Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
18
května

Holešovická tržnice zve na další ze svých gastronomický

Holešovická tržnice

zpět na výpis akcí
 

Užijte si společně s ukrajinskými přáteli den plný tradičních lahůdek, jako vareniky, golubce, manty, boršč či pampušky.

Datum:18. 05. 23
Cena:od Zdarma
Čas:11:00 - 22:00
Kategorie: gastro|festivaly

Holešovická tržnice zve na další ze svých gastronomických akcí, kdy tentokrát zavoní ukrajinské lahůdky. Areál na břehu Vltavy bude hostit druhý ročník úspěšného festivalu ukrajinské gastronomie UKA UKRAJINU, který proběhne ve čtvrtek 18. května od 11.00 do 22.00 hodin. Po Pastrami Pop Up se jedná o další z gastronomicky zaměřených eventů v této sezóně v Tržnici. Ve stejný den si pak mohou všichni, kdo zavítají, užít také festival 5#PROSTOR. Tato hudebně laděná akce v propojení se speciálním light designem probíhá od 16. do 20. května a právě 18. května zde vystoupí ukrajinská performerka Dmitrievna. Program tedy bude nabitý a zdaleka nejen o vůních Ukrajiny. Oproti loňskému roku, kdy se rozmanité dobroty objevily na prostřených stolech až odpoledne, si mohou návštěvníci pochutnat už na obědovém menu. Chybět nebudou například plněné těstovinové taštičky vareniki, oblíbené zelné závitky plněné směsí mletého masa a rýže s rajčatovou omáčkou golubky, polévky ani voňavé sladkosti.

Jednodenní food festival odehrávající se na Tržním náměstí cílí jak na české publikum, tak Ukrajince, kterým chce dát možnost na chvíli se rozptýlit a odvést pozornost od událostí v jejich domovině. To se mimochodem vloni nadmíru podařilo, soudě podle čtyřtisícové návštěvy v rámci prvního ročníku festivalu.  

Spolek Archetyp, který jako spolupořadatel akce zaštiťuje gastronomickou část, organizuje vyhlášené farmářské trhy na Náplavce, Kubánském a Řezáčově náměstí v Praze. Do Tržnice tentokrát přiveze osm dodavatelů, kteří nabídnou nejznámější ukrajinská slaná a sladká jídla.

„Hlavním záměrem festivalu je oslava sousedství. Ať už v tom smyslu, že jsou Ukrajinci největší v Česku žijící menšinou, tak ve smyslu dvou vzájemně si blízkých zemí, které události posledních dvou let spojily mnohem silněji, než tomu bylo v minulosti. Chceme dát prostor tomu nejlepšímu z ukrajinské gastronomie, co lze v Česku nalézt.  A samozřejmě trochu odlehčit těžké časy – pokud se tady byť jen na moment každý z ukrajinských návštěvníků bude bezstarostně veselit, pak cíl je dokonale naplněn,“ doplňuje Michal Tošovský, programový ředitel Holešovické tržnice. 

To nejlepší z ukrajinské kuchyně

Stánek Pelmení vareniky přichystá mimo jiné prirožki s masem, smaženým zelím, bramborovou kaší, beljašy s masem nebo párek v těstě, ukrajinská polévkárna The Boršč dostojí svému názvu a hladové zasytí vydatnou polévkou, bistro Luskunčik připraví čebureky, tvarožniky, bonbony, v nabídce Barvy bude uzvar i nalivka. Některé názvy můžou znít našinci tajuplně, takže nezbývá než přijít okusit na vlastní chuť.  O sladkou tečku se postará Di na dobroty v podobě dortů, řezů a cupcaků. 

Potečou vyhlášená lahodná ukrajinská vína i prémiové destiláty od SpiritsUA. Českou stranu zastoupí zlatavý mok z kunratického pivovaru Muflon, ovšem uvařený podle receptury ukrajinského pivovaru Pravda. 

Pivo, které pomáhá 

Pravda je jenom jedna. Pravdu, jak známo, má každý tu svou. Zde je ovšem řeč o pivovaru Pravda z ukrajinského Lvova, který se proslavil svými politicky výraznými etiketami a výrobou Molotovových koktejlů. Méně se však ví, že pivovarnici z Pravdy nabídli své receptury a vizuály výměnou za zaslání peněz na účty na podporu okupované Ukrajiny. A záměr byl naplněn. Sládci po celém světě z více jak 800 pivovarů různých velikostí uvařili piva podle sdílené receptury. Prostřednictvím aktivity www.brewforukraine.beer tak bylo získáno přes 3 000 000 EUR na fondy různého určení (www.fest.lviv.ua/en/projects/fond). Zakoupením trik či jiných předmětů na této stránce lze ostatně tuto úctyhodnou sumu ještě navýšit. 

 I na festivalu UKA Ukrajinu můžete pomáhat 

Návštěvníci si budou moci v rámci akce zakoupit šperky a doplňky symbolizující ukrajinské tradice od Ally Pecherskaye nebo přispět na pomoc osobám postiženým konfliktem prostřednictvím Organizace pro pomoc uprchlíkům. Ta je stejně jako v loňském roce zapojena do celé akce a na místě bude mimo jiné prezentovat svou činnost na pomoc lidem prchajícím z válečných zón. 

5#PROSTOR a Dmitrievna zajistí skvělý večírek

Návštěvníci se ovšem můžou těšit i na hudební doprovod, protože ve stejný čas se v Tržnici koná hudební cyklus #5PROSTOR, který mezi 16. a 20. květnem nabídne za dobrovolné vstupné pět koncertů na pěti netradičních místech za doprovodu speciálního light designu. Česko-ukrajinská zpěvačka a producentka Dmitrievna balancující na hranici techna a popu, jejíž tvorba je silně ovlivněná berlínskou scénou, vystoupí právě 18. května od 21 hodin a festival UKA Ukrajinu symbolicky zakončí. 

Vstupné na nevšední kulinářskou akci je dobrovolné, vybrané peníze podpoří projekt přímo z ukrajinské komunity. 

 

Holešovická tržnice
Tel: 220 800 592
Bubenské nábřeží 306/13
Praha 7, 170 04
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: