kavárna s výběrovou kávou...

album/News_Model_News/1001/BludnyHolandan3(kopie).jpg 
Café Bludný Holanďan.

Nové hotelové bistro

V hotelu Palace (vedle Václaváku) se poměrně v tichosti vylouplo nové Bistro Palace. To je důvod, proč o něm píšeme až teď, ačkoli otevřeno mají už od března. “U nás najdete klasický chlebíček ve dvou velikostech, oblíbené saláty našeho mládí, ale i zcela moderní a zdravé pochoutky dnešní zdravé výživy. Nádherně vypadající, lahodné cukrářské výrobky připravujeme přímo v cukrárně hotelu Palace,” prozradil nám ředitel Zdeněk Rod. Pro osvěžení doporučuje z nabídky jídel aktuálně třeba studené polévky. “...a například narozeninové dorty nenajdete nikde hezčí!” chlubí se.

 

Bistro Palace

​Nabízíme tradiční čeké speciality, se širokou škálou chlebíčků a salátů....

Na závěr ještě telegraficky téměř tucet nových podniků:

→ Vedle Národního divadla zkuste hodně alternativní brew bar Zoe Café. Espresso tu sice nedostanete, ale místo něj kupu kávových drinků. K tomu veganská domácí jídla, raw sladkosti nebo bezlepkové produkty.
→ Burrito Loco znalcům mexické kuchyně netřeba představovat. V červnu otevřeli už pátý fast food v Praze, tentokrát na Vinohradské kus pod náměstím Jiřího z Poděbrad. A všechny mají otevřeno nonstop! Do konce roku by měl přibýt i sourozenec v Dejvicích.
→ Po Benediktské ulici expandovalo vegetariánské a syrové bistro Raw Deli i proti proudu na pravém břehu. Před měsícem otevřelo další pobočku v přízemí obchodního centra na Národní třídě.
→ Stylově v Italské ulici najdete novou italskou kavárnu či cukrárnu Dolce Abbraccio (v překladu “sladké objetí”). V nabídce mají poctivou klasiku - výborné kafe, domácí cukrovinky nebo zmrzlinu.
→ Všichni milovníci sladkého by měli co nejdříve vyrazit na Žižkov do Kafle. Připravují tu totiž domácí vafle (třeba vafle z marcipanového těsta s mandlemi a se šlehačkou). Dělají sladké i slané. Ale otevřeno mají jen v pracovní dny, o víkendu nikoli.
→ Vypadá to na malý vietnamský zázrak, který roste na Praze 7 (v ulici Nad Štolou). Restaurace Phở u Letné zatím sbírá samou chválu, jedinou nevýhodou je, že hosté musí na objednávky čekat o trochu déle - kuchaři nestíhají.
→ Ve Vršovicích otevřela nově restaurace Edamame. “Zaměřujeme se na Japonskou a Pan Asian kuchyni. Můžete u nás ochutnat skvělé Fusion sushi, originální recepty z Thajska, Bali, Indonésie atd. Každý den pro vás máme připravené polední menu od 129 Kč s polévkou zdarma,” informují provozovatelé.
→ Nad Náměstím Míru otevřela restaurace a bar Blanická koruna, která se zřejmě stane záchytným bodem (nikoli stanicí!) všech nočních lidí. Každý den mají totiž otevřeno až do pět hodin do rána.
→ V Michli otevřel nový Restaurant Level. K jídlu servíruje hlavně českou kuchyni, na čepu mají piva z Plzně a každé úterý jste zváni na country večery.
→ Na letišti Točná, kousek za Prahou, otevřeli dětské hřiště o rozloze třech fotbalových hřišť (25 tisíc metrů čtverečních). Navíc s výhledem na vzletovou dráhu.
→ V půlce června přivítal první zákazníky, či spíše zákaznice i nový kamenný krámek TSM Radost Nakupovat. Jejich sortiment tvoří především dámské oblečení.

MAPA NOVÝCH PODNIKŮ

Pokud kdykoli objevíte nějaký nový podnik v centru nebo na okraji Prahy, cokoli od nové restaurace po dětské hřiště, dejte nám prosím echo na mail lukas@citybee.cz. Díky!

[autoripodpisy/LukasRozmajzl.jpg]

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!