Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
02
března

Letenský masopust 2019

Národní zemědělské muzeum Praha

zpět na výpis akcí
 

Již pošesté se můžete těšit na Letenský masopust, jehož součástí je i program v Národním zemědělském muzeu.

Datum:02. 03. 19
Čas:13:00 - 17:00
Kategorie: zábava| poznání|

Oblíbené masopustní období začínalo již po Třech králích, v této době se na venkově konaly zabíjačky, tancovačky a svatby. Období vyvrcholilo o masopustním úterý, kdy probíhaly rozverné obchůzky maškar. Medvěd (někde kůň) provozoval se všemi ženami symbolický divoký tanec, odkazující na dávné tradice plodnostní magie. Maškary dostávaly pohoštění, nejčastěji smažené koblihy, šišky, slaninu a alkohol. V úterý byl odsouzen symbol masopustní poživačnosti – někde jím byl Bakchus, jinde Masopust v strakatém kostýmu, případně Pohřebenář v slaměném oděvu, regionálně také kůň, případně basa. Její pochování symbolizovalo počátek půstu, který mimo konzumace masitých pokrmů zakazoval muziky a tancovačky, Popeleční středou tak začínal čtyřicetidenní půst, který skončil až o Velikonocích. A jaké masky patřily k masopustu? Medvěd, Kobyla, Kozel, Beran, Smrtka, Ženich s nevěstou, Cikánka, Laufr, Šašek, Turek, Žid, Kominík, Kohout, Čáp a mnohé další… Specifikou sedmičkového masopustního průvodu je „obchůzka“ maškar po kulturních institucích, kde je čeká „kulturní pohoštění“. Do NTM, NZM, Muzea kávy a Galerie Scarabeus, mají maškary vstup zdarma a je pro ně připraven program.  

Na co se můžete těšit do Národního zemědělského muzea?
Pro děti jsou připraveny tři pohádky – Z tajného deníku Smolíčka Pé, Pohádky pana Pohádky, které vycházejí ze známých příběhů dvou klasických pohádek O Budulínkovi a O Červené Karkulce, a třetím představením bude Tak trochu masopustní pohádka. Poté bude následovat odsouzení, symbolické zahubení a oplakávání Bakcha. Na závěr programu se můžete těšit na české lidové tance v provedení Folklorního  spolku Bejvávalo z DDM Prahy 7. O hudební doprovod akce se postarají flašinetář, harmonikář i další muzikanti.
V muzeu bude probíhat také výstava Barbory Bálkové – Masky a výstava fotografií z minulých Letenských masopustů. Svoji tvorbu kostýmů a masek představí studenti SPŠ oděvní z Prahy 7, Jablonského 3.

Národní zemědělské m...
Tel: 220 308 322
Kostelní 1300/44
Praha 7, 170 00
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: