Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Jste náročný filmový divák? Podívejte se na novinky ze čtyř středoevropských zemí

doporučujeme | 25. 10. 2021

Již poosmé se bude v Praze konat Mezinárodní filmový festival 3KinoFest, zaměřený na středoevropskou kinematografii. Od 3. do 12. listopadu 2021 budou v sálech Městské knihovny v Praze a Kina Atlas uvedeny v soutěžní sekci filmové novinky ze čtyř středoevropských zemí, z Polska, Slovenska, Maďarska a České republiky. 

Muž se zaječíma ušima – jeden z filmů, který můžete spatřit na festivalu 3KinoFest

 

Festival středoevropského filmu

MFF 3Kino

03.11. - 12.11.

REKLAMA
DRUHÁ VLNA LETNÍCH VÝPRODEJŮ, SLEVY AŽ -70 % na Zoot.cz

Soutěžní sekce 8. ročníku 3KinoFest

Letošní 8. ročník bude potřetí ve své historii soutěžním festivalem.
Mezinárodní odborná porota letos opět udělí ceny ve třech kategoriích. 

Porota
Sonia Bohosiewicz – herečka (PL)
Vica Kerekes – herečka (SK) 
Beata Parkanová –  scénáristka, režisérka (CZ)
Peter Dubecký – generální ředitel Slovenského filmového ústavu (SK)
Tomasz Kolankiewicz – umělecký ředitel Gdynia Film Festival (PL)

Ocenění
Best Film Award – cena za nejlepší celovečerní hraný film 
Best Debut – cena za nejlepší celovečerní hraný debut 
Special Award – zvláštní cena poroty

clanky8/3KinoFest_vizual_2000x1000.jpg

České a slovenské filmy

Českými a slovenskými zástupci v soutěži jsou filmy Okupace - Michala Nohejla, Prvok, Šampon, Tečka a Karel - Patrika Hartla, Marťanské lodě - Jana Foukala, Zátopek - Davida Ondříčka, Zpráva - Petera Bebjaka, Muž se zaječíma ušima - Martina Šulíka a film Atlas ptáků Olma Omerzu.

Martin (Martin Kyšperský) a Eliška (Eliška Křenková), hlavní hrdinové filmu Marťanské lodě, se poprvé setkávají na narozeninové party ve vybydlených prostorách brněnského nádraží...

Maďarské filmy

Maďarskou kinematografii zastupují snímky Prasklina - Balázse Krasznahorkaie, Spirál - Cecilie Felméri, Jiná smečka - Hajni Kis, Éden - Ágnes Kocsis a Jsi tak perfektní! - Így vagy tökéletes Pétera Varsicse. 

Jsi_tak_perfektni.jpg
Jsi tak perfektní

Polské filmy

Za Polsko soutěží filmy Každý má svoje léto - Tomasze Jurkiewicze, 25 let neviny - Jana Holoubka, Mistr - Macieje Barczewského, Jednoduché věci - Grzegorze Zariczného, Černá ovce  - Aleksandra Pietrzaka, Bůh internetu - Joanny Satanowské, Nezanechat stopy - Jana P. Matuszyńského, Sněžit už nikdy nebude - Małgorzaty Szumowské, Magnezja - Macieje Bochniaka a Bílý potok - Michała Grzybowského. 

Cerna_ovce_1.jpg
Černá ovce


Další filmy festivalu

Do letošního programu jsou díky spolupráci se Solanin Film Festiwal uvedeny snímky v rámci cyklu “Generace Kolumbů” v zemích Visegrádu – mýtus vlastence a hrdiny, který byl realizován mj. díky podpoře Institutu Adama Mickiewicze.

Kromě soutěžních filmů festival divákům nabídne sekci Vizionáři střední Evropy, ve které se věnuje představení významných osobností. V rámci této sekce se diváci mohou těšit na dosud největší retrospektivu zfilmovaných děl polského spisovatele Stanisława Lema. Z New Yorku přiletí na festival Shalom Tomáš Neuman, výtvarník zastoupený v prestižních galeriích po celém světě, jehož životním tématem je ekologický pop-art. Setkání s autorem obvzláštní projekce krátkého dokumentu o jeho tvorbě. 

Mezi vizionáře také patřil George Stephenson, kterého zmiňuje krátkometrážní film Parní nostalgie, který nabízí umělecky natočený příběh parních lokomotiv.

Doprovodný program

V rámci doprovodného programu proběhne výstava autorských plakátů studentů Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) na téma nový vizuál festivalu 3KinoFest očima studentů grafického designu, výstava soutěžních komiksů na motivy Stanisława Lema Budoucnost v bublinách a výstava plakátů ke 30. výročí vzniku Visegrádské skupiny.

 

Festival středoevropského filmu

MFF 3Kino

03.11. - 12.11.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!