Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Dva týdny + Dva dny plné architektury

doporučujeme | 1. 10. 2016

Rok se s rokem sešel a Týden architektury je tady. Tentokrát dokonce ve slavnostním jubilejním vydání. Architekti od nás i ze světa si připravili výstavy, naučné procházky Prahou i přednášky, které rozhodně stojí za to. Zdá se vám to málo? Nebojte, o víkendu 1.10. až 2.10. se koná i Den Architektury, který nabídne další spoustu architektonického vyžití.

Text: Kristina Ježková

14468677_1368136293204013_347460710094156654_o.jpgVýstava Organic City – (S)tvořitelé měst a udržitelný rozvoj

Organic City

Tento rok se celý týden architektury nese především ve znamení výstavy pod názvem Organic City, (S)tvořitelé měst a udržitelný rozvoj. Tato expozice představuje ty nejvýznamnější české i světové dopravní stavby a územně-rozvojové projekty tak, jak byste to nečekali. Celá výstavní síň Mánes, kde se výstava koná, se totiž proměnila v město s mrakodrapy, dopravními uzly a nechybí tu ani řeka! Pro detailisty, kterým by nestačil 3D model, tu jsou připraveny velkoformátové fotografie a nejrůznější projekce na LCD obrazovkách. Ujít byste si neměli nechat ani tu část výstavy, kde tři česká ministerstva představují projekty naplánované přímo pro matičku Prahu. Výstava běží po celou dobu festivalu a je otevřená vždy od deseti dopoledne do osmi večer.

Nejlepší urbanistický projekt

Pokud vás spíš než ostřílené kapacity zajímají mladé architektonické naděje, zajděte do NTK v Dejvicích, kde mají od 27. 9. až do konce Architecture Weeku výstavu studenti z šesti různých vysokých škol od nás, ze Slovenska i z Polska. V rámci soutěže tu představují svoje nejlepší projekty z oblasti urbanismu a územního plánování. 

 

O nejlepší urbanistický projekt

Národní technická knihovna

27.09. - 09.10.

Procházky

Už tradičně jsou součástí týdne architektury i procházky po Praze se zajímavým výkladem. Na letošek byly naplánované celkem dvě a vy můžete ještě stihnout tu středeční, 5.10. Vyrážet se bude z Výtoně od Podskalské celnice a řeč bude o tom, jak se Praha změnila od 19. století. Vstupné nemusíte platit žádné, jediné, co je potřeba udělat, je zaregistrovat se na schneider@architectureweek.cz

 

Procházka Rozvoj Prahy v 19. století

Czech Architecture Week

05.10. 15:30

Archi-Maraton

Určitě si pamatujete přednášky zahraničních architektů, které každý rok během Architecture Week probíhaly. Nebojte se, ani letos vás o ně organizátoři festivalu nepřipravili, jen je všechny smrskli do jednoho bloku, který začne 7.10. v deset dopoledne na Fakultě architektury ČVUT. Přijďte se podívat, ať víte, jak je na tom architektura ve světě.

 

Archimaraton

Czech Architecture Week

07.10. 10:00

trava.jpg
Už jste v ulicích narazili na tuhle travnatou stěnu?

Den architektury

S týdnem architektury nijak přímo nesouvisí, hlavní téma je ale stejné. V metropoli vás v rámci tohoto festivalu kromě mnoha dalšího čeká třeba exkurze do bývalého hotelu Gráf, kde si budete moct vychutnat výhled ze střechy, nebo už tradiční procházka po Břevnově, tentokrát zaměřená na Břevnovský klášter a jeho okolí.

Výjimečně vám otevře dveře i hlavní hala Vodárny Bruska, která zásobuje pitnou vodou celou Prahu 6 a podívat se budete moct i na právě probíhající rekonstrukci Gočárova Šporkovského paláce. Zajímavá bude určitě procházka s názvem „Cestování na úrovni? Pod zemí!“, v rámci které vás historička umění Veronika Vicherková provede po architektonicky zajímavých stanicích metra.

[pragovka.jpg]

 Omrkněte, jak lze využít chátrající industriální dědictví. Hurá dovnitř do Ateliérů Pragovka!


Pokud jste spíš na výstavy než na procházky, určitě oceníte možnost prohlídky expozice Sklo v architektuře, během které se můžete zapojit i do výtvarné dílny. V rámci stejné výstavy proběhne i rodinný workshop, kterého se můžou zúčastnit i vaši malí špunti, pokud jim bylo aspoň 5 let. 

Koho zajímají pražská sídliště, ten si určitě přijde na své během procházek „Ládví – město v parku“ nebo „Vybíralka 25!“. Jako kontrast k sídlištím je na programu i procházka po známé vilové čtvrti Ořechovka, jejíž historii a vývoj vám osvětlí docent Jiří T. Kotalík.

 

Architecture Week Praha

Czech Architecture Week

26.09. - 09.10.



 

Den architektury

Kruh z. s. - Den architektury

01.10. - 02.10.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!