Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
[design/2015/icon-vizitka-detail-header.png]

art4rent - Divadlo Na Prádle

Praha 1, Besední 3, 11800

zpět na výpis
   
art4rent - Divadlo Na Prádle

Produkční spolek art4rent, z. s. v domovském Divadle Na Prádle.

Telefon:+420775719694
Kategorie: kultura|divadla, hudba

Spolek art4rent, z. s. vznikl v roce 2015, jeho zakladateli byli Tomáš Vaněk a Markéta Schröcková, kteří stojí i za tímto projektem.

Hlavním cílem činnosti je přibližování umění široké veřejnosti, organizace kulturních a společenských akcí, spolupráce s jinými neziskovými právnickými nebo fyzickými osobami v oblasti kultury a vzdělávání.

Vlastní umělecká činnost byla zahájena ihned v roce 2015.

 

V roce 2015 spolek realizoval v Divadle Na Prádle americký muzikál autora Jonathana Larsona, v českém překladu “Miluj, žij a plať - RENT”. Rocková opera inspirovaná operou La bohème Giocoma Pucciniho vypráví o skupině mladých umělců v New Yorku, snažících se tvořit a přežít s břemenem AIDS. Muzikál získal prestižní divadelní cenu Tony za nejlepší muzikál roku, Pulitzerovu cenu a mnohá další ocenění. Muzikál se těšil velké oblibě, všechna představení byla vyprodána a jeho potenciál ve vysoké návštěvnosti rostl. Za roli Rogera Davise byl Roman Tomeš odměněn širší nominací na Cenu Thálie, samotná inscenace se umístila na 2. místě v kategorii “Nejlepší muzikál roku 2015” ve výroční anketě portálu i-divadlo.cz.

 

V únoru 2018 byla ve stejném divadle uvedena česká premiéra amerického muzikálu “Tick, Tick …BOOM!”. Autobiografický muzikál Jonathana Larsona, držitele Pulitzerovy ceny a Ceny Tony, je příběhem skladatele a jeho nutných obětí, pro které by se mohl stát divadelním průkopníkem. Dílo se čtrnácti písněmi, deseti rolemi pro tři herce a kapelu odkrývá cestu umělce, jež vedla až k broadwayskému megahitu RENT. Dílo jsme uvedli v českém překladu Michala Zahálky a Jana Šotkovského, v režii Martina Vokouna. Pražská derniéra se odehrála v únoru 2019, dále jsme odehráli představení v Trutnově, Českém Krumlově a naposledy byl muzikál uveden v rámci prestižního festivalu Dokořán v Městském divadle Brno v červnu 2019. Hráli: Tomáš Vaněk, Lucia Jagerčíková a Peter Pecha. Tick, Tick... BOOM! byl uveden v cenách magazínu musical-opereta.cz jako “Mimořádná inscenace roku”. Tomáš Vaněk byl v divácké anketě, ale i ve volbě redakce portálu i-divadlo.cz vyhlášen vítězem v kategorii “nejlepší mužský herecký výkon roku 2018”. A získal také cenu magazínu musical-opereta.cz jako “Muzikálový herec roku 2018”, kterou udělilo 15 divadelních kritiků a publicistů z celé ČR. Tomáš Vaněk se také objevil v širší nominaci na Cenu Thálie v kategorii opereta/muzikál.

 

Mimo hudebně-divadelní produkce má spolek za cíl pořádat akce s charitativním zaměřením a se záměrem podpořit konkrétní projekt nebo osobu. Tyto aktivity jsme zahájili v roce 2016 koncertem “JEDEM - koncert o dvou kolech”, kdy se podařilo získat nový invalidní vozík pro dramaturga spolku Ondřeje Doubravu, v roce 2018 následoval  koncert ve spojení s Portus Praha z.ú., kteří již několik let pořádají AKCI CIHLA, pro chráněné bydlení mentálně postižených na Slapech. V červnu 2019 se uskutečnil za účasti známých zpěváků z českého kulturního světa, jako třeba: Ondřej Ruml, Elis Mráz, Emma Smetana, Tomáš Matonoha a Inspektor Kluzó a další charitativní koncert s názvem “CESTOU NECESTOU” pro osmiletého Nicolase, kdy jsme vybrali finanční prostředky na potřebnou  a náročnou rehabilitaci.

 

Aktuální projekt:

 

Brian Yorkey / Tom Kitt: NE/NORMÁLNÍ (Next to Normal):

Česká premiéra - 29.11. 2019

Pulitzerovou cenou a několika cenami Tony ověnčené rodinné hudební drama. Příběh ukazuje čtyřčlennou rodinu z předměstí, která řeší podobně běžné problémy, jako každá jiná rodina. A přesto nejsou jejich životy tak úplně normální. Přísná a vždy dokonalá matka Diana totiž bojuje posledních 16 let s bipolární poruchou, což značně ovlivňuje chod domácnosti. Oporou jí je upřímný a milující manžel a otec Dan. Jejich děti jsou typičtí přemoudřelí puberťáci, syn Gabe je snem každých rodičů, dcera Natalie se i přes veškerou snahu zůstává ve stínu svého bratra. Děj odráží nejen Dianu a její problémy, které přenáší na rodinu, ale nabízí také otázky příměstského života, lidských ztrát, etiky v moderní psychiatrii nebo užívání léků. 

Od své premiéry na Broadwayi se dílo dočkalo za velkého diváckého zájmu uvedení napříč celým světem. V české verzi ztvární hlavní role Daniela Šinkorová, Zbyněk Fric, Tomáš Vaněk. Do rolí teenagerů byli z konkurzu vybráni Štěpán Komárek, Kateřina Herčíková a Štěpán Klouček. 

 

Režie se ujme Martin Vokoun.

 

Dlouhodobý dramaturgický záměr:

Chceme hledat především moderní a současná dramatická a muzikálová díla, dát prostor české původní tvorbě, tu zásadně podporovat a objevovat nové způsoby tvorby a inscenování. To vše bez zbytečných efektů, laciné líbivosti či pseudointelektuálních konstrukcí. Chceme objevovat především dramaturgii silných příběhů, inscenace lidského rozměru a umělecké pravdy. Vybíráme témata rezonující v divákovi především svou aktuálností, bytostně se ho dotýkající. V tom spatřujeme přínos nejen pro diváky ale i pro celonárodní kulturní scénu.

Současně bychom rádi představovali mladé nadané tvůrce a interprety prostřednictvím jejich sólových večerů - koncertů, a jiných hudebně-dramatických forem. Dále se chceme věnovat rozmanitým edukativním projektům a workshopům a charitativním akcím.

 

 

Besední 3
Praha 1, 11800
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: