Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
14
června

Provokatéři

Czech Photo Centre

zpět na výpis akcí
 

Kuščynskyj, Saudek a Tesař ukáží pohled na ženský akt od 60. let až do současnosti.

Začátek:14. 06. 17
Konec:08. 08. 17
Cena:50 Kč
Čas:11:00 - 18:00
Kategorie: kultura|galerie

Hned tři fotografy, kteří jsou uznáváni jak u nás, tak i ve světě díky své provokativní tvorbě, představí multižánrové Czech Photo Centre od 14. června. Ústředním motivem Tarase Kuščynského, Jana Saudka a Antonína Tesaře bude téma ženy. 

Výstava Provokatéři zachycuje snímky tří generací moderní české fotografie. Zatímco v 60. a 70. letech byl enfant terriblem domácí scény Taras Kuščynskyj, později se jím stal Jan Saudek. Současnou tvorbu těchto buřičů pak v Czech Photo Centre zastupuje Antonín Tesař. Kurátorkou výstavy je Daniela Mrázková.
„Léto bude patřit třem výrazným osobnostem, které dokazují, jak se v průběhu doby měnil pohled na ženský akt. Každý z autorů přináší svůj osobitý přístup k ženské erotice, což vytváří jedinečný styl a současně i životní pocit. Těší nás, že se díky tomu můžeme zařadit po bok věhlasných zahraničních galerií, které jejich díla také zařazují do svého výstavního programu,“ říká Veronika Souralová, ředitelka Czech Photo Centre.

Taras Kuščynskyj (1932 – 1983) dokázal mistrně propojit ženskou krásu a erotiku s psychologickým portrétem ženy. V dobách komunistické totality byly jeho akty, které působily jako součást volné přírody, zjevením. Byly symbolem lidské svobody. Navzdory oficiální nechuti se tak jeho díla začala postupně objevovat jak v časopiseckých ilustracích, tak na plakátech, kalendářích a přebalech gramofonových desek. Kuščynskyj vystavoval kromě Československa také v Nizozemí, Rakousku a Japonsku.

Jan Saudek (1935) je nejkontroverznější osobností české fotografie, který se dokonce nemohl dlouhá léta jako umělec ani živit. Nejčastějším předmětem fotografií tohoto držitele francouzského uměleckého Řádu umění a literatury či domácího vyznamenání Artis Bohemiae Amicis je žena a  vztah muže a ženy.  Kromě Česka vystavoval Saudek také například v muzeu moderního umění v Paříži.  

Antonín Tesař (1963), který se stejně jako Kuščynskyj a Saudek zaměřuje na focení aktů, koketuje s dekadentními představami o lásce a smrti. Dotýká se přitom podvědomých podob úzkostí a šílenství a odkazuje k popkultuře s její devalvací tradiční etiky a estetiky a k masové adoraci sexu. Fotografie u nás vystavuje od roku 1991. Jeho snímky jsou ale často vystavovány rovněž v sousedním Německu, kde od roku 2007 až do současnosti již proběhlo několik expozic.  

Výstava Provokatéři potrvá v Czech Photo Centre až do 8. srpna. 
Vstupné na výstavu bude 50 Kč a snížené vstupné pak 30 Kč. Czech Photo Centre je otevřeno každý den kromě pondělí od úterý do pátku vždy od 11.00 do 18.00 hodin, o víkendu pak od 10.00 do 18.00 hodin. Czech Photo Centre - Nové Butovice /bezbariérový přístup/ - výstup z metra směr Poliklinika Lípa, Na Zlatě 1.

Czech Photo Centre
Tel: 608 875 556
Seydlerova 4
Praha 5, 15800
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: