Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Není zahrádka jako zahrádka. Kde hledat ty prvotřídní?

doporučujeme | 21. 7. 2015

Těžko říct, co nás na nich přitahuje. Jakmile začne být na jaře 15 nad nulou, všichni se na ně ptáme. Možná kdesi hluboko v nás je zakódovaná vzpomínka na lahodnou hostinu mamutích řízků u ohně před jeskyní. Nebe nad hlavou zkrátka posouvá každé jídlo o úroveň výš. Zahrádky jsou naše vášeň.

Nicméně není zahrádka jako zahrádka, druhů je mnoho. Vybrali jsme čtyři typy v Praze nejpopulárnější a sestavili seznam 12 zahrádek (a jedné žhavé novinky), u nichž se nespletete a na které budete ještě s prvním sněhem vzpomínat. Chybí vám některá?


Text: redakce CityBee
Foto: archiv podniků

[collage.jpg]



 

Luxus na střeše

Nejen že nám zahrádky na střeše nabízejí skvělý výhled, ale také nám dopřávají pocit, že jsme na místě, kam se jen tak nedostaneme. Pro někoho snobárna, pro jiného možnost uniknout velkoměstu hluboko pod ním.


%C4%8D%C3%ADsla/orange-01.jpgT-Anker
V restauraci T-Anker, která je přímo na střeše obchoďáku Kotva, můžete na svou drahou polovičku počkat, zatímco ona bude nakupovat. Čeká vás zde nejen skvělý výhled, ale i výborné grilované maso, steaky, žebra, křidélka, koleno či tatarák. Speciality z grilu pak můžete spláchnout pivem, jehož nabídka je každý týden obměňována. Novinkou letošního léta jsou pivní koktejly. Vyberu si i dámy, kterým doporučujeme koktejl z grepového ležáku od Two Tales.

album/News_Model_News/722/tanker.jpg


%C4%8D%C3%ADsla/orange-02.jpgCloud 9 (Hilton)
Chcete-li sdílet gurmánské zážitky s přáteli, pak jste v Cloud 9 správně. Během léta vás tu navíc každý čtvrtek čeká Jazz in the Sky v podání jazz bandu Yasutoma Suzukiho. Nemůžete-li si vybrat z nabídky jídel, dejte si společně s dvěma až třemi kamarády Obří domácí hovězí burger. Vyjde vás to na 860 Kč a ještě vám určitě zbudou peníze na vyhlášený koktejl Mystic.

    

album/News_Model_News/722/Cloud9.jpg


%C4%8D%C3%ADsla/orange-03.jpgCoda (Aria Hotel)
Na střeše hotelu Aria vás čeká 360° výhled na Prahu a speciality od šéfkuchaře Davida Šaška, který je především velkým vyznavačem používání čerstvých a lokálních surovin. Nové degustační a A-la Carte menu jsou přizpůsobené letnímu počasí a atmosféře. Ochutnat můžete např. tuňáka s  bio qiuona přílohou nebo mušle svatého Jakuba  s meruňkovou omáčkou. Tříchodová večeře pro dvě osoby bez vína vás vyjde přibližně na 3500 Kč.

 

album/News_Model_News/722/coda.jpg


Žhavá novinka: Balcony Bar Prague
Na jednu z nejkrásnějších zahrádek v Praze se můžete těšit v Balcony Baru, který otevře začátkem srpna. Výhled na celou Národní až k Národnímu divadlu spolu s vybranými víny, champagne, tapas i specialitami z grilu je kombinace, která vás bude vždy skvěle bavit.

balcony.jpg
 

Pohoda u řeky

Jako na dovolené u moře si budete připadat, až se usadíte na některé ze zahrádek v blízkosti vody. Místo pohledu na rozpálený beton si vychutnáte slunce odrážející se od vodní hladiny a místo výfukových plynů ucítíte vůni vody. 


%C4%8D%C3%ADsla/blue-01.jpgHliněná bašta
Středomořskou kuchyni, čerstvé ryby nebo humry přímo z akvária nabízí výletní restaurace Hliněná bašta, která dále láká např. na grilovaný filet z pražmy s gratinovaným bramborem a ratatouille nebo třeba mísu grilovaných mořských ryb s pestrou přílohou. Za tříchodové menu pro dva zaplatíte 1000-1500 Kč.

album/News_Model_News/722/Hlinena_basta.jpg


%C4%8D%C3%ADsla/blue-02.jpgObčanská plovárna
Restaurace Občanská Plovárna se může pochlubit proslulým thajským šéfkuchařem Kosinem ” Ketem ” Phakhinem. Ochutnat od něj byste určitě měli originální thajské polévky, pikantní kari, soté, ale také skvěle upravené pokrmy z mořských plodů, ryb, či některou ze specialit podniku – například pekingskou kachnu. Na léto pro vás restaurace přpravila letní drinky, které vás alespoň na okamžik přenesou přmo na exotické pláže Thajska.

album/News_Model_News/722/plovarna.jpg


%C4%8D%C3%ADsla/blue-03.jpg

Žofín Garden     
Na Slovanském ostrově uprostřed Vltavy je k dispozici posezení ve venkovním stanu, na zahrádce před stanem nebo v romantickém altánu. Ať už si dáte tradiční žofínský hamburger, steak z mladého býčka v marinádě z uzených chipotles a zázvorového medu nebo jehněčí špíz, zaručeně si pochutnáte. Menu během týdne pořídíte za 200 Kč (65 Kč polévka a 135 Kč hlavní jídlo). Každou neděli se zde konají rodinné brunche.

zofin.jpg
 

V klidu v přírodě

V parcích můžete spojit příjemné s užitečným - dát si pivo a přitom vyvenčit domácí mazlíčky i děti. Zároveň si tu můžete zahrát různé sporty nebo se vydat na romantickou procházku. Pro větší partu jsou tyto zahrádky ideální variantou. Pokud nebude místo u stolu, na trávě se vždycky najde.
 

%C4%8D%C3%ADsla/green-01.jpgŠlechtovka
Nejen na domácích limonádách nebo točeném cideru si můžete pochutnat v restauraci Šlechtovka ve Stromovce. Čeká vás zde samozřejmě i pivo a až vám vyhládne, tak i nějaké ty dobroty (klobása nebo hermelín s kořením a bylinkami z grilu, cheesburger či vegetariánská tortilla).

album/News_Model_News/722/photo2.jpg


%C4%8D%C3%ADsla/green-02.jpgNa Hradbách (Vyšehrad)
Na Vyšehrad se můžete vydat nejen za historií, ale i za dobrým pivem, sudovým vínem z Moravy, kofolou, malinovkou, ciderem nebo ovocnými mošty. To vše, včetně specialit z grilu v balkánském duchu, vás totiž čeká za lidové ceny v Hospůdce na Hradbách.

album/News_Model_News/722/hospudka.jpg


%C4%8D%C3%ADsla/green-03.jpgHospůdka Parukářka 
V Hospůdce Parukářka, stojící nad Žižkovem, najdete nejen zvláštní atmosféru místa odloučeného od civilizace, ale i výborné pivo za levný peníz (Plzeň za 33 Kč, Kozel za 27 Kč, Gambrinus za 26 Kč, Žatec za 28 Kč) či sudové víno. Hospůdku doporučujeme navštívit co nejdřív, plánuje se totiž její zbourání a stavba nové budovy.

album/News_Model_News/722/paruka.jpg

 

Kouzlo dvorků

Chcete-li si číst knihu, učit se nebo si s někým v klidu popovídat a přitom zůstat v centru, vyzkoušejte zahrádky ve dvoře. Na okamžik se tu schováte před rušným velkoměstem i každodenními povinnostmi. 
 

%C4%8D%C3%ADsla/brown-01.jpgLuka Lu
Luka Lu je restaurace sarajevské rodiny Djoremových a je zaměřena na speciality zemí bývalé Jugoslávie a středomořskou kuchyni (převážně ryby a mořské plody). Specialitou restaurace je jehněčí maso připravované tradičním způsobem pod „pekou“, což je pomalé pečení v hrnci, kdy žhavé uhlí je pod i nad masem. Objednáte-li si k večeři tříchodové menu pro dva, vejdete se do 1000 Kč.

album/News_Model_News/722/LukaLu.jpg


%C4%8D%C3%ADsla/brown-02.jpgBaretta
Kuchyně Baretty je inspirována kuchyní italskou, avšak během let byla trochu upravena do nuselského prostředí. Dvouchodová večeře vás v této restauraci bude stát asi 300 Kč.

album/News_Model_News/722/baretta.jpg


%C4%8D%C3%ADsla/brown-03.jpgPeperoncino
Na zahrádce restaurace Peperoncino umístěné ve stínu statného ořechu si můžete pochutnat například na telecí či rybí polévce (za 60 Kč) a jako hlavní chod si dát těstoviny, chobotnice na pánvi s rajčaty a zeleninou (255 Kč) nebo třeba Telecí plátky s hříbky (275 Kč). S vhodným vínem k jídlu (pocházejícím z Itálie z tradičních rodinných vinařství) vám pak ochotně poradí personál restaurace.

album/News_Model_News/722/peperoncino.jpg
 

přehled článků

Podívejte se na náš výběr 5 nově otevřených her, které jsme měli možnost vyzkoušet a můžeme je tedy vřele doporučit všem fanouškům únikových místností. A jako bonus vám dáme ještě dvě pozvánky navíc!

Výstava Paměť národa přibližuje nejzásadnější okamžiky československé moderní historie a hlavně dvou jejích totalit, nacismu a komunismu. Prostor pod bývalým pomníkem diktátora Stalina jsme proměnili v audiovizuální expozici.

Můžete surfovat, hrát si (třeba na bojovníky), nechat se vystrašit, zajezdit si na motokárách, prozkoumat (pod)mořský svět, vyzkoušet si lukostřelbu...