Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
21
ledna

Centrum pro studium populární kultury

NoD - Experimentální prostor

zpět na výpis akcí
 

Bombay 405 miles. Cesta z indického venkova do města za štěstím (a zase zpátky)

Datum:21. 01. 15
Cena:Zdarma
Čas:20:00 - 23:59
Kategorie: kultura|ostatní, poznání| ostatní

Migrace z venkova do měst byla jedním ze základních topoi indické filmové produkce doprovázející modernizační cestu Indie v druhé poloviny 20. století - od získání nezávislosti až do jejího vzestupu mezi dominantní ekonomiky světa. Postupná urbanizace země vedla k rozpolcení společnosti mezi městské spíše kosmopolitních vrstvy a v tradicích setrvávající venkovské obyvatelstvo.

Hindské komerční filmy, jakkoliv z našeho pohledu nerealistické, tuto rozpolcenost pravidelně zobrazovaly a téma putování mezi městem a venkovem a jejich konfrontace byly častým námětem.

V přednášce se zaměříme tedy na Bollywoodskou produkci 50. až 90. let pojednávající o setkávání se a míjení velkoměst a venkova. Průvodcem večerem bude Jakub Machek z  Centra pro studium populární kultury .

NoD - Experimentální...
Tel:
Dlouhá 33
Praha 1, 11000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: