Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
10
září

Vinobraní v Královské zahradě

Pražský hrad

zpět na výpis akcí
 

15. ročník Vinobraní na Pražském hradě nabídne skvělá vína i desítky kvalitních nejen českých potravin.

Začátek:10. 09. 22
Konec:11. 09. 22
Cena:Zdarma
Čas:11:00 - 18:00
Kategorie: gastro|občerstvení, vinárny, ostatní, festivaly

Na Pražský hrad se po dvouleté koronavirové odmlce vrací tradiční Vinobraní. O víkendu 10. a 11. září se v Královské zahradě Pražského hradu uskuteční jubilejní 15. ročník svátku vína. Návštěvníci na něm budou moci ochutnat pravý moravský burčák, moravská a slovinská vína, ale i různé druhy potravin značek Klasa a Regionální potravina. Mimořádně bude otevřená i Oranžerie, kde bude k vidění výstava citrusů a ananasů. Vstup na akci je po celý víkend zdarma. 

15. ročník tradičního Vinobraní v Královské zahradě na Pražském hradě opět nabídne program pro celou rodinu. „Návštěvníci se během dvou víkendových dnů 10. a 11. září mohou těšit na čerstvou hroznovou šťávu vylisovanou na replice historického ručního lisu, na opravdový moravský burčák, degustaci šumivých i tichých vín a prodejní ochutnávku kvalitních českých potravin značek Klasa a Regionální potravina od desítek tuzemských výrobců,“ láká mluvčí Správy Pražského hradu Jan Pastor a dodává, že více než 50 stánků nabídne široké spektrum potravin od pekařských, cukrářských či masných výrobků, až po ovocné mošty nebo zeleninové zavařeniny. 

Vzhledem k dlouholeté spolupráci se slovinskými partnery a také k letošním oslavám 150. výročí narození slovinského architekta Josipa Plečnika, jenž na Pražském hradě působil jako dvorní architekt prezidenta T. G. Masaryka, proběhne pod záštitou slovinské centrály cestovního ruchu představení vybraných slovinských vinařů. Návštěvníci se mohou těšit i na typické produkty a pochutiny ze Slovinska. Během víkendu bude mimořádně otevřená Oranžerie Pražského hradu. „Tuto unikátní stavbu navrhla v roce 1999 architekta Eva Jiřičná a návštěvníci Vinobraní v ní uvidí výstavu citrusů a ananasů,“ upozorňuje Pastor.

Atmosféru Vinobraní zpestří folklórní soubory z Kyjovska, které budou hrát, zpívat a tančit během celého víkendu. Nebude chybět ani program pro děti. „Ve středověkém stanu si děti budou moci vyzkoušet tehdejší zbroj nebo se umělecky realizovat ve výtvarném koutku. Zábavu dětem se zaměřením na ochranu zvířat nabídne i obecně prospěšná společnost Ochrana fauny ČR. Na různých stanovištích si děti vyzkouší práci zvířecích záchranářů.“ uzavírá Pastor. 

Pěstování vína je s Pražským hradem spjato už od 10. století, Svatováclavská vinice ostatně patří mezi nejstarší v Čechách. Svatý Václav na vinici podle legendy révu osobně sázel a následně také vinné hrozny sklízel pro výrobu mešního vína. Správa Pražského hradu proto pokračuje v této tradici a již 17. rokem pěstuje na vinicích v Jižním zahradách odrůdu vína Hibernal. Zároveň se zde u busty slovinského architekta Josipa Plečnika nachází nejstarší stále plodící odrůda vinné révy na světě, pocházející ze slovinského Mariboru, zvaná Stara trta. V roce 2004 vědci určili její stáří na 440 let a díky tomu byla zapsána do Guinnessovy knihy rekordů.

15. ročník Vinobraní na Pražském hradě

Datum: 10. – 11. září 2022, 11.00 – 18.00 hod

Místo: Královská zahrada Pražského hradu

Vstup do zahrady: od Jízdárny Pražského hradu nebo od Královského letohrádku 

 

Pražský hrad
Tel: 224 372 201
Pražský hrad
Praha 1, 119 08
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: