Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Noc literatury 2020 BUDE! 20 herců bude číst na 20 místech. Již DNES!

tisková zpráva | 7. 10. 2020

Ve středu 7. října 2020 v 18 hodin začíná Noc literatury. V pořadí 14. ročník atraktivního happeningu, který už tradičně CityBee mediálně podporuje, představí současnou evropskou literaturu v nových českých překladech. Noc literatury organizují od roku 2006 Česká centra ve spolupráci se Sdružením evropských národních kulturních institutů EUNIC. Letos se do projektu zapojilo 18 evropských zemí. Potřetí se bude číst i romská literatura, podruhé ukrajinská.

nocliteratury.jpeg
Noc literatury – veřejná čtení nových knížek na nových místech. Takto se například četlo vloni.

 

Noc literatury 2020

Česká centra

07.10. 18:00

Letošní 14. ročník Noci literatury organizují v Praze Česká centra ve spolupráci s Městskou částí Praha 10. Letos to jsou Vršovice a částečně Královské Vinohrady, kde se bude číst. Dvacítka v letopočtu je pro tento ročník symbolická: 20 českých herců bude číst na 20 místech ukázky z 20 knih v nových překladech.

Rok 2020 je rokem 130. výročí narození Karla Čapka, a to byl podle organizátorů jeden z důvodů pro výběr „Desítky“. Specifickým rysem Noci literatury je propojení několika vjemů: krásy textu v novém českém překladu, skvělého přednesu v podání předních herců a zajímavého, často neznámého místa, které dodává zážitku z textu další rozměr.

Renata Chmelová, starostka Městské části Praha 10: 
„Noc literatury je velmi originální nápad, jak v lidech posílit vztah k literatuře. V době moderních technologií, kdy četbu u mnohých nahrazují nejrůznější online aktivity, to považuji za obzvlášť důležité. Navíc se tak děje velmi nenásilně a atraktivně, osobitá událost spojuje několik vjemů a zážitků. Posluchači se seznamují se současnou evropskou literaturu, s myšlením a tvorbou současných autorů v nejnovějších překladech do češtiny, zároveň ale mohou vidět a slyšet známé herce a podívat se na zajímavá místa.“ 

Noc literatury 2020 má podtext Tradice a alternativa – čtecí místa lze totiž rozdělit právě podle tohoto klíče. Čtení proběhne jak v místech  tradičních jako je sokolovna či kostel sv. Václava, tak v místech nově vzniklých jako jsou komunitní centra či audiovizuální studio, vybudovaných v opuštěných či nepoužívaných objektech. A letošní herecká sestava bude skvělá! Diváci uslyší třeba Daniela Bambase nebo Ivana Trojana, ale také nové tváře Noci literatury, jako je Zdeněk Piškula, Berenika Kohoutová, Hanuš Bor. 

Vše začíná jako v pohádce. Prapradědeček si z cesty do Vídně přiváží recept na nejlepší horkou čokoládu na světě. Stará rodinná receptura přináší po šest generací spásu i neštěstí.​

Iniciátorem a hlavním organizátorem dnes již mezinárodní literární události jsou Česká centra. Noc literatury připravují ve spolupráci s klastrem EUNIC (European Union National Institutes for Culture), zahraničními velvyslanectvími a nakladatelstvím Labyrint. Každá z dvaceti zúčastněných zemí představí jednoho svého současného autora v novém českém překladu.  Zážitek z literatury je umocněn unikátní formou, schopnou oslovit i návštěvníky, kteří se v důsledku moderních technologií s tištěným slovem či přednesem poněkud míjejí. Již po tři roky je součástí NL  romská literatura a po druhé ukrajinská. Jedním ze stálých partnerů Noci literatury také Evropská komise.

Dana Kovaříková, vedoucí zastoupení EK v ČR:
„Noc literatury představuje projekt s velkou přidanou hodnotou. Líbí se mi, že vnáší hřejivou atmosféru, jež vzniká mezi lidmi při čtení knih, do původně chladných památek a míst, které se jindy neotevírají, nebo slouží jiným účelům. A také ten pocit propojení, když se čte evropská beletrie ve stejný den ve více českých a evropských městech.”

Všech dvacet titulů letošní Noci literatury představila Česká centra formou facebookové kampaně ve 20 videospotech, které originálním a nápaditým způsobem zpracovala mladá talentovaná Františka Bakošová. Současně byl spuštěn nový web.

Proč se úhoři rozmnožují jen kdesi v Sargasovém moři? Jak je možné, že na dlouhé cestě nezabloudí? A co nám může rozluštění úhoří záhady prozradit o domovu, světě a životě? 

PANDEMII NAVZDORY

Pokud do 7. 10. 2020 nepřijdou žádná razantní opatření ze strany vlády, organizátoři garantují nevšední zážitek, Noc literatury stoprocentně bude. Omezování kapacity nebude nutné, neboť ta je definována vlastním prostorem čtecích míst, zpravidla se jedná o prostor pro 15 – 30 sedících návštěvníků na jedno čtení.

V rámci on-line prezentace byly spuštěny funkční webové stránky projektu a originální facebooková kampaň. Modifikaci přímého přenosu z jednotlivých míst, který by návštěvníci sledovali v čase on-line organizátoři neplánují. Naopak pečlivě řeší hygienická pravidla. Čas konání akce je sice zachován bez možnosti krácení, ale zato pro všechny posluchače budou povinné roušky, povinností bude také dezinfekce rukou a stejně tak bude nezbytné dodržovat rozestupy.

Všude na jednotlivých místech  se bude odehrávat i tzv. bezpečné střídání: Nová skupina posluchačů bude do místnosti vpuštěna až poté, co tuto místnost opustí předcházející skupina a co budou sedadla desinfikována. Tím se zamezí potkávání odcházejících i přicházejících posluchačů ve stejné místnosti.

 

Noc literatury 2020

Česká centra

07.10. 18:00

Program akce najdete ZDE.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!