Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
04
listopadu

Výstava: Terra Africa

ČSOB Inspirace

zpět na výpis akcí
 

Výstava fotografií Jana Svatoše

Začátek:04. 11. 16
Konec:30. 12. 16
Cena:Zdarma
Čas:08:30 - 19:00
Kategorie: kultura| zábava| poznání|

Fotografie a africký kontinent k sobě mají pozoruhodně blízko. Fotografie byla vynalezena v roce 1839, o dva roky později přijíždí David Livingstone, aby započal svůj průkopnický výzkum afrického vnitrozemí. Ještě v této době přetrvávala v Evropě ideová koncepce Afriky jako „temného kontinentu“. Z historického hlediska je ale neznámá Afrika paradoxem: přestože leží Evropě velmi blízko, došlo k jejímu úplnému prozkoumání až ve druhé polovině 20. století….Černobílé fotografie africké divočiny Jana Svatoše si v tomto ohledu ponechávají magii a tajemství.

V roce 2010 uspořádal v nehostinných končinách severní Keni expedici, v jejímž průběhu fotografoval a filmoval starou analogovou technikou a vyvolával filmy v přenosné temné komoře. Výsledný snímek - dokumentární film Africa obscura (2011) - získal hned 3 mezinárodní ocenění. Svatošův nově připravovaný celovečerní dokument Archa světel a stínů  pojednává o zrození filmové divočiny prostřednictvím životního příběhu a odkazu amerických filmařů Martina a Osy Johnsonových, kteří téměř před 100 lety s fotografováním a filmováním v Africe začínali jako vůbec první.

V prostoru ČSOB Inspirace představuje režisér Jan Svatoš výstavu s názvem Terra Africa pořádanou u příležitosti výročí 10 let generálního partnerství ČSOB a ZOO Dvůr Králové.
K vidění jsou zde fotografie, které Jan Svatoš pořídil na svých fotografických a filmařských výpravách v Africe. Užší spolupráci se Zoo Dvůr Králové navázal Jan Svatoš v roce 2009, když se v tamním safariparku připravoval na expedici Fotografické návraty. Výstavní kolekci fotografií z afrického kontinentu doplňují také záběry zvířat, které Jan Svatoš pořídil v Zoo Dvůr Králové.

MgA. Jan Svatoš, narozen 14. 5. 1984 v Novém Městě na Moravě

Absolvent FAMU, FSV Univerzity Karlovy a FAMO v Písku. Je členem české Asociace režisérů a scénáristů (ARAS). Je držitelem prestižní ceny JADE KUNLUN Special Jury Award, kterou mezinárodní porota ocenila jeho dokument divoČINY. Za stejný film získal i cenu Ministerstva kultury na polském festivalu WFO v Lodži. Je autorem více než 10 dokumentárních filmů, z nichž většina soutěžila na mezinárodních filmových festivalech. Mezi nejúspěšnější snímky patří Africa obscura (trojnásobné ocenění) a divoČINY (trojnásobné ocenění). Spolupracuje dlouhodobě s Českou televizí a Českým rozhlasem.

Jeho filmy se vyznačují hlubokým a dlouhodobým zájmem o vybrané téma, které poodkrývá v nových a často překvapivých souvislostech. Prostřednictvím svých filmů usiluje o boření kulturních i společenských stereotypů. Intenzivně se věnuje problematice životního prostředí, spolupracuje s mezinárodním festivalem NaturVision, v němž zasedal jako člen poroty.

 

ČSOB Inspirace
Tel: +420 224 284 568
Jungmannovo náměstí 767
Praha 1, 11000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: