Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
17
června

Respect festival 2017

RACHOT Production s.r.o.

zpět na výpis akcí
 

Dvacátý ročník Respect festivalu, pravidelné přehlídky world-music s nejdelší historií u nás, se uskuteční v sobotu 17. a neděli 18. června.

Začátek:17. 06. 17
Konec:18. 06. 17
Cena:400 Kč
Čas:13:00 - 22:00
Kategorie: kultura|koncerty

Počínaje dubnem až do konce roku bude probíhat oslava 20 let existence Respect festivalu a program prvního pololetí vyvrcholí dvoudenním open airem. Víkend 17. a 18. června na Louce pod Bruselskou cestou na Výstavišti v pražských Holešovicích bude patřit jubilejnímu, již 20. ročníku festivalu world music Respect festival, pořádaného agenturou Rachot v čele s též o dvacet let starším Borkem Holečkem. 

Mezi letošní účinkující se zařadí například mimořádný objev španělské scény Radio Cos či tuzemský fenomén Iva Bittová & Čikori, kteří pokřtí své nové album At Home, a Rachot zaručuje, že překvapení se dočkáte v plném znění programu. Festival uvede více než desítku špičkových souborů z celého světa, dětský program a umělecké instalace. Kompletní program bude představen v nejbližších dnech.

Respect festival se poprvé konal v roce 1998 na terasách Jízdárny Pražského hradu. V té době to byla reakce na sílící rasismus u nás, konkrétně na rasisticky motivovanou vraždu súdánského studenta Hassana Elamina Abdelradiho v listopadu 1997, jež vyvolala vlnu odporu a demonstrací. Tehdy snad i poprvé média informovala o rasismu bez předsudků vůči obětem. Podle tehdejších slov Borka Holečka nešlo o to uspořádat festival „jenom pro bílé“, nebo další Romfest: naopak, festival usiloval o to přitáhnout co největší počet posluchačů napříč společností.

Jestliže pořadatelé tvrdili, že „cesta kontaktu živelné hudby s evropskou vzdělaností je jednou z nejúčinnějších prevencí proti rasovým třenicím a příkladnou výchovou k toleranci“, jsou – překvapivě – jejich dvacet let stará slova živější než tehdy. 

Proto tento festival, jenž jako první mapoval fenomén world music u nás a českému posluchači dopravil během dvou desetiletí po „hudební dálnici“ stovky skupin z celého světa a prezentoval styly u nás dosud neznámé, neztratil nic ze své důležitosti – právě naopak.

RACHOT Production s....
Tel: 296330988
Výstaviště Holešovice
Praha 7
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: