Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
 

Výstava pro celou rodinu. Dřevěná loď na souši, zvířata v městské divočině, naleziště mamuta i zvonkohra u řeky.

Začátek:15. 04. 21
Konec:31. 08. 21
Cena:Zdarma
Čas:00:00 - 23:59
Kategorie: zábava| poznání|po praze, pro děti| Příroda

Deset zastavení na Rohanském a Libeňském ostrově představuje krajinu řeky s divokou přírodou a lidmi, kteří jsou spjati s pamětí místa, jeho historií i kulturou. Nečekejte panelovou výstavu, právě naopak. Zakotvili jsme pro vás loď a postavili molo v místě bývalého karlínského přístavu. V městské divočině si budete moct ochočit dřevěná zvířata nejrůznějších tvarů a seznámit se s místní krajinou.

Přírodní škola Eduarda Štorcha ve vás probudí badatelského ducha a u kavárny Koleto je pro vás připravená hra s verši. Na každém stanovišti čeká pro děti úkol spojený s místem a pro dospělé zajímavé informace, film, rozhovory k poslechu či instalace. Různorodost interaktivní výstavy představuje rozmanitý charakter Rohanského a Libeňského ostrova, součásti Prahy 8. Seznámí vás tak s územím, které v následujících letech čeká postupná proměna. Navštívit ji můžete od 15. dubna do 31. srpna 2021.

Výstavu můžete prozkoumat, jak se vám zachce. Celou najednou i po částech. Pomalým či rychlým tempem, projet ji na kole anebo třeba jednotlivá místa spojit v rychlejším sledu při tréninkovém běhu. Otevřená je přes celý den, kdykoliv budete mít náladu. A vyrazit na ni můžete s rodinou, partnerem či partnerkou, prarodiči i vnoučaty nebo se školou. Děti se rozhodně nudit nebudou, na každém místě na ně totiž čeká hravý úkol. 

Kultivovaný i divoký Rohanský ostrov
Provedeme vás místem bývalého karlínského přístavu, kdy ulicí Rohanské nábřeží místo automobilů proudila Vltava. Postavili jsme tu loď a molo na souši, kde si můžete na chvíli odpočinout s kelímkem pití v ruce, přečíst o historii přístavu a děti mezitím začnou plnit svůj první úkol. Následně vás zavedeme do kultivovaného a přitom divokého místa pro kulturu a setkávání lidí, do Přístavu 186 00. Naloďte se na přívoz HolKa a nechte se dovézt na holešovický břeh a zase zpět. Uhádnete, jak široká v tomto místě řeka Vltava je? Nezapomeňte si vzít v našich deskách u přívozu origami a složit si ho – dozvíte se odpověď a seznámíte se s historií meandru Vltavy. U Invalidovny vám představíme umělce, filmaře i malíře, kteří jsou s místem neodmyslitelně spjati. Na děti tu čeká mistrovství Karlína ve skoku po jedné noze. Z kultury vás zavedeme rovnou doprostřed městské divočiny, připomínající svou vegetací keřostep či savanu. Za zády skleněné kancelářské budovy, před sebou džungle a savana, hned vedle cyklostezka, bikepark a řeka. Nejlepší pozorovatelna!

Historie, která by se neměla zapomenout
Rohanskému ostrovu se nevyhnuly ani tragické události, které výstava připomíná – nedaleko Libeňského mostu stojí zasypaný Starý židovský hřbitov. Zastavte se u něj a přečtěte si emotivní příběh židovské malířky Helgy Hoškové-Weissové. Děti si tu zaskáčou panáka nebe-peklo-ráj a dozví se, že na hroby se tu místo květin pokládají kamínky. Rohanský ostrov v sobě nese i smutnou vzpomínku na rok 1942, kdy bylo do nacistického Německa odvezeno 9800 zvonů zabavených na území Protektorátu Čechy a Morava. „V Čechách a na Moravě zůstalo pouhých 8 % zvonů, zbytek byl odvezen nacisty ze země. Zvonový bronz použili pro válečný průmysl. K rekvizici zvonů došlo v roce 1942 a právě z Rohanského ostrova byly odváženy do Hamburku. Dnes je tato událost, ačkoli se jedná o nezměrnou kulturní a historickou ztrátu, téměř zapomenuta,“ říká Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha, který ve volném čase pracuje jako zvoník v pražském chrámu Matky Boží před Týnem. Umělec Martin Janíček tu pro vás připravil zvonkohru, která událost připomíná.

Tajemná krajina skrývající mamuta 
Další zastavení, báseň v tunelu pod Libeňským mostem na cyklostezce A2, poodkryje tajemnou krajinu Libeňských kos. Básnířka, spisovatelka a architektka Anna Beata Háblová složila verše nejen ke čtení, ale i ke hře; u limonády z blízké kavárny Koleto si můžete zahrát se slovy i vy. Od umění literárního se dostanete k umění výtvarnému. Na Libeňském ostrově už od 50. let tvoří rodina Němečkových, kolem jejichž ateliéru stojí galerie v trávě. Nejen o ní, ale i o historii místa vypráví zakladatel ateliéru Olgoj Chorchoj, stačí si poslechnout rozhovor z umístěného audiototemu. A o pár set metrů dál stojí místními skauty postavená přírodní škola Eduarda Štorcha, pedagoga známého hlavně jako autora Lovce mamutů. Uvidíte odtud Bílou skálu a zjistíte, kde se nachází dosud nevykopaný mamut!

Srdečně vás zveme na procházku po Rohanském a Libeňském ostrově! Více informací najdete na speciálním webu k výstavě.

CAMP – Centrum archi...
Tel: 770 141 547
Rohanský ostrov
Praha 8
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: