Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

6 míst, kde se i v zimní Praze pokocháte (tropickou) zelení

doporučujeme | 18. 2. 2020

Vánoční stresy i novoroční předsevzetí jsou dávno za námi, ale co teď s těmi dlouhými dny, a ještě delšími večery? Každý den je dobrou záminkou pro trochu té zelené terapie. Proto jsme ve spolupráci s projektem Haenke  pro vás připravili několik tipů, kam vyrazit za zelení. Pokud jste pražští, budete je mít na dosah ruky.

Text: Haenke

clanky5/zahrada(1).jpg

 

1/ Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty UK

Procházkou nemůžete začít jinak než pěkně symbolicky, tedy v botanické zahradě. Ano, volba je to trochu nasnadě, ale skleník plný tropické zeleně, pod dohledem vědátorů (tak jak to my tady v Haenke máme rádi) poveselí v jakémkoli ročním období. Navíc na konci prohlídky vás čeká voliéra s opuštěnými papoušky, o které tu s láskou pečují. Jsou tak barevní a roztomilí, že se nad nimi budete rozplývat skoro víc než nad novým listem vaší strakaté calathey.

V létě exteriér nabízí i příjemný úkryt před slunkem a ruchem centra. Další skvělou zprávou je, že zde nabízejí i poradenství ohledně pěstování, či určování druhu rostlin.

 

Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty UK

Ponořte se do tajů skleníkových i venkovních expozic...

2/ Karlovo náměstí

Z Botanické je to kousek na místo, které mnoho lidí vnímá pouze jako dopravní křižovatku s parčíkem. Park to ale není ledajaký, zaprvé ho dalo značnou práci uchránit před zástavbou, už v 19. století se totiž jednalo o lukrativní lokalitu. V průběhu let byl park osazován vzácnými dřevinami jako je například svitel latnatý (Koelreuteria paniculata). který roste u pomníku Karoliny Světlé přímo za výstupem z metra. Je zřejmě nejstarším u nás. Je zajímavý svými žlutými květy a posléze i plody.

Největším skvostem je ale obrovský platan javorolistý (Platanus hispanica), který byl zapsán mezi památné stromy Prahy, a to pro svůj úctyhodný věk (170 let) i dendrologický taxon. Dalším zdejším unikátním stromem je např. tehdy nově dovážený jerlín japonský (Sophora japonica). Park teď prochází postupnou revitalizací, v rámci které jej čeká i velká rekonstrukce a promenáda, takže i v budoucnu se máme na co těšit.

3/ Mamacoffee

Jestliže se vám při procházkách tropickými skleníky zachce spíš na kávu, ze srdce doporučujeme jakoukoli z poboček Mamacoffee. Jednou z jejich zásad je totiž fair trade jednání s farmáři. Kávu kupují přímo od nich, bez prostředníků bez tlaku burzy na nejnnižší cenu. S mnohými se dokonce znají. To kromě hezkých lidských vztahů má za důsledek i ekologičtější pěstování, podporu místních komunit a vzdělávání. Farmářům díky férové odměně totiž zbyde čas a prostředky myslet na přírodu. S kávou a dortíky se v Mamacoffee servíruje i čistší svědomí.

Snad v každé pobočce najdete i pokojovou zeleň, ale tou jednoznačně nejosázenější je ta ve Vodičkově ulici. Hostí mnoho druhů, které vám budou dělat společnost u pití kávy a inspirovat k zalesnění vlastního obydlí.

 

mamacoffee

Mamacoffee - káva s příběhem....


 

Mamacoffee - Londýnská

Mamacoffee - káva s příběhem....


 

Mamacoffee Jaromírova

Nejnovější z rodiny mamacoffee kaváren....

4/ Stanice přírodovědců na Smíchově

V srdci rušného Andělu, parku Sacré Coeur se ukrývá Stanice přírodovědců. Ta patří Domu dětí a mládeže města Prahy a od toho se odvíjí její náplň. Vzdělává budoucí generace vědců. Přístupná je ale i veřejnosti. Komplex veřejnosti přístupných skleníků se skládá ze čtyř částí. První dvě, pro nás květinkáře asi nejzajímavější, obsahují sbírku rostlin tropických, zejména citrusy či kaktusy a sukulenty.

Ve třetí části si lze rozšířit obzory expozicí, kde ve více než 60 akváriích najdeme spoustu sladkovodních ryb a obojživelníků. Poslední čtvrtá část je věnována teraristům a spatřit zde lze třeba krokodýla nilského. Dostanete se sem buď z Drtinovy ulice č.1 anebo po lávce z 1. patra OC Nový Smíchov.

 

Dům dětí a mládeže - Stanice přírodovědců

Stanice přírodovědců nabízí volnočasové aktivity pro děti a mládež se zaměřením na...

5/ Botanická zahrada Fakulty tropického zemědělství

Pokud se pohybujete v Dejvicích, nebo je dokonce Suchdol vaším kampusem, nezapomínejte, že i prostory fakulty tropů a subtropů ČZU jsou vám otevřeny. Tedy pouze ve všední dny, ale za návštěvu jejich skleníky rozhodně stojí !

Fungují jako vzdělávací i vědecká studnice rostlinných materiálů a prohlédnout si zde můžeme zejména užitkové druhy rostlin, jichž pouze jeden skleník čítá přes 110 druhů. Mezi zástupce jednotlivých skupin patří například banánovníky, mangovníky, ananasy, mučenky, papája, vanilka, kakaovník, kávovník, skořicovník, pepřovníky a mnoho dalších.

clanky5/zahrada(1).jpg


6/ Spojka Karlín

Pokud kromě lásky k zeleni oplýváte i láskou k jídlu, nebo návštěvu výše zmíněných chcete završit večeří v zeleném prostředí, máme pro vás dobrou zprávu. Do této restaurace jsme společně s designéry vměstnali téměř 400 květin. Ano, je to tam hotová pastva pro oči, duši, a samozřejmě i bříško.

Restaurace, která si kromě spojení krásných prostor s květinami dala za úkol spojit i všechny gastro-subkultury. Najedí se tu vegetariáni, vegani i celiaci. Při debužírování Vás budou pozorovat fíkusyalocasiepileyfilodendrony  a další zelené allstars.

Pro tip1: Čekání na objednávku si můžete zkrátit poznávačkou jednotlivých rostlin a vyhlížením nových jedinců, které nutně potřebujete domů.
Pro tip2: Rozhovor s manažerkou podniku najdete ZDE.

 

Spojka Karlín

Místo, kde si k jednomu stolu sedne vegan, vegetarián i milovník masa a každý dostane...

Doufáme, že jsme Vám dopřáli alespoň trochu volnočasové inspirace a kdyby se vám nechtělo objevovat nová místa, nebo jste u nás (nedej bože!) ještě nebyli, stavte se kterýkoli všední den na Žižkově  mezi 13-19h.

clanky6/haenke.jpg

HAENKE

Misí česko-francouzského projektu Haenke je přibližovat veřejnosti funkce rostlin ve společnosti skrze přednášky, workshopy a další události. Jejich projekty se objevily např. v Českém centru v Londýně, CAMP, restauraci Eska nebo na Střeše Lucerny. Instalace Victoria Pragensis – botanický labyrint složený z téměř tisíce rostlin, která se v létě 2017 objevila na Piazzettě Národního divadla - získala nominaci na Českou cenu architektury a přitáhla pozornost řady českých i zahraničních médií.

 

Haenke

Pod vedením mezinárodních odborníků se snažíme bořit mýty skrze propojování vědeckých...

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!