Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

11 důvodů, proč jaro v Praze bude boží

doporučujeme | 23. 3. 2016

První jarní den je za námi, a tak je načase podívat se do dáli, co nás v metropoli do letních prázdnin čeká a nemine. Probudí se Náplavka, pražské ulice ožijou hudebními a gurmánskými festivaly, volná prostranství i parky zvelebí židle se stolky, znovu se rozjede bikesharing i lanovka na Petřín. A to rozhodně není všechno!

Připravila: Petra Šarešová
Foto: Archiv podniků a akcí

duvody.jpg
Foto: Rekola, Stalin, 2x Pixabay



1. Znovu se rozjedou Rekola 
V pondělí začala nová rekolácká sezóna. Pokud chcete využít růžový bikesharing, stačí si zaplatit členství, na výběr máte od jednoho měsíce po celý rok. Členství navíc platí ve všech 6 městech, kde Rekola fungují. Můžete tak poznat i Brno, Pardubice, Hradec Králové, Olomouc a České Budějovice z jiné perspektivy. Praha uvažuje také o vlastním celoměstském systému, zatím však nemá konkrétnější podobu.

2. Stolky a židle se objeví v pražských ulicích
Využili jste někdy stolky a židličky v New Yorku nebo lehátka v parcích okolo Buckinghamského paláce? Pak vám určitě tyto vychytávky, které oživují veřejný prostor, v Praze chyběly. V dubnu by se na 5 nebo 6 místech v širším centru Prahy měly objevit stolky a židle. Podle magistrátu konkrétní místa známá nejsou, mezi lidmi se mluví o Alšově nábřeží nebo piazzettě Národního divadla. Později by mohly přibýt i stojany na kola a grily v parcích. 

3. Budou k dispozici nové šachové stolky
Po piánech v ulicích přišel známý pražský kavárník Ondřej Kobza mimo jiné s veřejnými šachovými stolky. Po náměstí Míru, Grébovce, Riegráčích, Karlově náměstí, Kampě a Karlíně se nové stolky před pár dny objevily také v Holešovicích. Najdete je na Řezáčově náměstí a v parku v Tusarově ulici. Už se těšíte, až si za slunečných jarních dnů s kamarády zahrajete?


4. Prahu roztančí venkovní párty
Jít si zatrsat do klubu je sice fajn, nic se ale nevyrovná venkovním tancovačkám. Na jaře opět ožije Náplavka, Stromovka, Containall, Stalin a další populární místa.

Na (A)void Floating Gallery už to dávno frčí. Pokud to počasí dovolí, 1. dubna pivo roztočí i Bajkazyl. Na plácku u Vltavy nebudou během jara chybět kapely, DJs, taneční worshopy, site specific  představení, cykloblešáky, odpolední brunche s hudbou a divadelní večerníčky pro děti. Bohužel stále platí, že celá Náplavka musí zavírat o půlnoci, což je v letních dnech pro naplněnou náplavku mrzutá okolnost. 

Oblíbená Tiskárna na Vzduchu se ze zimního spánku probudí 21. května, a to perfektním gurmánským Finger Food Festivalem. Pošmáknete si na jednohubkách, tapas, cupcakes, pralinkách, zmrzlině a dalších dobrotách, na které nepotřebujete příbor! Jinak mejdany, tančírny, koncerty ani food festivaly nebudou v Tiskárně výjimkou.

Své brány, bary a sportoviště na čarodějnice otevřou Žluté lázně. Bohatý odpolední program pro děti i večerní koncerty a vystoupení DJs pro dospělé uspokojí mladé, staré i rodiny.

Zatímco u Containallu ještě není jisté, zda magistrát pořadatelům místo pronajme, Stalin se určitě otevře. Předpokládané zahájení sezony připadá na konec dubna, vše je zatím ve fázi plánování. Informace včas přineseme.

tiskarnaclanek.jpg
Foto: Tiskárna na Vzduchu


5. Otevřou se zahrádky
Konečně se z temných putyk a barů dostaneme na denní světlo. Pokud si chcete vychutnat pivo pod širým nebem, není nic jednoduššího, než se vypravit na zahrádku.

Pokud nenastane nějaký zvrat a rosničky se s počasím nespletly, otevře se velká zahrádka v Riegrových sadech už o velikonočním víkendu. Slibují tu větší sortiment, letní kino, přenosy z ME ve fotbalu a MS v hokeji. Vše se včas včas dozvíte na Facebooku.

Parukářka už má nějaký ten pátek otevřeno. Svérázná hospůdka s výhledem na Prahu se ve slunečných dnech stává probíhačkou dětí a psů. Na jaře se tu rozezní festival Apríles nebo Žižkovské pivobraní.

Velké zahrádky na Letné také čekají na znovuotevření. I tady platí, že pokud nám počasí bude přát, otevřou se již o nadcházejícím víkendu. Na sezónu se připravuje i Výletná. V sobotu 2. dubna tu proběhne velký jarní úklid spojený s piantballem a grilovačkou. Na pivo sem můžete zavítat klidně už dnes.

rie.jpg
Foto: Park Café Riegrovy sady


6. Rozjede se lanovka na Petřín
Snad každý Pražan někdy strávil volné odpoledne procházkou po Petříně nebo sezením v místním parku a popíjením piva. Pokud jste se chtěli kochat krásným výhledem na Prahu, museli jste od září šplhat do kopce po svých, nebo se nechat vyvézt autobusem z Karlova náměstí. Rekonstrukce však končí a 8. dubna se lanovka opět rozjede.

7. Prahu rozezní a provoní open air festivaly
Pokud se budete chtít vydat na pořádnou akci, už se nebudete muset tísnit v klubech nebo sportovních halách. K osvědčené klasice, jako jsou United Islands, Pražský Majáles, Náplavka Street Food, Apetit piknik, Prague Food Festival nebo RawFest, letos přibydou další pecky - třeba Praha žije hudbou, Prague Metronome Festival a Slavnost Cideru.

8. Můžete si vypěstovat vlastní zeleninu a bylinky
Pokud nechcete kupovat předraženou umělou zeleninu v supermarketech, můžete se pro chutné kousky stavit na farmářských trzích nebo si je sami vypěstovat. Jde to, i když bydlíte v paneláku a nemáte balkon. S jarním počasím záhonky nabízejí komunitní zahrady rozeseté po celé Praze, teď už holešovická Prazelenina, Plechárna na Černém Mostě a od 2. dubna Ulitej záhon na Krejcárku.

prazel.jpg
Foto: Prazelenina


9. Čeká vás nová Stromovka plná jezírek
Pokud se v těchto dnech vydáte ke Šlechtovce, naleznete v okolí jedno velké rozkopané staveniště. Už nějaký ten pátek tu probíhá revitalizace rybníků, která teď jede na plné obrátky. Kromě toho se opravuje parková cesta u Planetária a v celém parku se vysazuje 750 nových stromů, 175 keřů a 2 trvalkové záhony. Za pár týdnů či měsíců vás tak přivítá nová Stromovka.

Ve Šlechtovce jede bar celoročně, aktivně se začíná na Velikonoční pondělí programem pro děti. Pokračovat se bude závodem kočárků, jízdě na koloběžkách a pálením čarodějnice.

10. Z Holešovic do Karlína novým přívozem
Už zítra, tedy 24. března, v 11 hodin poprvé vypluje přívoz spojující vltavské břehy Holešovic, Štvanice a Karlína. Od Velkého pátku budou zajišťovány plavby od 7 do 20 hodin. Šestý pražský přívoz loni vyplouval ve zkušebním provozu, stal se natolik oblíbeným, že je nyní součástí Pražské integrované dopravy. Na přepravu vám tak stačí Opnecard, Lítačka nebo lístek MHD.

privoz.jpg
Foto: Facebook Přívoz Praha 7 Holešovice Karlín HolKa


11. Otevře se největší hračkářství ve střední Evropě
Na závěr máme něco pro prcky. Během května se v ulici Na Příkopě otevřou dveře největšího obchodu s hračkami ve střední Evropě, a to do anglického Hamleys. Děti si tak budou moci užít zábavu a nabídku hraček jako jejich vrstevníci ve Velké Británii, Irsku, skandinávských zemích, na středním východě, Asii nebo třeba v Mexiku.

 

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!