Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

POLÉVKÁRNY v Praze: Velký přehled, který vás opravdu zahřeje

doporučujeme | 9. 1. 2019

Nějaký ten vývar nebo gulášovka se krčí jako nevýznamný komparz v jídelních lístcích snad všech restaurací. V Praze však najdete i bistra, kde polévky hrají prim. A ne jen tak ledajaké. Víme, kam si zaskočit na oběd, když se chcete radostí tetelit nad párou z hluboké misky poctivého, nešizeného jídla. A bude vás to stát přibližně stejné peníze a čas jako „rychlé“ hamburgery nebo smažené kuře.

Text: Vendula Andrejsová, Petra Baumruková

[clanky5/polevkyvpraze.jpg]

Na co se před první návštěvou polévkárny připravit? 

Většinou jde o malá, ale útulná bistra. Polévku si objednáte u pultíku a pak hledáte místo k usazení. Protože mají polévkárny otevřeno většinou pouze v pracovní dny a především přes dobu oběda, často musí odolávat vlně černých obleků a kostýmků, která se valí z přilehlých administrativních budov.

Sníst polévku ale netrvá nijak závratnou dobu, takže se lidé na židlích obměňují jako ve známé dětské obíhací hře. A třeba si přisednete zrovna ke své osudové lásce. Kdo se nechce družit, může si polévku odnést s sebou (a sníst si jí společně s ostatními ajťáky u počítače v práci).


Přehled pražských polévkáren:

%C4%8D%C3%ADsla/Gold-01.jpg Polévkárna

Adresa: Sokolovská 97, Praha 8
Na výběr: 4 - 6 druhů polévek
Porce: malá (250 ml) za 50 Kč; velká (400 ml) za 72 Kč 
Počet míst: 23 k sezení (+ v létě zahrádka)
Polévka s sebou: Ano
Další dobroty: chačapuri, saláty, obložené chleby, dezerty

[clanky4/polevkarna.jpg]

Jestli jste někdy slyšeli o nějaké pražské polévkárně, nejspíš to byla ta v Sokolovské. A jestli jste někdy slyšeli o nějaké pražské polévce, nejspíš to byla jejich kuřecí s estragonem, která je tak oblíbená, že se natrvalo usídlila v denním meníčku.

Kromě ní si můžete dát klasiku v podobě hovězího vývaru, ale i exotické zástupce, jako jsou italská cuketová vellutata, marocká harira nebo mexický kukuřičný krém s chilli.

clanky5/polevkarna-ok.jpg

 

Polévkárna

Zřejmě nejznámější (karlínská) polévkárna. Otevřeno mají už od 8 hodin, tak můžete...

%C4%8D%C3%ADsla/Gold-02.jpg Plavecká polévka 

Adresa: Plavecká 4, Praha 2
Na výběr: 4 druhy polévek
Porce: bez masa - malá (350 ml) za 45 Kč; velká (450 ml) za 55 Kč 
            s masem - malá (350 ml) za 55 Kč; velká (450 ml) za 65 Kč
            speciál - malá (350 ml) za 65 Kč; velká (450 ml) za 75 Kč
Počet míst: 23 k sezení
Polévka s sebou: Ano (termokelímek za 5 Kč)
Další dobroty: 2 hlavní chody, domácí focaccia, saláty, koláč

clanky4/plaveckapolevka.jpg

Polévkárna pod Vyšehradem patří k stálicím mezi pražskými polévkárnami. Vybrat si zde můžete jak z klasických polévek (gulášovka, bramboračka či frankfurtská) nebo si můžete dopřát gurmánský experimentální zážitek v podobě bryndzového demikátu či krému z černého kořene, který je překvapivě bílý. Přikousnout k polévce můžete také vynikající domácí focacciu nebo chléb s tvarohem.

Přestože se polévkárna nenachází zrovna v centru administrativních budov, i tady se v době oběda židličky netrhnou. Atmosféra je ale přeci jen taková méně uspěchaná a více „místňácká“.

clanky5/plavecka.jpg

 

Plavecká Polévka

Bistro s restaurací. K obědu nabízí 4 druhy polévek a dvě hlavní jídla....

%C4%8D%C3%ADsla/Gold-03.jpg Polífkárna

Na výběr: 4 druhy polévek
Porce: malá (250 ml) za 36 Kč/38 Kč; velká (500 ml) za 54 Kč/58 Kč 
Počet míst: 10 k sezení a 6 na stání (+ v létě zahrádka)
Polévka s sebou: Ano (termokelímek za 5 Kč)
Další dobroty: saláty, koláče

clanky4/polifkarna.jpg

Polífkárna by se dala směle označit nejlepším poměrem „cena/výkon“. Malá polévka vás přijde na pouhých 39 kaček. Velká, půllitrová porce je skutečně kotel, který vás zahřeje v břiše. A poctivá není jen velikost porce. Polévky jsou výhradně bez glutamátu, barviv a konzervačních látek. Každý den připravují čtyři polévky. Minimálně dvě varianty bezlepkové, jednu veganskou a jednu poctivou masovou.

Kromě polévek zde můžete koupit slané i sladké pečivo, saláty a v pobočce ve Florentinu jsou k dostání i ovocné a zeleninové freshe a ovesné kaše.

clanky5/polifkarna-ok.jpg


 

Polífkárna - Budějovická

Polévky z čerstvých surovin, bez glutamátu, barviv a konzervačích látek....


 

Polífkárna - Florentium

Polévky z čerstvých a kvalitních surovin, bez glutamátu, barviv a konzervačních...

%C4%8D%C3%ADsla/Gold-04.jpg Polévkárna paní Mančo (Polévkárna Manana)

Adresa: Bělehradská 77, Praha 2
Na výběr: 6 druhů polévek
Porce: malá (250 ml) za 52 Kč; velká (400 ml) za 72 Kč 
Počet míst: 27 k sezení
Polévka s sebou: Ano
Další dobroty: chačapuri, obložené placky, saláty, bezlepkové palačinky, dezerty

clanky5/pani-manco.jpg

Už třetím rokem můžete své polévkové chutě ukojit v polévkárně přibližně mezi I. P. Pavlova a Náměstím Míru. Šéfkuchařskou vařečku drží pevně ve svých rukách drobná, ale rázná paní Manana Toidze neboli paní Mančo (proto ten nesoulad v názvu i dva takřka totožné facebookové profily). Nejdůležitější je ale zmínit, že paní Mančo pochází z Gruzie, stejně jako její polévky.

Stálicemi denního meníčka jsou tak například charčo (kuřecí gulašovka po gruzínsku s ořechy) nebo saljanka (pikantní hovězí gulášovka po gruzínsku). Vybírat můžete ale i z vývarů a nejrůznějších zeleninových krémů, oblíbená je marocká harira s cizrnou. K polévce určitě zakousněte naprosto jedinečnou chačapuri nebo některou z placek obložených zeleninovými pomazánkami.

clanky5/polevkarna-pani-manco.jpg

 

Polévkárna paní Mančo

Příjďte ochutnat polévky nejen gruzínské a mezinárodní kuchyně....

%C4%8D%C3%ADsla/Gold-05.jpgModrý zub 

Na výběr: Podle jednotlivých poboček na výběr: 3 - 6 druhů polévek
Polévka s sebou: Ano
Další dobroty: thajské pokrmy
Otevřeno: Dokonce i o víkendu!

clanky5/modry-zub.jpg


Říkáte si, co thajská restaurace dělá mezi polévkovými bistry? Takže: 1) thajské polévky jsou prostě vynikající a těší se čím dál větší oblibě a 2) Modrý zub patří k jedněm z nejlepších restaurací ve své kategorii, tudíž v něm naleznete i ty nejlepší thajské polévky. 

V provozovně na Andělu můžete vybírat ze sedmi thajských polévek, z nichž tři jsou vegetariánské a čtyři ostré, a to hooodně. Modrý zub nabízí jak polévky, jejichž základem je kokosové mléko, tak i klasické nudlové polévky YUM nebo PHO. Bezkonkurenční je zdejší polévka BAMI PED s vaječnými nudlemi a křupavou kachnou. Na talíř dostanete opravdu poctivou nálož, která vydá za hlavní chod, a také si ji podle toho zaplatíte. Tato polévka vyjde na 195 Kč.

clanky5/bami-ped.jpg

Bami Ped s vaječnými nudlemi a křupavou kachnou

 

Modrý Zub - Anděl

Thai Restaurant....


 

Modrý Zub - Jindřišská

Thajská restaurace...


 

Modrý Zub - Spálená

Thai restaurant....


 

Modrý Zub - Dlouhá

Thajská restaurace...

%C4%8D%C3%ADsla/orange-06.jpgHome Kitchen

Na výběr: 3 druhy polévek
Porce: malá za 70 Kč; velká za 90 Kč 
Další dobroty: hlavní jídla, saláty, dezerty, obložený chléb
Otevřeno je i o víkendu!

clanky5/home-kitchen.jpg

Home Kitchen není sice klasická polévkárna, ale domácí atmosféra tady panuje a skvělou polévku si zde můžete také dopřát. Voní láskou k vaření a za jejich výtečnou chutí stojí zkušenosti našich babiček a učení se od největších kulinářských mistrů, jako je Jamie Oliver či Gordon Ramsay. V Home Kitchen se vaří jídla založená na čerstvých surovinách a jen pár ingrediencích. 

K polévce můžete přikusovat křupavý domácí chléb, který se peče každé ráno. Home Kitchen je tak oblíbený, že raději doporučujeme udělat předchozí rezervaci. 

clanky5/home-kitchen(2).jpg

Malý kuřecí vývar


 

Home Kitchen - Holešovice

Místo, kde se budete cítit jako doma....



%C4%8D%C3%ADsla/orange-07.jpgBistro Leon

Adresa: Sokolovská 343/21, Praha 8
Na výběr: 3 druhy polévek
Porce: malá (250 ml) za 39 Kč; velká (450 ml) za 59 Kč 
Polévka s sebou: Ano
Další dobroty: bagely, domácí limonády, koláče, dorty


clanky5/leon2.jpg

Kromě Polévkárny naleznete v Sokolovské ulici ještě jedno bistro, kam stojí za to zajít na polévku. Od pondělí do pátku mají na naběračce minimálně tři druhy polévek. Vybírat můžete z vegetariánských (brokolicová, celerová s česnekem, cizrnová), pikantních (mexická zeleninová, mexická fazolová), exotických (čedar, pikantní arabská) i z české klasiky (bramboračka, dršťková, čočková).

Pokud si dáte výhodné menu kombinující polévku s bagelem, nejen že ušetříte, navíc si dopřejete vynikající chuťový zážitek a také se dostatečně zasytíte.

 

Leon bistro

Denně alespoň tři výtečné polévky....

clanky5/leon.jpg

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!