Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Proč všichni chodí na jídlo do bister a burgráren?

doporučujeme | 14. 1. 2016

Ačkoli jsou původem z ciziny, dva gastronomické koncepty - bistra a hamburgrárny - už v metropoli silně zakořenily, mají statut vítaného imigranta s trvalým pobytem. V čem se liší od fastfoodů a v čem od klasických restaurací? A jaké nezvyklé chutě pražská bistra nabízejí?

Text: Lukáš Rozmajzl

clanky4/kolaz9.jpg

Foto: Vlevo grilovaná vepřová panenka, bramborové pyré, restované lesní hřiby a mrkev z Nejen bistra, vpravo kahuna burger s ananasovou salsou s koriandrem+chilli, španělskou sušenou šunkou, chimichurri a manchego sýrem z Dishe.

Burgrárny a bistra poskytují alternativu k poledním meníčkům za cenu kolem stokoruny a zároveň na talíře tuzemských strávníků přináší často neochutnaná jídla či jejich neotřelé kombinace. 
„Zatímco fastfoodové podniky se zaměřují na 'junk food', to znamená rychlé občerstvení ze surovin, u nichž není znám původ ani kvalita, bistro by naopak mělo podávat jednoduchá jídla připravená z kvalitních, čerstvých a často místních surovin. Bistra jsou na každý den, restaurace by měla nabízet prostor k delšímu posezení nebo třeba k oslavě,“ charakterizují rozdíly Zuzana Vaňková a Jan Valenta, organizátoři gastronomických prohlídek pod značkou Taste of Prague.

Jídlo na úrovni
Bistra nenabízí vícechodová menu a ani nedoporučí, jaké víno se nejlépe hodí k objednané bagetě, rozhodně se však nesnaží zákazníka ošidit nízkou kvalitou provedení. V pojetí Jana Turka z bistra Santinka v Dejvicích nabízí například méně sofistikované pokrmy a jednodušší skladbu menu, přesto však v duchu „vše čerstvé, žádné polotovary“. Oproti fast foodu není cílem návštěvy bistra jen dostat co nejrychleji objednané jídlo a zmizet – hosté zde mohou posedět delší dobu, třeba jen nad šálkem kávy. 
V nabídce bister obecně neplatí žádná omezení, což potvrzuje výjimečně široký repertoár služeb karlínského podniku Nejen Bistro. „Poskytujeme plnohodnotný servis, u nás nenajdete žádné plastové tácky či kelímky. Ráno jsme zároveň kavárnou s domácími koláči a večer se podnik díky velké nabídce vín a tapas mění na vinný bar,“ přibližuje zaměření spolumajitel Matouš Ballík.

 

Bistro Santinka

Stylové bistro, které potěší především všechny milovníky studené, francouzské...

 
 

Nejen Bistro

Nejen Bistro! Řemeslná jídla, vína i piva a navíc Josper gril, který má naše srdce....

 

clanky4/protiproudu.jpg

Foto: Ani karlínského nováčka, který plave proti proudu, byste neměli minout.

Čím blíže, tím lépe
Bistra ani burgrárny nemají ambici být vyhlášeným podnikem, do kterého hosté pojedou přes celé město na rychlý oběd. Některé podniky si však za krátkou dobu existence vybudovaly skvělou pověst – příkladem je burgerová restaurace Dish fine burger bistro, která se dostala v Evropě mezi TOP 11, které doporučují svým zákazníkům aerolinky Ryanair. 
Nicméně pro většinu bister platí, že stejně jako preferují lokální suroviny, přitahují především návštěvníky z nejbližšího okolí. Názorně je to vidět na příkladu bistra Santinka v Dejvicích – díky blízkosti vysokoškolských fakult, Národní technické knihovny a Akademie věd ČR tvoří výraznou část klientely studenti, profesoři a vědci.

 

Dish {fine burger bistro}

Pokud máte chuť na hodně dobrý burger, tak naše bistro je pro Vás jasná volba....

 
 

Joy Burger

Vždy čerstvý, vždy překvapí....


 

Ochutnat svět
K úspěchu bister přispívá i možnost vyzkoušet u nás málo známé pokrmy z různých částí světa. Bistro La Bibiche nedaleko Náměstí Míru se například specializuje na původem americkou lahůdku jménem pastrami. „Připravuje se z hovězího hrudí, které se na sedm dní naloží do speciálního láku, poté se udí a peče a ještě vaří v páře. Výsledkem jsou tence nakrájené plátky delikátního a šťavnatého masa s lehkým nádechem uzení, které jsou základem našich sendvičů,” popisuje náročnou přípravu majitelka Veronika Smržová.
Pro změnu kanadský pas má specialita zvaná poutine, která dominuje jídelnímu lístku karlínského bistra Garage. „Jedná se o domácí hranolky zalité omáčkou z masového vývaru a posypané speciálním sýrem, který je charakteristický 'vrzáním' při konzumaci,” objasňuje majitelka podniku Šárka Jiroutová, která plánuje v budoucnu rozšířit nabídku i o další pokrmy ze severní Ameriky.


 

Garage

Kanadská restaurace...



clanky4/interier_Bibiche.jpg

Foto: Strohý, přesto originální interiér bistra La Bibiche.

Vegetariánská a česká
Zvyšující se počet bister svědčí o jejich velké popularitě. Podle provozovatelů gastrowebu Taste of Prague je zde však stále prostor pro další rozvoj – stále chybí kvalitní vegetariánská bistra a podniky zaměřené na lokální kuchyni. Jako příklad uvádějí Paříž, kde lze navštívit celou řadu bister, která vaří typická a tradiční francouzská jídla. U nás jsou zatím bistra s moderní českou kuchyní v záplavě burgerů a pastrami opomíjená.
Nicméně i jejich toto začíná být vyslyšeno - prvními gastronomickými vlaštovkami jsou například vegetariánské (respektive veganské) bistro Veggie Garden na Florenci nebo restaurace s bistrem Etnosvět na Vinohradech. Nicméně na pořádný podnik s českou kuchyní zatím pražské ulice marně čekají.
 

Okénko do historie č. 1: Odkud je hamburger?
Právě severoamerický kontinent je mylně považovaný za místo, odkud se do Evropy rozšířily i dnes tak populární restaurace specializující se na burgery. Jejich cesta byla totiž přesně opačná. Jak už napovídá název, rodokmen hamburgeru se odvíjí z německého Hamburku. Právě z toho přístavního města totiž odjíždělo na konci 19. století za oceán velké množství imigrantů. Za jednoho z vynálezců tohoto pokrmu je považován Němec Otto Kuase.
 

Okénko do historie č. 2: Kde se vzalo bistro?
Původ slova „bistro“ je dodnes neznámý. Možná se do země původu, za kterou se hrdě označuje Francie, dostalo v 19. století z ruského “bystro”, což označuje “rychlý”. Může jít také o zkomolený výraz odvozený ze slova bistrouille, tedy typ aperitivu podávaného ve francouzských restauracích. Nicméně velký rozvoj zaznamenala bistra právě v Paříži. Nájemníci v apartmánech si totiž k noclehu mohli často přikoupit i občerstvení, které připravovala kuchyně v přízemí činžovního domu. Odtud byl už jen krok k tomu otevřít „domácí restauraci“ přístupnou z ulice i dalším hladovým strávníkům.  

*****
Článek byl původně uveřejněn v časopise Gastro, který vydává obchodní řetězec Makro.

 





[autoripodpisy/LukasRozmajzl.jpg]

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!