Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Vylezli jsme unikátní ledovou stěnu. Zkuste to, než z ní bude louže

doporučujeme | 3. 2. 2020

Vyzkoušeli jsme si na vlastní kůži, jaké to je být ledolezcem – tedy horolezcem po ledové stěně. Jedna desetimetrová vertikála totiž vyrostla hned vedle obchodního centra na Čerňáku. Navzdory jarnímu počasí nabízí výjimečný zážitek.

Text: Vladimír Cibulka

clanky6/DKZ_4163.jpg
 

Ledovou stěnu u západního vchodu do Centra Černý Most jsme osobně testovali minulý týden. Bylo lehce nad nulou a i když chladící technologie jely naplno, “ledopád” se pomalu měnil ve vodopád. Organizátoři bohužel doplatili na fakt, že staví vysokohorský zážitek ve výšce pouhých 257 metrů nad mořem.

O víkendu provoz z bezpečnostních důvodů úplně uzavřeli. Od úterka 4. února by se měla opět otevřít zájemcům o její zdolání. "Otevřeli jsme další termíny k rezervaci, tak neváhejte a rezervujte si své místo ještě dnes," napsali nám z Centra Černý Most. Podle původních plánů by na Čerňáku měla ledo-stěna vydržet do neděle 16. února.

clanky6/DKZ_4099.jpg


„Největším oříškem bylo vytvořit potřebnou tloušťku ledu. Zatímco na kluzišti nám stačí 6 cm, na stěně to musí být vrstva silná alespoň 20 cm, aby nedošlo k poškození chladicí technologie pod ledem,“ uvedla před týdnem Michaela Matlasová, marketingová manažerka Centra Černý Most.

Aby led o celkové hmotnosti 15 tun dostatečně zatuhnul, kromě chlazení pod ledovou vrstvou je ochlazován i vzduch v jejím okolí. Ledová stěna musela být při úvodním namražování ukryta pod speciální fólií, která ji chránila před UV paprsky a pohyby větru.

clanky6/DKZ_3975.jpg

 

Ledová stěna

Centrum Černý Most

25.01. - 16.02.

Lezení po “hoře” z ledu

Lezení po ledu je jednodušší ve srovnání s klasickým horolezením. Stačí vám mačky na nohy, cepíny do rukou a bezpečnostní helma na hlavu. Všechno vám na místě půjčí, vhodné je mít sportovní obuv s tuhou podrážkou (případně vám půjčí lyžáky). Pak už záleží na vaší fyzičce, jak rychle zvládnete vyšplhat nahoru.

Díky uměle vyrobené ledové stěně máte jistotu, že led není nikde popraskaný nebo že nikde není výduť, kvůli které by vás čekal nečekaný pád. Každý lezec je samozřejmě na laně a jištěný zkušeným instruktorem, který vám na začátku vše vysvětlí a i při samotném lezení vás může “koučovat”.

clanky6/DKZ_4167.jpg


Za půlhodinový zážitek zaplatíte 150 korun (děti to mají za 80 korun). V jednu chvíli mohou po ledové zdi šplhat paralelně dva ledolezci. Pravá část stěny je navíc “ozdobená” ještě dřevěnou traverzou, po které profíci trénují v létě, když není led. Jak nám ostatně na místě ukázala i Aneta Loužecká, nejlepší česká ledolezkyně, která na vrcholu byla snad za čtyři vteřiny…
 

Ledová stěna v Centru Černý Most

Jak se zdolává ledová stěna? To vám prozradí následující video. ????❄????‍♂ A nezapomeňte, že o víkendu vás čeká skvělá akce s nabitým programem! Více zde https://bit.ly/2RzzBv1

Zveřejnil(a) Centrum Černý Most dne Středa 29. ledna 2020

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!