Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Nejzajímavější nové podniky roku 2015

doporučujeme | 12. 1. 2016

Rozhodli jsme se ještě naposledy ohlédnout za loňským rokem a nabídnout vám naše tipy na ty nejzajímavější nové restaurace, kavárny, bary, obchody či jiné podniky. Pro přehlednost jsou rozdělené dle městských čtvrtí, v každé jsou zmíněné dva zástupci, výjimečně jen jeden, pokud se v dané lokalitě nic zajímavého vloni neudálo (sorry, Žižkováci).

Text: Lukáš Rozmajzl
Foto: Archiv podniků

[clanky4/kolaz_velka.jpg] 

NOVÉ PODNIKY - BEST OF 2015

ANDĚL & SMÍCHOV
Gourmet Pauza

Anděl se v loňském roce neskutečně zvednul. A jedním z těch, kdo praporem gastronomické obrody mává nejviditelněji, je bistro Gourmet Pauza v Lidické ulici. Rodinný podnik klade velký důraz na zdravé pokrmy, v menu dominuje středomořská kuchyně, na interiéru taky nešetřili. “Rozjíždíme akci Detox s Gourmet Pauzou pro ty, kteří se po svátcích chtějí zdravě nastartovat do roku 2016,” nabádá Zuzana Klucká.

 

Gourmet Pauza

Dokonalá gastronomie, neotřelý design, servis, který si zamilujete....

 
 

Kafe Kolej
Na podzim dorazila kávová renesance i na Smíchovské nádraží v podobě sice vizuálně nanápadného stánku s cedulí Kafe Kolej, o to víc ale zlepšují atmosféru všem cestujícím. “Chystáme se do nabídky zařadit dezerty a také pořádat různé food pop-upy,” slibuje pro letošní rok Lucie Bergerová. Kafe Kolej je sesterský podnik Kafe Karlín.

 

KafeKolej

Espresso bar na Smíchovském Nádraží....

 
clanky4/KafeKolej2.jpg 

Na Smíchovském nádraží už můžete čekat s hrníčkem dobrýho kafe.
 

DEJVICE
Místo

Museli byste se přestěhovat někam ke Znojmu, abyste vloni nezachytili alespoň střípek humbuku kolem dejvické kavárny a bistra Místo. Třetí člen v podnikové rodině doubleshot k Alza Café a Mému šálku kávy. Místo nabízí hodně členitý interiér pro různé druhy setkávání, neméně pestrý je i jídelní a nápojový lístek. “Specifické novinky na začátek roku nechystáme. Pravidelně měníme kávové menu, nasazujeme kávy dle sklizní, jídlo obměňujeme podle ročních období jaro/léto/podzim/zima,” odpověděla jednatelka doubleshotu Kamila Sotonová.

 

Místo

Doubleshot otevřel svou třetí kavárnu. Na své si v Dejvicích přijde každý, kdo má rád...

 
 

Prager cider & limonády
Jako druhý do party jsem do čtvrti za Hradem vybral unikátní moštárnu F. H. Prager. Kluci jedou hodně podle vlastních pravidel, když jsem se jich ptal, jakými třemi slovy by popsali loňský rok, odpověděli: “Jabka - hrušky - šup do držky!” V jejich showroomu si můžete poručit domácí cider, limonády a ledovou kávu, na konci ledna chtějí uvést novou medovou příchuť cideru.

 

Prager cider & limonády

Výrobce lokálního cideru a férových limonád z českých luhů, sadů a hájů....

 
clanky4/JanaZvolankova_exterier.jpg 

Takhle to před dejvickou moštárnou vypadalo při otvíračce.
Foto: Jana Zvolánková

 

LETNÁ
Pokoj č. 10

Upřímně nevím, jestli Pokoj č. 10 zapadá do hipsterské image Letné, ale je to fuk. Velikostí skromný prostor je pražským unikátem coby sdílená šicí dílna, kde si můžete vystřihnout třeba nové šaty. Zapůjčí vám stroj, (pro)dají materiál i rady, jak na to. Co chystají v roce 2016? “Nově budou pravidelné šicí párty a vlastní šití pod supervizí. Rozšiřovat se budou upcyklingové večery - šatník DIY (Do-it-yourself), škola střihu a série začátečnických minikurzů,” popisuje Jana Pelánová.

 

Pokoj č. 10

Sdílená šicí dílna...

 
 

Café Letka
Když jste chtěli na Letné dobré kafe, stačilo zajet do Holešovic nebo do Karlína. Před několika měsíci konečně zavonělo poctivé espresso i v okolí Letenského náměstí. Nejdřív začalo mlít Ye's kafe studio, já jsem si víc oblíbil Café Letka za Národním technickým muzeem, hlavně díky kouzelnému interiéru, kde dřív byla kavárna Pidivadla. Logicky tak na letošek plánují bohatší kulturní program (filmové promítání, slam poetry aj.) i pestřejší nástroje k ukojení hladu (masová pomazánka rilletes, víkendové snídaně, týdenní nabídka sendvičů, víkendové večery s pinchos - španělskými jednohubkami.)

 

Cafe Letka

Kafe, drink a koláč, nebo párek a pivo... naviděnou v Letce! Najdete nás hned za...

 
clanky4/IMG_2585.jpg

Interiér letenských kávových pionýrů.

HOLEŠOVICE
Naše Toustárna

Ať do mě snad i kůň sv. Václava kopne, ale Holešovice v loňském roce zamrzly. Jediný nový podnik, který stojí za zmínku je Naše toustárna (na Maninách). Krom originálních sendvičů z vlastního toustového chleba sem lidi chodí i pro ostatní pečivo, jelikož toustárna je zároveň i pekárnou (a kavárnou taky). “Na leden plánujeme nové produkty v oblasti bezlepkového pečiva (sladkého i slaného),” slibuje Jan Demuth. A k pečivu si můžete přikoupit i polévku.

 

Naše Toustárna

Mnohem více než jen čerstvé pečivo....

 
 

KARLÍN
Eska

Stejně jako u kavárny Místo měla Praha plná ústa i karlínské restaurace Eska, dokud tam každý jeden nezašel a neochutnal a neoněměl. “Zdánlivě obyčejné suroviny proměňujeme k nepoznání. Přesunujeme na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba.” Pokud vás Eska ještě nezlákala, vězte, že do restaurace můžete zajít na osmichodové degustační menu, v pekárně zas nechat nějaký ten peníz výměnou za různé kombinace chlebů, nápojů, salátů, polévek a sladkostí.

 

Eska

Eska opět peče. Zatím v testovacím provozu, ale i tak vám nabalí pečivo, udělají oběd...

 
 

Medvědárium
V závěru loňského roku si Lucie Němcová splnila velký sen a otevřela obchod s plyšovými medvídky. Podnik funguje na principu recyklace, tedy nabízí staré hračky, které jsou ale opravené a vymóděné. Medvědárium mělo v nabídce asi 500 kousků. Kvůli neshodám s majiteli objektu se ale musí přestěhovat. Ujalo se ho Muzeum pražských pověstí a strašidel a letos se otevře na nové adrese (Mostecká 18). Termín bude odvislý od dokončení rekonstrukce nových prostor.

 

Medvědárium Praha

Medvědí muzeum a obchod specializovaný na plyšové medvědy, knížky, rukodělné dárky,...

 
 

CENTRUM (VÁCLAVÁK A OKOLÍ)
Chilli Point

I Václavské náměstí a přilehlé ulice se začalo vybarvovat do lepších barev, než je kouř ze stánků s klobásami a křiklavě žlutý neon na obchodních obchodech. Za návštěvu rozhodně stojí pikantní restaurace Chilli Point. Pálivé papričky cpou dokonce i do créme brulée. Část prostor funguje jako obchod se specialitami z papriček. “Zkraje nového roku připravujeme nové menu, které se mění každé dva měsíce,” dodal Petr Protiva.

 

Chilli Point

Special Chilli Restaurant & Shop...

