Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Sedm nejzajímavějších divadelních premiér této sezóny

doporučujeme | 11. 10. 2016

Pražská divadla se na novou sezónu vyzbrojila řadou pozoruhodných premiér. Vybrali jsme sedm nejzajímavějších her, na které byste ještě letos měli vyrazit - v přehledu nechybí klasika v Národním, progresivní divadelní alternativa, ani adaptace proslulého broadwayského muzikálu. Dlouhé podzimní večery tedy klidně můžete trávit zabořeni v sedačkách divadelních sálů. 

Text: Jakub Jiřiště
Foto a video: Archiv divadel

clanky4/divadlo.jpg

1. Famílie

 

Famílie

Divadlo Na Fidlovačce

13.10. 19:30

Divadlo Na Fidlovačce snad již definitivně zažehnalo nedávnou krizi a svůj podzimní repertoár obohacuje o hru, která se velmi pravděpodobně stane hitem sezóny. Kromě světově ověřené předlohy komediálního autora Joe DiPietra je výraznou zárukou i pevná režijní ruka legendárního Juraje Herze a hlavní herecká opora Elišky Balzerové.

Jak již název napovídá, publikum bude svědkem bouřlivé rodinné sešlosti s italskou příchutí, v níž se střetávají generační názory prarodičů a vnuků. Bláznivá eskalace konfliktu u jídelního stolu však naštěstí zůstane v bezpečných mantinelech dobrosrdečného humoru.

1600x1600.jpg

 

2. Závislosti navzdory

 

Závislosti navzdory

Švandovo divadlo na Smíchově

11.10. 19:00

Už v první novince sezóny se kolektiv smíchovské scény opět neostýchá jít na samotnou dřeň zásadního společenského problému. Tentokrát se v tragikomickém spletenci osobních příběhů zaměřuje na boj s alkoholismem na nejrůznějších frontách.

Vize na křehké hranici deliria a reality vychází z alarmující zprávy, že 700 000 našich spoluobčanů trápí závislost na alkoholu - ať už přiznaná, nepřiznaná či nepostřehnutá. Pro někoho to znamená velký problém, pro jiné skvělou příležitost k osobnímu prospěchu. I proto se jednou z inspirací pro nejnovější autorský počin Doda Gombára stala nechvalně známá metanolová aféra a její důsledky.


3. Bonnie a Clyde 

 

Bonnie & Clyde - Premiéra

Hudební divadlo Karlín

13.10. 19:00

Ani pražská muzikálová scéna tento podzim nebude zahálet a v hudebním aranžmá oživí několik velkých a dramatických příběhů. Přímo z Broadwaye na naší nejstarší muzikálovou scénu dorazí legendární gangsterská romance z éry americké hospodářské krize. Neodolatelný zločinecký pár je ztělesněním touhy žít naplno i poté, co se jejich americký sen ocitne v troskách a z plně oddaných milenců se stanou štvaní nepřátele státu.

I díky nápaditému hudebnímu pojetí, v němž se vystřídají i žánry swingu či gospelu, bude Bonnie a Clyde velkou hereckou a pěveckou příležitostí pro atraktivní představitele hlavních rolí (Dasha  / Markéta Procházková, Václav Noid Bárta / Martin Písařík).

clide.jpg

4. Pýcha a předsudek

 

Pýcha a předsudek - Premiéra

Národní divadlo

24.11. 19:00

Národní divadlo v nové sezóně sází na svěží literární klasiku. Jiskřivě ironický román Jane Austenové z předminulého století je v dramaturgickém ohledu rozhodně prozíravou volbou. Román o peripetiíc​h kolem vdavek pěti dcer britské venkovské rodiny i dnes oslovuje čtenáře inteligentním humorem a nadhledem, místo pro naivní romantiku v něm nezbývá.

Neodbytný ženský batalion získá na jevišti tváře předních hvězd Národního divadla. Mezi mladými a vdavekchtivými se objeví Magdaléna Borová či Jana Stryková, zralejší část dámského osazenstva ztvární Lucie Juřičková, Iva Janžurová a Jana Preissová. V roli neodolatelného protivy pana Darcyho čeká na přízeň divaček charismatický Pavel Batěk.

[Pychaapredsudek%281%29.jpg]

5. Šíleně smutná princezna 

 

Šíleně smutná princezna - Premiéra

Studio DVA divadlo

25.11. 19:00

Na předvánoční rodinnou náladu již několik let spoléhá Divadlo Studio DVA, které si hudebními představeními s pohádkovými motivy zajistilo přízeň širokého publika. Nyní se obrací k modernější české klasice a v limitovaném počtu představení přenese na jeviště nestárnoucí pohádku Šíleně smutná princezna.

Svěží příběh královských puberťáků, kteří se rozhodnout vzít hledání životního partnera do vlastních rukou, podpoří chytlavá hudba světově proslulého skladatele Jana Hammera v živém aranžmá. A také sympatické obsazení v čele s Berenikou Kohoutovou a Janem Cinou, kteří se vzbouří proti Janu Krausovi, Bohumilu Kleplovi či Daniele Kolářové.

silenesmutnaprincezna3.jpg

6. Buňka číslo 

 

Buňka číslo - Premiéra

Studio Hrdinů

01.12. 20:00

Příznivci divadelní alternativy a intelektuálních úvah si jistě nenechají ujít dílo vzešlé ze spolupráce tvůrčího týmu progresivní pražské scény s přední autorkou současné české prózy Petrou Hůlovou. Ta v komorním triu tří žen – intelektuálek předloží anamnézu naší vlasti v době probíhajícího epochálního zlomu.

Napětí, které dnes ztělesňují půtky mezi obavami sužovanými občany a tzv. pražskou kavárnou, v autorčině lamentaci přerostlo v občanský konflikt, který však charakterizuje především bezradnost týkající se nejen úlohy společenské elity. Do jaké míry jsou hořké obavy nad možným vývojem současné situace na místě? Možná vás po návštěvě Studia Hrdinů bude čekat zajímavé srovnávání…

7. Spalovač mrtvol

 

Spalovač mrtvol - Premiéra

Stavovské divadlo

15.12. 19:00

Příznivci vypilovaných grotesek Jana Mikuláška, při nichž občas zamrzne úsměv na rtech, určitě budou s netrpělivostí vyhlížet jeho velmi ambiciózní novinku připravovanou pro Národní divadlo. Režisérovo tvůrčí setkání s vrcholným dílem mistra znepokojivých próz Ladislava Fukse slibuje kongeniální splynutí dvou krajních uctívačů panoptikálního vidění společenských chorob.

Varovný obraz člověka bez názoru a páteře, ze kterého se stane aktivní nástroj největšího zločinu proti lidskosti, bude mít v Mikuláškově zobecňující vizi jistě co říci i o současných hrozbách. Neméně vzrušující je rozhodnutí obsadit do role démonicky obyčejného občana Koprfkingla Michala Pechláta, který se bude muset utkat s nesmazatelným filmovým ztělesněním této postavy Rudolfem Hrušínským.

[spalovacmrtvol.jpg]

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!