Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
[design/2015/icon-vizitka-detail-header.png]

Galerie hlavního města Prahy

Praha 1, Staroměstské náměstí 605/13, 11000

zpět na výpis
Tip
Galerie hlavního města Prahy

Galerie hlavního města Prahy se zaměřuje na pořádání výstav moderního umění a umění 20. a 21. století.

Telefon:725 421 792
Kategorie: kultura|galerie

Vize a mise galerie

Galerie hlavního města Prahy vznikla jako součást sítě krajských galerií v roce 1963. Spravuje dnes na 16 000 sbírkových předmětů z 19. až 21. století. Sbírkový fond byl poznamenán nesystematickým rozšiřováním, které zprvu zajišťovalo samo hlavní město na doporučení svých garantů. Významné osobnosti z řad umělců také věnovaly městu svá díla dle vlastního výběru ve snaze urychlit vznik metropolitní galerie. Ten se přes veškeré snahy podařilo uskutečnit až za komunistického režimu, který v pražské instituci spatřoval především reprezentaci hlavního města jako předvoje stranických snah v oblasti kulturní politiky.

Správa budov

Galerie hlavního města Prahy v současnosti spravuje zcela nebo zčásti celkem 7 objektů přístupných veřejnosti. Brzy po svém založení, v roce 1963, galerie trvale zpřístupnila významnou kolekci soch, kreseb a grafiky Františka Bílka v Bílkově vile. K ní přibyla roku 1994 stálá expozice umělcových prací otevřená v jeho rodném domě v Chýnově u Tábora.

Dalším uměleckohistorickým objektem a zároveň specifickým výstavním prostorem v péči galerie je od roku 1989 barokní Zámek Troja s francouzskou zahradou, štěpnicí a oranžérií, který patří k nejvýznačnějším ukázkám barokní architektury v Čechách. Rozsáhlé výstavní expozice, jež jsou náročné na prostor, jsou od roku 1988 pořádány v gotickém Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí. Roku 1994 se Galerie hlavního města Prahy vrátila do výstavního prostoru v Městské knihovně, který byl pro tento účel původně vybudována.

Nakonec, v roce 2010, získala galerie do péče barokní Colloredo-Mansfeldský palác a Dům fotografie.

Staroměstské náměstí 605/13
Praha 1, 11000
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: