Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
[design/2015/icon-vizitka-detail-header.png]

UZAVŘENO: Retro Muzeum Praha

Praha 1, náměstí Republiky 656/8, 110 00

zpět na výpis
 
UZAVŘENO: Retro Muzeum Praha

Retro Muzeum Praha je od 14.1.2024 uzavřeno a probíhá stěhování na novou adresu na Praze 1.

Telefon:702130101

Připravili jsme v rámci unikátního projektu největší RETRO MUZEUM v České republice, mapující design, trendy a běžný život v 70. a 80. letech 20. století v Československu. Našim cílem je připomenout toto období mladší generaci, jelikož novodobá historie se v českém školství téměř nevyučuje.

V současné době máme v našem depozitáři na 12 000 exponátů, ať unikátních či běžných předmětů, které jsou již zaevidovány a velká část z nich půjde do expozice. V roce 2021 se nám podařilo získat prostor v nejvyšším patře obchodního domu Kotva, který navrhovali manželé Machoninovi v 70. letech, rádi by jsme propojili tuto kulturní památku zapsanou na seznamu památek Ministerstva kultury s dobovým designem a přenesli tak návštěvníky do období otevření tohoto obchodního domu. 

Muzeum se rozkládá na více než 2500 metrech čtverečních a bude rozděleno do 5 hlavních okruhů, mapujících netradičním způsobem běžný život, design a trendy v Československu v 70. a 80. letech.

První část je zaměřena na repliky bytů s originálními předměty které ukáží návštěvníkům, jak se žilo v panelácích, či repliku dobové kanceláře pro architekty a ukáže, jak se pracovalo za socialismu.

Druhá část Vás zavede do odívání ze Svitu, Elite či Úboku. Představíme také výrobní družstva především však nábytkářská družstva, počínaje UP Rousínovem, Hikorem Písek, nebo Dřevotvarem z Jablonného nad Orlicí a ukážeme ty nejlepší výrobky dobových designerů.

Expozice v třetí část jsou zaměřené na běžný život, jako bylo kempování, televizní reklama, nakupování, škola, volnočasové aktivity a sport.

Čtvrtá část se soustředí od designu dětských hraček, až po užitný design elektroniky, či výrobky běžné spotřeby, prodávané v obchodním domě Kotva.

Poslední část se bude věnovat politice 70. a 80. let, která ukáže a vysvětlí fungování tajné bezpečnosti, odposlechů disidentů a Československé socialistické propagandě, tak aby si na to návštěvník, který tuto dobu nezažil udělal vlastní názor.

Uvidíte i mnoho dalších zajímavých interaktivních expozic, kde si návštěvníci budou moci většinu věcí i osahat a vyzkoušet.

náměstí Republiky 656/8
Praha 1, 110 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: