Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Náměstí u Masaryčky ožije. Novou dominantou by měl být stromový háj

doporučujeme | 19. 7. 2021

Architektonická soutěž na podobu nového náměstí před Masarykovým nádražím zná své vítěze. Porota ocenila myšlenku a ztvárnění architektů ze studia Perspektiv, kteří chtějí neuchopený prostor u nádraží transformovat na nové pražské náměstí plné života. Schováte se do stínu stromů, posadíte na lavičku, případně si i prohlédnete výstavu nebo užijete food festival.

hlavni%281%29.jpeg

Masarykovo nádraží je poněkud zapomenutým místem, kde se psaly dějiny naší republiky. Dnes stojí před podobnou situací jako před více než sto lety, jen v novém kontextu. Vznikem Hlavního nádraží ztratila Masaryčka na lesku a byla doslova odsunuta na druhou kolej. Prostory kolem nádraží se postupně změnily na parkoviště a kvalita veřejného prostoru upadala až na dnešní stav.

Plánovaný urbanismus včetně dominantní budovy od Zaha Hadid Architects, trať z letiště a napojení na Florenc, přinesou do území novou energii. Součástí proměny bude i náměstí před Masarykovým nádražím, o jehož podobu se postarají architekti ze studia Perspektiv. Realizace projektu je plánována na konec příštího roku.

budova.jpeg


clanky7/StudioPerspektiv_Masarykovonamesti02.png

Náměstí s železnicí v srdci

Návrh studia Perspektiv tvoří souvrství prvků vytvářející nové náměstí - prostupné, komfortní, modulární a přehledné. Povrchy definují prostorovou kompozici a čitelně rozdělují zóny. Ve středu náměstí architekti umisťují blok stromů, který má v letních měsících zajistit stín při čekání na vlak, nebo může sloužit pro rychlé zastavení v rušné lokalitě.

Architekti jasně definovali hranice nového náměstí rastrem výrazných bloků tzv. pražců, které reagují na geometrii budov. Zároveň také reprezentují vrstvu současného přístupu v historickém kontextu.

Zeleň je víc než jen koeficient

Vzhledem k fenoménu "heat islands" architekti považují umisťování stromů do veřejného prostoru za klíčové pro zajištění komfortu v přehřátých centrech měst. „Hledali jsme kompromis mezi požadavkem platného územního plánu a modulárním řešením v souladu s úpravou v rámci diskuze s veřejností a městem,“ doplňují architekti Ján Antal a Martin Stára.

Výsledná podoba zeleně ještě není jasně definovaná. Závisí na tom, zda se bude řídit územním nebo metropolitním plánem, proto architekti ve vizualizacích pracují s oběma variantami.

zelen.jpeg

Aktivní náměstí, které nikdy nespí

„Náměstí v blízkosti nádraží bude vždy plné pohybu. Navrhovaný prostor proto musí umožnit volný, všesměrný pohyb skrze náměstí i s příležitostí pro krátké zastavení s možností modulárního mobiliáře pro nejrůznější příležitosti – například výstavy nebo food festu,“ vysvětlují architekti ze studia Perspektiv.

Srdcem celého konceptu je rastr „betonových pražců", které se sbíhají směrem k nádraží. Tento rastr přirozeně zvýrazňuje předprostor Masarykova nádraží a dále odkazuje na navazující kolejiště. Hranu pražce tvoří ocelová drážka, kterou lze modulárně vybavit různým mobiliářem – lavičkou, panelem, světlem, stojanem na kola či vodním prvkem.

noc.jpeg

Výstup z metra, vstup do města

Zastřešené vstupy do metra definují prostorovou kompozici místa. „Považujeme za důležité zachovat přehlednost náměstí, a proto jsme navrhli oba vstupy jako transparentní kostky se zelenou střechou,“ doplňují architekti Ján Antal a Martin Stára. Výstup v severozápadním rohu je doplněn o kiosek, který potenciálně oživí jinak hluchý roh.

Architekti také do budoucna počítají s možným grafickým či výtvarným zpracováním a vytvořením tzv. meeting pointu, tedy místa setkávání. Umělecká kultivace předprostoru nástupišť a náměstí v sobě totiž ponese hodnotu nejen pro obyvatele Prahy, ale pro všechny návštěvníky hlavního města.

Projekt: 2021
Plocha: 5 430 m2
Vizualizace: Willbe Studio
Architekt: Studio Perspektiv
Autorský tým: Ing. arch. Martin Stára, Ing. arch. Ján Antal, Ing. arch. Jakub Herza, Ing. arch. Silvia Snopková
Spolupráce: Ing. arch. Sebastian Sticzay 

clanky7/Perspektiv_(c)MojmirBures(8).jpeg
Hlavní autoři vítězného návrhu nové podoby prostoru u Masarykova nádraží: Ján Antal a Martin Stára. Foto: Mojmír Bureš

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!