 
 

Oliver's Coffee Cup
Konečně více než solidní alternativa ke kavárenskému fastfoodu. Oliver's Coffee Cup najdete v prvním patře bývalého Domu módy na Václaváku, s luxusním výhledem na Muzeum. Podle jednatele Jana Zemana se zákazníci kolem Velikonoc mohou těšit na nové nápojové menu, na něm budou nové limonády, nové drinky nebo třeba sortiment ne úplně obvyklých destilátů.

 

Oliver's Coffee Cup

Oliver’s Coffee Cup je útulná kavárna na Václavském náměstí s unikátním výhledem,...

 
clanky4/IMG_0929.jpg

Interiér nové kavárny na Václaváku, respektive několik metrů nad ním.
 

STARÉ MĚSTO
Cash Only Bar

V křivolakých uličkách Starého Města jsou podnikové karty, zdá se, dlouhodobě rozdány. Přesto se našel jeden odvážný nováček - v Liliové ulici byl v dubnu otevřen Cash Only Bar (je spřízněný s nedalekým Hemingway barem). Jak napovídá název - platební kartou se tu můžete leda poškrábat, Cash Only je navíc nekuřácký a nedělá rezervace. Byl teď několik dní zavřený, aby se v pondělí 11. ledna otevřel po rekonstrukci v novém a s novými drinky. K jídlu servírují hot dogy.

 

Cash Only Bar

Koktejlový bar...

 
[clanky4/kolazCOB.jpg]

S kreditkou do baru nelez!

Pivovar Národní
Minipivovar snad na nejlepší možné adrese - sídlí v části bývalého kláštera voršilek na Národní třídě, hned vedle Nové scény. Vaří a čepují vlastní pivo Czech Lion (11° ležák, 11° nefiltrovaný a 13° polotmavé). Doporučujeme navštívit hlavně za hezkého počasí, až bude k dispozici velká zahrádka jako nikde v centru města. Případně skočte už teď na denní menu - tři jídla za 99 Kč jsou na lokalitu fajn cena. “Na nový rok chystáme nový jídelní lístek, zabijačkové hody, velikonoční speciál (zelené pivo) a prohlídky pivovaru,” slibuje ředitel Tomáš Bíža.

 

Pivovar Národní

Nový pivovar v centru Prahy...

 
clanky4/pivovarnarodni.jpg

Zajdete na jedno, nebo dvě? Foto: Pivovar Národní

ŽIŽKOV
JumpPark Praha

Opravdu jsme se snažili, ale titul “jediný podnik na Žižkově otevřený v roce 2015” získává JumpPark. Velká hala je napěchovaná trampolínami, molitanem a jinými odrážedly, abyste si na chvíli mohli připadat jako gumoví medvídci a nemuseli chlemtat hektolitry hopsinkové šťávy. Kdo tam ještě nebyl, nechť si v kalendáři poznačí neděli 27. března, kdy JumpPark slaví první narozeniny a pro všechny bude vstup grátis.

 

JumpPark

Trampolínový park pro děti i dospělé....

 
 

VINOHRADY (včetně I. P. Pavlova a Náměstí Míru)
Reinsdyr

Vybrat nejzajímavější nově otevřenou restauraci či bistro v okolí Míráku bylo nesmírně těžké. Nakonec jako vítěze volím Reinsdyr - hlavně proto, že Rus Andrej Zykov v ní do Prahy přivezl dosud neznámou severskou kuchyni (burgery ze sobího masa, lososový puding, ale nechybí ani provařené masové kuličky). "Žádné radikální změny na letošek neplánujeme,” uzavírá Zykov.

 

Reinsdyr

...

 
 

Krispol Store
A mimo gastronomickou oblast padla má volba na Krispol Store - v metropoli unikátní obchod s handmade vyráběnými designovými pánskými motýlky a doplňky z autorských látek. “Na začátek roku jsme si připravili novou kolekci hedvábných vázacích motýlků pro plesovou sezónu. A také chystáme limitovanou kolekci motýlků z látek dle návrhů mladých začínajících umělců,” prozradil Kristián Polívka. Vivat gentlemani!

 
clanky4/krispol.jpg

Módní libůstka pro všechny entomology a (Ladislavy) špačky.
Foto: Krispol Store

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!