Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Nový přívoz: Proč byste z Karlína měli plout do Holešovic a zpět

doporučujeme | 7. 8. 2015

V pátek dopoledne vyplouvá v pořadí sedmý pražský přívoz, přímá linka spojující po 85 letech znovu holešovický a karlínský vltavský břeh. Pro hnidopichy - je tam jedna mezizastávka na ostrově Štvanice, ale furt je to lepší, než to objíždět třeba tramvají přes Palmovku.

Text: Lukáš Rozmajzl

clanky4/IMG_1381.jpg
Pohled z Holešovic do Karlína 


Ať už bydlíte na levém, nebo na pravém břehu, připravili jsme pro vás pětici doporučení, proč byste se měli vypravit podívat i za vodu. Alespoň na skok. Nebo na večer. Třeba na drink. Nejdřív ale několik základních informací k samotnému přívozu:

Kde loď kotví?
Na levém břehu je přístaviště pod tramvajovou zastávkou Pražská tržnice. Naproti je pak přesně na konci ulice Thámova vedoucí od stanice metra i tram Křižíkova. Pro lepší orientaci poslouží i následující mapa.
%C4%8Dl%C3%A1nky3/planek_privoz_p7.png 

Kdy a jak často vyplouvá?
První slavnostní odšťouchnutí od břehu je plánováno na páteční 11.30 hodinu dopoledne. Pak bude přívoz v provozu denně cca od 8 do 20 hodin, pendlovat by měl v půlhodinových intervalech. Jízdní řád najdete ZDE.

Kolik plavba stojí?
Přívoz je součástí MHD, takže úplně stejně jako autobus nebo tramvaj. Přeprava kočárků nebo kol je grátis.

Kolik lidí se vejde na palubu?
Zbrusu nová loď, kterou Pražská paroplavební společnost zakoupila v Nizozemsku, pojme 10-12 cestujících. Mimochodem, plavidlo ponese jméno HolKa (jakože Holešovice-Karlín, za nás super!).

Bude přívoz fungovat celoročně?
Bohužel ne. Teď startuje teprve testovací provoz. Loď by měla podle původního plánu korzovat až do konce října. Pak se uvidí, co bude dál…

PROČ PLOUT Z KARLÍNA DO HOLEŠOVIC? 5+1 tip
1) Na jídlo
Z nabídky doporučujeme Port 58. Restaurant má kuchyň postavenou na metodě sous vide, tj. ve vakuu při nízkých teplotách. Problém je trochu s otevírací dobou - nemají zatím otevřeno o víkendu, a večer vaří jen tři dny v týdnu (st-pá). Doporučujeme rezervaci předem. Nebo zkuste vyhlášený bufet v jedné z uliček holešovické tržnice. Respektive nejdřív ho zkuste najít, pokud uspějete, objednejte si nějakou vietnamskou specialitu.

 

Port 58

Restaurace v Holešovicích....


 

2) Na kafe
Určitě jste v posledních dnech slyšeli o nové a super kavárně Místo v Dejvicích, tak vězte, že Alza café je jeho starší sestra. Nově mají v nabídce i zmrzlinu. Pokud chcete zkusit něco v Praze unikátního, vyrazte do Paralelní Polis - místo funguje jako kavárna, bistro a komunitní centrum dohromady. Pořádají přednášky nebo workshopy, kde se naučíte třeba tisknout z 3D tiskáren. Jo, a platí se tam jen bitcoiny (ale oni vás to naučí).

 

Alza Café

Kávový ostrov pražírny doubleshot v centrále obchodu Alza....


 

3) Za (jinou) kulturou
Magnetem téhle čtvrti je jednoznačně centrum moderního umění DOX. Z jejich pestré nabídky doporučujeme výstavu Art Brut Live o brutálním umění často pomatených jedinců (kteří si třeba schraňovali žmolky věcí, které jim uvízli v pupíku, a pak je vystavili). Pokud plánujete výlet až na druhou polovinu září, bude po prázdninách otevřená i divadelní scéna. Už teď ale můžete kupovat lístky do La Fabriky, nebo za novým cirkusem do industriálních prostor Jatka 78.

 

Centrum současného umění DOX

Centrum současného umění DOX v Praze je nezávislou mezioborovou platformou pro...


 

4) Na párty
Asi byste museli celý život strávit někde v Řitce u Prahy, abyste nikdy neslyšeli o Cross Clubu. Hlavní stage v několikapatrovém podniku dnes večer ovládne Liquid Sounds, v neděli párty Deep House Sunday. Jako alternativu pak nabízíme na pohled nevábný stavební kolos u metra Vltavská. Uvnitř ale sídlí jednak podnik Podnik, zároveň třeba pop-up club Neone.  

 

Cross Club

Jídlo už jsme darovali potřebným a teď už jen doprodáváme pivo společně se sbírkou...


 

5) Pro ovoce a zeleninu
Jasně, ovoce a zeleninu si můžete koupit v každé vietnamské večerce, ale Hala 22 holešovické tržnice je něco úplně jiného. Čerstvé produkty, super kvalita, úžasné prostředí. Říkal to i pan Cuketka!

 

Holešovická tržnice

Najdete u nás největší zeleninové tržiště otevřené po celý rok, obchody a služby,...


 

BONUS - Galerie krokodýlů
Nemusíte jezdit až do zoo, desítky krokodýlů, aligátorů nebo kajmanů mají i v Holešovicích.

 

Krokodýlí ZOO Praha

Desítky aligátorů, kajmanů a krokodýlů na vlastní oči!...



 

PROČ PLOUT Z HOLEŠOVIC DO KARLÍNA? 5+1 tip 

1) Na jídlo
Karlín v posledních měsících neskutečně gastronomicky roste, takže vybrat jen někoho je supertěžké. Doporučíme tři nové podniky - do bistra Garage zaskočte na kanadskou specialitu Poutine (hranolky s omáčkou a vrzajícím sýrem); výborně se najíte i v Nejen bistru (masa totiž připravují na unikátní Josper grilu), alternativou je i malé vegetariánské bistro hned na Florenci Veggie Garden (kde si ale přes poledne asi nesednete, takže take away).

 

Garage

Kanadská restaurace...


 

2) Na víno
Na sklenku jděte rozhodně do Veltlin in Karlin, kde můžete ochutnat přírodní vína, která běžné podniky nemají v nabídce. Pravidelně se tu večer konají i řízené degustace. Případně si najděte cestu do vinárny Na břehu Rhôny, kde podávají i francouzské speciality a dneska večer k nim servírují live šanzony.

 

Veltlin

Vinný bar....


 

3) Na kafe
Na kafe v Karlíně? Jednoznačně do kavárny Můj šálek kávy! Tedy udělejte si dopředu rezervaci, jinak hodně riskujete. Holt, kafe od mistrů světa ve svém oboru by chtěl každý.

 

Můj šálek kávy

Domovská kavárna české pražírny výběrové kávy Doubleshot....


 

4) Na drink
Označení hotelový bar možná na první poslech nezní moc sexy, ale Cloud 9 na první pohled vypadá übercool. Skybar na střeše hotelu Hilton servíruje vyhlášené koktejly, k tomu občas hraje živá jazzová muzika a pražská panoramata máte grátis a jako na dlani.

 

Cloud 9 sky bar & lounge

Prvotřídní koktejlový bar na střeše hotelu Hilton Prague s úchvatným výhledem na...


 

5) Pro maso
Jestliže jsme zvali do Holešovic na nákup čerstvého ovoce a zeleniny, tak na druhý břeh se vyplatí si přeplout pro maso. V Presto Meat Marketu vám připraví maso přesně, jak potřebujete. Ve vedlejším bistru si můžete dát svačinu nebo zajít na kurzy vaření.

 

Presto meat-market

Gurmánské řeznictví....


 

BONUS - Přístav 18600
Ve stínu pod stromy je ukrytá malá dřevěná budka a v ní… Přístav 18600. Na pražské scéně unikátní podnik hlavně svou uvolněnou atmosférou. Kvůli suchu a nebezpečí požárů mají sice zakázané grilování, ale “stále však máme v nabídce chladivé nápoje, sport, stín stromů a řeku na dosah.”

 

Přístav 18600

Životní prostor....



*****
 

Nebo máte tipy na jiné podniky? Kde vám v Holešovicích a Karlíně nejvíc chutná? A kde se nejlíp pije? Napište nám třeba do komentáře pod článek. #díky
[autoripodpisy/LukasRozmajzl.jpg]

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!