Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Jídlo s sebou: Ze kterých pražských podniků objednat nejlepší jídlo?

doporučujeme | 3. 3. 2021

Mohli bychom začít pesimisticky. Doba je zlá a dobře už bylo. Pro gastro to možná platí, ale my pesimisty být nechceme. Nechceme už ani čekat na to, až restaurace znovu otevřou a budeme znovu moct psát o tom, do kterých vám doporučujeme zajít. Všechny gastronomické podniky se musely přizpůsobit a my se přizpůsobíme taky – některé z nich se totiž s aktuální situací popasovaly skvěle a zaslouží si pochvalu. Než ale s chválením začneme, řekněme si, co považujeme u jídla s sebou za podstatné.

P.S: Autory tohoto článku jsou lidé z projektu Dojedeno, který my v CityBee podporujeme.

pexels-mikhail-nilov-6613774.jpg

Basics with Babiš

Je to možnost snadného objednání, vyzvednutí nebo doručení, skladba pokrmu, vhodný obal a přiměřená teplota. Zdá se to jako základ, ale ne každý ho dovede splnit. Ostatně kdo se za poslední rok „nespálil“ studeným jídlem doručeným po hodině a půl, které navíc obsahovalo rozmočené, tím pádem prakticky nejedlé komponenty, které nešly ani ohřát, ať udělá čárku.

Balení

Jasně, jednorázové obaly jsou metla lidstva. A přestože dlouhodobě podporujeme udržitelnost a lokálnost v gastronomii i v životě, i my musíme v současné situaci dělat kompromisy.

Jídlo do vlastních obalů je ve většině podniků sci-fi. Pokud ale na takový narazíte, moc se nám osvědčily dvouplášťové ešusy, které můžete znát z La Degustation de Bohéme Bourgeoise. Ty jídlo opravdu v teple udrží i při delším převozu.

Jako efektivní jednorázové řešení se ukázaly plastové krabičky uzavřené zatavenou fólií, do kterých se dají úspěšně balit i polévky. Navíc je můžete umýt a doma znovu využít. (Polévek vylitých při převozu z kelímku jsme si užili také dost.)

117_kachna.jpg
Kachní prso, zelí, červená řepa, jalovec z La Degustation de Bohéme Bourgeoise.

Až ke dveřím

Doručení jídla je bolístka sama o sobě. My hlasujeme pro osobní vyzvednutí, pokud je to jen trochu možné. Ušetříte restauracím náklady s rozvozem a máte maximální šanci na to, že jídlo dostanete rychle a bude teplé. Jinak preferujeme vlastní rozvoz restaurací, který bývá pro podnik ekonomicky efektivní. Sluší se podotknout, že ne každá restaurace logistiku zvládá, takže se připravte na delší doba doručení.

Doporučuje Klára Donathová z Dojedeno

Klára je dlouhodobou fanynkou vietnamské kuchyně a personálně propojených restaurací Gao Den a Taro, ke kterým mimochodem zanedlouho přibude třetí podnik na Brumlovce. Dian Restaurant už je dokončený a měl by otevřít hned, jak se opatření uvolní. Obě fungující restaurace vsadily na snadné objednání prostřednictvím vlastního systému. Naklikáte objednávku na webu, zvolíte vyzvednutí/doručení, případně doplníte do poznámky čas, když objednáváte předem. Za chvíli přijde potvrzení prostřednictvím SMS i e-mailu a dál už se můžete stoprocentně spolehnout.

Klára si jídlo vyzvedává osobně, vždy bylo připravené včas a vždy v top kondici. „V Taru doporučuji objednávat polévky, které jsou tu tradičně geniální, plné intenzivních chutí i prvotřídních surovin. V Gao Denu spolehlivě uspokojí vaše chutě na dobře známá vietnamská jídla, ale každý týden mají i nějaký ‚fajnovější speciál‘,“ říká. „A v obou podnicích myslí i na vegetariány!“

144375361_4219391054740922_165133233576732423_o.jpg
Kuřecí vývar z galangalu s pořádnou dávkou krevet, citronové trávy, pak choy, kokosového mléka a rýžových nudlí z restaurace Gao Den.

Doporučuje Ondřej Lipár z Dojedeno

Ondra má za posledních pár týdnů několik dobrých zkušeností s letenským Lokálem. Celá síť Ambiente zřídila svým podnikům e-shopy, takže i tady snadno objednáte a zaplatíte na webu. Osobní vyzvednutí jde hladce, pokud zrovna nepřicházíte ve špičce, a jídlo odpovídající konceptu Lokálu, balené do plastových krabiček a kryté zatavenou fólií, zvládá převoz či přenos dobře.

Příjemně zhřešit chodí Ondra pěšky do dejvického Pine Food. Tamní kuřecí gyros i plejskavica totiž nejsou mražené polotovary, součástí sendvičů bývá grilovaná zelenina a majitelé navíc zákazníky vítají s úsměvem.

„Bezkonkurenčně nejlepší zážitek z lockdownu ale byly večeře Eating Alone Together, které připravovali Taste of Prague ve spolupráci s předními pražskými podniky, od Kro Kitchen přes Výčep až po Sansho,“ podotýká.

clanky7/krokitchen.jpg
Nový “Jerk” sendvič inspirovaný jamajskou grilovačkou najdete v bistru Kro Kitchen na Vinohradské.

Doporučuje Jakub Samek z Dojedeno

Jakubův nejoblíbenější rozvoz je ten z holešovických Big Smokers. Objednat lze napřímo s dovozem Liftagem, nebo na Woltu. Skvělý je menší rodinný balíček s trhaným vepřovým, uzeným hovězím žebrem, bůčkem a klobásou a variací příloh a omáček. Porce je myšlená pro dvě osoby, ale podle Jakubových zkušeností vám určitě zbydou i dvě porce na oběd druhý den (kouřem vonící maso navíc velmi pohodlně druhý den ohřejete v troubě nebo v rendlíku se zbytkem šťávy a fazolí).

Jakkoli burgery nejsou zrovna ideální jídlo na rozvoz, někdy prostě není vyhnutí (karanténa nekaranténa). Ideální je vybírat z restarurací, které máte blízko, aby se co nejvíce zkrátila doba mezi přípravou a konzumací. Jakub má štěstí, že v dovozové vzdálenosti má bistra The Tavern a U Kurelů. Bulky jsou zpravidla nerozmočené, burgery jsou i přes převoz stabilní a hranolky přepravované v papírových prodyšných krabičkách, které dovolí unikat páře, často ještě křupou. Dovezené burgery si vždy zaslouží shovívavost.

Pro oběd Jakub chodívá do strašnické restaurace U Kašpárka, kterou má přímo v sousedství. Je to podnik, který nikdy nebude v celorepublikových průvodcích, má ale nejmalebnější letní terasu pod kaštany, prvotřídně ošetřenou plzeň, křupavá kuřecí křídla nebo hovězí vývar, svíčkovou a řízek s bramborovým salátem, kdykoli je potřebujete. Nyní nabízejí poctivá polední menu. Kašpárek je rozhodně připomínka, že pomoc si (možná nejvíc) zaslouží ti, kteří jsou pro vás nejdůležitější a máte je nejblíž.

big%281%29.jpg
Krůtí andouille sandwich z Big Smokers.

Doporučuje Michala Gregorová z Dojedeno

„Při svých covidových objednávkách se snažím držet zásady, že košile je bližší než kabát,“ říká Míša. „Objednávám tedy primárně z podniku v sousedství. Zaprvé tím zvyšuju šanci, že budu mít restauraci za rohem i po skončení lockdownu. Zadruhé si pro jídlo můžu skočit a v krátkém čase donést domů, což restauraci zvyšuje marži a já obědvám pokrm, který je obvykle v lepším stavu než ten dovezený.“

Na půl cesty má objednávky ve vzdálenějším Mr. Hotdog. „Zavolám si patnáct minut předem, objednám u vždy dobře naladěné obsluhy, vyzvednu si minimalisticky zabalený slider nebo hotdog a s ním utíkám na nejbližší lavičku na Letné. Vyzkoušeno minimálně dvacekrát s konzistentním výsledkem zvýšeného pocitu štěstí a spokojenosti.“

Nicméně jsou podniky, které disciplínu balení jídla pro rozvoz zvládají skvěle. Jedním z nich je podle Míši rozhodně Kro Kitchen, jejichž krabičky se nemusíte stydět vybalit ani na rodinném obědě. Všichni budou spokojení. (A taky si můžete do objednávky přihodit chleba.)

Druhou takovou restauraci je Pho Bar. Jejich vyhlášené bun bo nam bo dojde vzorně zabalené, v hezké recyklovatelné misce, která vám nekazí chuť k jídlu. Což je oproti klasickým polystyrénovým obalům příjemná změna.

clanky7/hotdog.jpg
Mr. HotDog aktuálně láká třeba na: Hovězí klobása, lahůdková hořčice, karamelizovaná cibule se slaninou od BIG SMOKERS a navrch sýry cheddar a Monterey Jack.

Doporučuje Václava Kunová z Dojedeno

Vendula našla v branickém bistru Klánovka sympatickou podobu dobře fungujícího lokalismu. Pivo z pivovaru Moucha a maso z řeznictví u Absolona, tedy dodavatelů v podstatě za rohem, k tomu káva z pražírny Coffee source. To všechno, spolu s cenami jídla, které umožňují nepřemýšlet o tom, jestli vzít na víkendový oběd celou rodinu, vytváří koncept, jaký tu opravdu chyběl. Podnik otevřel v polovině října 2020 zrovna v momentě plošného zavírání restaurací. Nicméně výdejní okénko jede naplno, stejně jako komunikace na sítích. Nebylo tedy divu, že když se v prosinci na chvíli otevřelo, praskalo bistro ve švech. „Užili jsme si tedy jednu příjemnou návštěvu s překvapením v podobě vynikajících dezertů, jinak chodíme pravidelně pro obědy a těšíme se na opětovné otevření,“ dodává Vendy.

Vzdálenějším oblíbencem s kvalitou jídla, které nikdy nezklamalo, pro ní zůstává od jarního lockdownu The Eatery. „Oceňuji, že v podniku přesně vědí, která jídla se na dovoz hodí a která ne,“ podotýká. I když si objednáte obyčejnou polévku, vždycky má v sobě chuťově to ,,něco navíc“, kvůli čemu se chodí do restaurace. O vánocích byly podle Vendy moc fajn vykostěné porce kapra, tedy s příčně prořezanými kůstkami připravené k obalení v kombinaci s výborným bramborovým salátem a skvělou rybí polévkou.

145334404_771771290103537_8454129664744346714_o.jpg
Salát z pečené červené řepy, máty, kadeřávku a cherry rajčátek se sýrem Feta z Klánovka bistro.

Doporučuje Tomáš Pavlík z Dojedeno

Tomáš pro Dojedeno sleduje hlavně finediningové podniky. „Ty v lockdownu asi trpí nejvíce, protože do nich nechodíme jen na jídla, která si doma nezvládneme připravit, ale chceme si užít výjimečné prostředí a mít pocit, že se o nás někdo chvíli stará jako o celebrity,“ dodává. „Tyto komponenty prostě do krabičky nezabalíte a kurýr vám je nepřiveze.“

Situace je zapeklitá zejména pro začínající fine diningové šéfkuchaře, kteří si ještě nestihli vybudovat alternativní příjem prodejem knih a vystupováním v televizi. Ale ani oblíbené hvězdičkové podniky na italském a francouzském venkově, kde taťka s mamkou celý život poctivě dřou a běhají kolem svých dvaceti míst v restauraci, nemají důvod k radosti. 

Když si Tomáš dělal statistiku jídel z restaurací, tak fine dining za minulý rok rozhodně nepřevažoval. Světe div se, jeho největším dodavatelem jídla za rok 2020 se stalo izraelské bistro Paprika ! Prostě a jednoduše porce skvělého jemného hummusu, pár křupavých kuliček falafelu a salát. Tomáš také doporučuje jejich pitu, která vám v mrazáku vydrží a po opatrném rozehřátí je nadýchaná a poslouží jako příloha k jakémukoliv středomořskému salátu.

clanky7/humus.jpg
Hummus Sabich najdete na jídelním lístku bistra Paprika.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!