Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
13
prosince

Vintage vánoční ozdoby

Z pokoje do pokoje

zpět na výpis akcí
 

Tvůrčí workshop nejen pro děti

Datum:13. 12. 19
Cena:od 100 Kč
Čas:14:30 - 17:30
Kategorie: poznání| workshopy pro děti|Kreativita,

„Po Vánocích srovnáme nerozbitelné ozdůbky do lepenkové krabice, zabalíme do papíru, ovážeme motouzem a uložíme na suchém místě. Celý rok bude krabice odpočívati, aby o Vánocích vydala neporušené své bohatství k ozdobě dětmi radostně očekávaného vánočního stromku.“ (Bedřich Brosman)
.
Vánoční ozdoby se kdysi velice často vyráběly v rodinném kruhu či ve škole, a to buď podle starých rodinných předloh, nebo podle tištěných návodů. Kolekce ozdob tak byly každoročně doplňovány o ručně vyráběné vatové figurky, ozdoby ze skládaného papíru, řetězy, ozdoby z lepenky posypané skleněnou balotinou, ovíjené krepové ozdoby, ozdoby z hedvábného papíru, ozdoby z ořechů, ba i z výdunků. Často se zužitkovávaly pro takovou práci i ty nejmenší textilní odstřižky, zbytky potištěných papírů a noviny. Využívaly se samozřejmě běžně dostupné přírodniny. Každá ozdoba vyrobená s láskou a vyšetřeným časem potřebným k umné realizaci, ať je to třeba miminko v peřince, šašek, lyžař, balón, kabelka nebo hvězda, představovala droboučký artefakt, který byl nejednou darován blízkému jako vánoční nadílka. Jejich existence je neoddělitelně propojena i s rodinnou památkou na blízké osoby, a proto se ručně vyráběné ozdoby nevyhazovaly, byť byly rozbité či otlučené. Takové vánoční ozdoby jsou dnes již ceněnými sbírkovými artefakty a muzejními exponáty a jen málokdo, pokud tedy není vášnivým sběratelem, se může těšit z větší rodinné kolekce starožitných vánočních ozdob.  
.
Přijďte si zavzpomínat na doby dávno minulé a vyrobte si dle starých receptur k saisoně vánoční netypické vintage ozdoby na Váš vánoční stromek či jako vánoční nadílku pro někoho blízkého. Poohlédneme se k tradici nejstarších vánočních ozdob z vaty, kdy byly ručně vyráběné vatové figurky oblékány do krepového papíru s látkovými aplikacemi a doplňovány papírovými tvářemi. Jaká bude ta Vaše vatová figurka? Anděl, sněhová panenka, skřítek nebo tanečnice? Do šateček a povijanu bude potřeba zabalit malé Jezulátko, vatové, papírové nebo voskové. Z chlupatých drátků můžeme sestrojit třeba i pierota. Pro nadšené cukráře je volba jednoznačná: papírový kornoutek s beránkem. Švadlenky se snad nezaleknou brašničky v ořechové skořápce. Papírové tváře, krepové papíry, textil, drátky, ořechové skořápky, obyčejné, okrasné i nevšední materiály včetně pokladů z babiččiny zásuvky a připraveného těla z vaty budou ve velkolepém výběru k dispozici na místě. Workshop vede kosmo_nauty. Přijďte si splnit svůj dětský sen! Těšíme se!
.
Tvůrčí workshop formou otevřené dílny je věkově neomezen. Menší děti zvládnou vytvořit ozdobu s pomocí rodičů či staršího doprovodu. Výroba jedné ozdoby zabere přibližně 30 minut. 
.
Doporučená výše příspěvku je 100 Kč za jednu ozdobu. 

Z pokoje do pokoje
Tel: 724816530
Za Poříčskou branou 7
Praha 8
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: