Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
 

Discovery Channel a Žluté lázně zvou na unikátní dokumenty o žralocích

Datum:19. 08. 19
Cena:50 Kč
Čas:20:30 - 23:30
Kategorie: poznání|fauna a flora

V letním kině v přímém epicentru areálu Žlutých lázní budou uvedeny tři snímky z letošního nabitého programu. Těžko si lze představit vhodnější místo, než je právě tato oblíbená odpočinková destinace nedaleko centra české metropole. Díky své poučné povaze jej ocení různorodí návštěvníci – od rodin s dětmi až po fanoušky zde pořádaných oblíbených cestovatelských večerů.

Promítání začne ve 20:30 dokumentem Zákony čelistí: Nebezpečné vody (Laws of Jaws: Dangerous Waters). V něm nás čtyři na slovo vzatí experti seznámí, jak to ve skutečnosti je s útoky žraloků na lidi. Jedním z nich je i Paul de Gelder, bývalý mariňák, kterého žralok připravil o dvě končetiny. Rekonstrukcí 5 reálných žraločích útoků však poukážou na časté omyly a pochybení, kterých se ohrožení plavci dopouštějí. Faktem však je, že lidské oběti jsou v porovnání s počtem ročně ulovených žraloků

nesrovnatelné mizivé. Ve 21:30 se vydáme k australskému pobřeží v dokumentárním snímku Ostrov čelistí: Pokrevní bratři (Isle of Jaws: Blood Brothers). Zde se nachází přirozené útočiště velkých bílých žraloků a výzkumníci mají v hledáčku dva z nich, které považují za bratry. Existuje v podmořské říši něco jako pokrevní pouto? Promítá se bratrská sounáležitost i do vzorců chování při lovu? Tým expertů si klade za cíl pořídit dosud nevídané záběry, které zodpoví tyto otázky a mnohé další. Naši žraločí výpravu zakončíme na ostrově pouhých 150 námořních mil od Mexika ve 22:30. Nebezpečná oblast Guadalupe (Great White Kill Zone: Guadalupe) je vlastně sondou do každodenní reality jedné z největších enkláv velkých bílých žraloků na světě. Zde budeme svědky boje, který zde žraloci vedou s tuleni. Jak to, že zde ale nenajdeme to, co odborníci nazývají zónou smrti, které jsou typické pro každou takovou oblast s hojným výskytem žraloků? V Guadalupe totiž nezaznamenáváme žádné útoky na člověka. Proč tomu tak je budou vědět všichni ti, kdo se na tento zajímavý dokument podívají.

Stačí jen dorazit 19. srpna k bránám Žlutých lázní, které se návštěvníkům otevřou již 19. srpna 2019 ve 20:30. Vstupenky je možné zakoupit na pokladnách Žlutých lázních.

První týdenní tematické programové schéma Shark Week mělo na Discovery Channel premiéru v roce 1988. Jedná se o dlouhodobý projekt, který vzniká ve spolupráci s ochranářskou nadací Oceana. Ta se věnuje snahám o ochranu světových moří a oceánů, jejich fauny i flory. Ve svých četných projektech se zaměřuje na palčivé problémy jako narůstající počet plastových odpadů či všemožné ohrožené druhy, např. na velryby a právě žraloky. Zde se etablovala jako zásadní protivník lovu žraloků. S podobným poselstvím vstoupil na obrazovky Discovery Channel i Shark Week – pomoci snahám ochráncům a bojovat s předsudky, které v lidech vyvolává zavádějící popkulturní fikce. Neboť, jak by řekl klasik – největší strach máme z nepoznaného.

Žluté lázně
Tel: 777 409 009
Podolské nábřeží 3/1184
Praha 4 - Podolí, 140 00
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: