Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

TEST POLÉVKÁREN: Víme, kam chodí na oběd kravaťáci, hipstři a důchodci

gastro | 29. 8. 2012

S podniky, kde přes poledne podávají jenom polévky nebo saláty, se v poslední době v Praze roztrhl pytel. Připravili jsme pro vás přehled těch nejznámějších ve spolupráci s Karol z blogu Vývařovna.com.

clanky4/POLEVKARNYnew.jpg

1. Polévkárna
Sokolovská 97, Karlín
Otevírací doba
PO-PÁ 8.00-18.00

[polevkarna.jpg]
 
Polévkárna je královna matka všech pražských polévkových podniků. Nejenže je téměř nejstarší, ale navíc je to dlouhodobě co do kvality jídla jasná jednička.
 
Polévky tu v nabídce najdete obvykle čtyři, přičemž podle hladu si na nich můžete pochutnat ve dvou velikostech – za malé zaplatíte něco pod 40 Kč, velké stojí mezi 50-60 Kč. Mezi stálice jídelníčku patří vynikající marocká harira s červenou čočkou a cizrnou, kuřecí s estragonem nebo rovněž výborý boršč, které obvykle doplňuje nabídka zajímavých sezónních polévek jako je např. cuketová italská Veluttata s parmazánem či minestróne.
 
I když si tu můžete k polévkám zakousnout běžné pečivo, byla by chyba nevyzkoušet zdejší chačapuri. Základní varianta téhle sýrové gruzínské chlebové placky je plněná balkánem a mozzarellou, pochutnat si tu můžete ale i na fazolové nebo hovězí verzi. K polévkám kyselejší chuti je naprosto ideální! Nepolévkaři si tu potom mohou smlsnout na salátech, kuskusu a sladkém domácím pečivu. Žíznivým na požádání kdykoliv milá obsluha ochotně nalije kohoutkovou.

[polevkarna2.jpg]
 
Obědové návaly jsou tu samozřejmostí, v létě skromným vnitřním prostorům naštěstí výrazně ulevují venkovní stolky, takže si s trochou štěstí na oběd i sednete. Zájemcům jídlo rádi zdarma zabalí s sebou, akorát počítejte s tím, že nádobky jsou z tenkého plastu a jsou poměrně nestabilní a nepraktické. I tak je ale Polévkárna jasná volba!

 


2. Dobrá Polévka
Na Maninách 9, Holešovice
Otevírací doba
PO-PÁ 7.30-17.00
 
V nabídce tu každý den najdete 3-5 polévek, obvykle v ceně 29-49 Kč včetně košíčku s pečivem. Polévky se každý den obměňují, s tím, že občas nějaká dva tři dny v řadě v nabídce vydrží, protože se nevyprodá. Narozdíl od Polévkárny je tady velikost porcí univerzální, na lehký až střední oběd nicméně naprosto stačí. Pokud pospícháte, polévky vám za 4,- zabalí s sebou, nicméně počítejte s tím, že porce pečiva jsou menší. Pan kuchař je velice sympatický a milý, zbytek personálu je přes veškerou snahu trochu roztržitý.

[dobr%C3%A1_pol.jpg]
 
K jídlu: Určitě neuděláte chybu, když vyzkoušíte některý ze zdejších krémů (např. hráškový, pórkový nebo tomatový), dobré jsou i vývary, či luštěninové polévky – například zdravá marocká s cizrnou. Slabým místem toho podniku je dochucování polévek – často jsou nedosolené nebo nedostatečně okořeněné. Polévky navíc často obsahují uzeniny, které nebývají dostatečně kvalitní, proto je určitě lepší sáhnout po vývaru nebo po polévce bezmasé. Pokud polevujete v polévkách a zrovna vám dvakrát nejedou, mají tu wrapy, sendviče a dezerty a občas se najde i salát a nějaké to hlavní jídlo.
 
Kdy do Dobré polévky zajít? Vzhledem k omezeným možnostem slušného stravování v Holešovicích tu bývá mezi jedenáctou a jednou neuvěřitelně natřískáno, takže počítejte s tím, že si v tuhle denní dobu na místo k sezení chvíli počkáte nebo si prostě přisednete k cizímu stolu. Je to tu běžné a jde o celkem sympatický zvyk. Návštěvu podniku každopádně nenechávejte ani na úplně pozdní odpoledne, velmi často se totiž stává, že už po druhé jsou ty nejlepší polévky vyprodané – holešovický lid je dravý a žravý.

3. Polífkárna
Pikrtova 1, Pankrác
Otevírací doba
PO-ČT 8:00-17:00
PÁ 8:00-16:00

Podnik s roztomile nespisovným názvem ocení všechny krysy z kanceláří na Pankráci nebo Budějovické. Nachází se sice kousek stranou od hlavní třídy plné restaurací, kdo ale chce, ten si ji najde.

[polifkarna2.jpg]

Denně tu mají čtyři druhy teplých polévek (30-50 Kč), v létě další tři studené (40-60 Kč), které ale zase tak často neobměňují. Natrefíte tu i na kousky, které jste ještě zaručeně neochutnali, třeba thajskou s kokosovým mlékem nebo japonskou miso. Jejich vývary jsou navíc velmi dobrými vyprošťováky po propařené noci. Otevírají už v osm ráno, takže si pokocovinový lomcovák stihnete dát ještě před pracovní dobou. 

[polifkarna.jpg]

V pařácích, jako je dneska, vám určitě přijde k chuti poctivé gazpacho nebo vichysoisse - studená francouzská pórková polévka se smetanou (která sice na pohled vypadá dost nevábně, chuťově je ale výborná). A pokud se potřebujete ještě dorazit, máte na výběr z několika quichů (šunkový je famózní), salátů nebo obložených baget. Nicméně si tady asi nesednete, v poledne je tu pořádně natřískáno, a to i na zahrádce.

4. Polévka je Grund
Myslíkova 29, Nové Město
Otevírací doba
PO-PÁ 8:00-18:00

Ač to podle názvu nevypadá, v tomto podniku se skrývá celkem příjemná jídelna, která kromě tří polévek nabízí také asi osm hlavních jídel.

[grund.jpg]

Pokud někdy zatoužíte po poctivé domácí české klasice, zamiřte právě sem. Gulášovku, dršťkovou nebo fazolovou s klobásou tady opravdu umí. Za cenu kolem 30 Kč dostanete celkem normální porci polévky, doporučujeme si dát i druhé jídlo (typu holandský řízek, sekaná nebo zapečené brambory) také za velmi přívětivé ceny. K tomu okurkáč nebo rajčatový salát a vaše babička se může jít zahrabat.

[grund2.jpg]

 
I když jsme tu byli přes poledne, vždycky jsme našli místo. Je tu několik pultíků s barovými židličkami nebo klasicky na stání. Oproti jídelnám nebo oldschool bufíkům v Grundu nenajdete umašťené umakartové ubrusy, smradlavé tácy a hlučné ukrajinské dělníky. Zkrátka solidní jídelna 21. století, kde vedle sebe stojí kravaťáci i důchodci. S milou a přívětivou obsluhou jako bonus.

5. Soup in the City
roh Panské a Jindřišské, Nové Město
PO-PÁ 7:00-19:00
SO-NE 9:00-19:00

Díky svému perfektnímu umístění tuto polévkárnu navštěvujeme ze všech nejčastěji, navíc se tady dá díky velké kapacitě vždycky pohodlně sednout. Upřednosťujeme zadní místnost, kde většinou moc lidí není.

soup.png
Zdroj (soupinthecity.cz)

Výběr polévek tu není zase tak zajímavý, mají většinou klasiku - vývary, čočkovku, hráškový nebo brokolicový krém, s cenami kolem 30 Kč. Nejoriginálnější kousek, co jsme tam zatím měli, byl kukuřičný krém, na který jsme jinde nenarazili. Chuťově Soup in the City za ostatními trochu pokulhává, vyvažuje to ale příjemné a originální prostředí, do kterého se pomalu stahují hipstři z okolí se svými macy. Nabídku polévek ještě doplňují těstoviny, saláty a bagety.

Otevřeno mají jako jediná polévkárna z našeho výběru i o víkendu, takže máte možnost ji zkusit, i pokud nepracujete poblíž.

Bez%20n%C3%A1zvu(1).jpg
Dostali jste po přečtení článku chuť na něco dobrého? Podívejte se, co mají nového podniky v rubrice Gastro na CityBee nebo si vyberte z nejbližších gastroudálostí  nebo lákavých gastronabídek. Tento týden můžete vyzkoušet Večeři s šéfkuchařkou Ham Tam, brunch v Lemon Leaf  nebo Řecké dny v Pizza Fabbricia.

 

přehled článků

Nějaký ten vývar nebo gulášovka se krčí jako nevýznamný komparz v jídelních lístcích snad všech restaurací. V Praze však najdete i bistra, kde polévky hrají prim. A ne jen tak ledajaké!

Jestli ještě nevíte, kde se letos bruslí, mrkněte na náš přehled venkovních kluzišť a běžte se klouzat! Bruslí se na náměstích, v kasárnách, na střeše... Poradíme vám, kde se budete klouzat i zadarmo.

Poradíme vám kam zajít na jídlo, pivo, zmrzlinu a na výstavu. Abyste nakrmili všechny své žaludky i duše. Navštívili jsme čtyři nedávno otevřené podniky v metropoli.