Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
21
května

Izrael na Vltavě 2023

Střelecký ostrov - ostrov

zpět na výpis akcí
 

Poznejte izraelskou kulturu zblízka – druhý ročník festivalu Izrael na Vltavě se v neděli 21. května vrací na Střelecký ostrov.

Datum:21. 05. 23
Čas:10:00 - 20:00
Kategorie: kultura|divadla, koncerty, ostatní, hudba, zábava| zábava - ostatní, gastro| poznání| cestování

Poznejte Izrael skrze jeho kulturu a gastronomii. Zažijte Izrael na Vltavě! MINT Market ve spolupráci s Izraelskou ambasádou přináší druhý ročník akce Izrael na Vltavě. V neděli 21. května ožije Střelecký ostrov izraelskou hudbou, skvělou kuchyní a množstvím besed, workshopů a zábavy. Dorazte s celou rodinou a užijte si den plný pohodové atmosféry na místě plném zeleně na břehu Vltavy, jako stvořeném pro jarní pikniky. Vstup na akci je zdarma a čtyřnozí mazlíčci jsou vítáni. 

Celým dnem bude návštěvníky provázet skvělá hudba z produkce živých kapel, DJs, nebo sborů. Headlinerem je izraelská kapela Anna RF hrající pozitivně naladěné elektro-trad reggae. Českému publiku se už představili třeba na festivalu Colours of Ostrava. Zpěvák a skladatel Ran Nir se narodil a vyrůstal v Jeruzalémě. Jeho hudební cesta začala v ulicích města, kde objevil širokou škálu hudebních vlivů. Je známý pro svou emotivní a introspektivní hudbu, stejně jako pro svůj hluboký hlas. Sbor Širan je reprezentativním sborem konzervatoře v Akku, který funguje už 30 let. Za dobu své existence vystoupil na mnoha koncertech nejen v Izraeli, ale také v USA a v Evropě. Členové sboru jsou mladé židovky a arabky, které vede dirigentka Luba Alexandrovič. Na konci dne zahrají DJs Avi&Lir a DJ DubTazer. 

Kromě hudební produkce se mohou návštěvníci těšit na nejrůznější besedy a workshopy, které představí izraelskou kulturu ze všech možných úhlů. Komiksový průvodce Tak jsme tady, Mojžíši!!! vypráví příběh vyvedení Židů z Egypta, a to tak, že zaujme i ty největší neznabohy. Kromě vyprávění prastarého příběhu je také autentickým svědectvím o cestě po Izraeli, kterou spolu autoři v rámci příprav podnikli. Výtvarník, ilustrátor a animátor Kakalík, se svým typickým humorem odráží bezprostřední dojmy, zatímco Pavlína Šulcová zemi pozoruje se zkušeností deseti let, kdy žila v Tel Avivu a měla příležitost poznat Izrael i izraelskou společnost ze všech možných úhlů. Besedu, v rámci které přijdou autoři komiks i izraelskou kulturu představit, bude moderovat Jean-Gaspard Páleníček. U příležitosti festivalu Izrael na Vltavě pro návštěvníky autoři navíc připraví zábavnou poznávací hru pro celou rodinu, a to ve stylu komiksu. Moše Kepten je jedním z nejuznávanějších izraelských režisérů a v současné době také umělecký ředitel izraelského národního divadla „HaBima“. Kepten režíroval mnoho her a muzikálů v různých divadlech, ale také velké produkce pro největší televizní stanice v Izraeli - mezi nimi třeba 2019 Eurovision Song Contest v Tel Avivu. Během besedy Moše Kepten prozradí, kdy a v jakém divadelním představení můžete vidět hvězdné herce z Izraele v Brně. Knihu od izraelského autora Šemi Zarchin Jednoho krásného dne, přijde představit Alžběta Glancová, která ji přeložila do češtiny. Děj se odehrává na pobřeží Galilejského jezera a vypráví příběh malého chlapce Šlomiho, který v sobě objeví kuchařské nadání a spolu s maminkou Ruchamou začnou vařit na zakázku. Právě lákavé jídlo a vášnivé vztahy stojí ve středu příběhu.  Během besedy se návštěvníci seznámí s nejvýznamnějšími historickými milníky, v nichž se děj románu odehrává, a budou moct ochutnat některé pokrmy, o kterých se v příběhu vypráví – třeba datlové sušenky Šlomiho maminky, nebo nakládané citrony zbarvené do červena. 

Už druhým rokem vede dětskou taneční skupinu Lauderovy školy v Praze Omer Tal - hudební a taneční režisér s více než 10letými zkušenostmi na izraelské scéně. Návštěvníci se tak mohou těšit na představení plné nejrůznějších tanečních technik a speciálních choreografií. Na vlastní kůži si pak budou moct některé tradiční izraelské tance vyzkoušet v rámci workshopu pořádaném taneční skupinou Besamim. Zapojit se budou moct také do workshopu, který představí typické izraelské bojové umění Krav Maga, zahrát si vrhcáby známé také jako backgammon a hebrejsky šeš beš, naučit se základy hebrejštiny a zhlédnout krátké filmy, které se budou promítat ve spolupráci s izraelským filmovým festivalem Kolnoa. 

Ve spolupráci s trhy MINT Market tu vyrostou stánky se skvělým jídlem a pitím, které si budou moct návštěvníci vychutnat přímo na ostrově uprostřed Vltavy plném zeleně, jako dělaném na rodinné pikniky. Kromě autentického jídla tu budou také stánky s módou, šperky, knihami od izraelských autorů a se židovskou tematikou, a s dalšími doplňky od tvůrců s izraelskými kořeny. Pro děti bude připravený dětský koutek.

Program festivalu Izrael na Vltavě začíná v neděli 21. května v 10 hodin a trvá až do 22. hodiny. Vstup je zdarma a bez bariér. Partnery akce jsou Velvyslanectví Státu Izrael, JCC Prague, Festival izraelského filmu Kolnoa, Lauderovy školy v Praze, Prague Morning, Radio 1, Radio Praha, jazyková škola Ulpan, AFI EUROPE Czech Republic, Horizon Holding, Star Group, Meopta, Daramis, Czech Point, Klenoty Aurum a Flowpay. Akce se koná pod záštitou Jiřího Pospíšila, náměstka primátora hl. m. Prahy a radního pro oblast kultury, cestovního ruchu, památkové péče, výstavnictví a péče o zvířata. 

Střelecký ostrov - o...
Tel:
Střelecký ostrov
Praha 1, 11000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: