Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
10
prosince

Příliš drahý jed

Švandovo divadlo na Smíchově

zpět na výpis akcí
 

Divadelní rekonstrukce vraždy Alexandra Litviněnka. A co na to Kreml? Třetí repríza  - vstupné 140 Kč.

Datum:10. 12. 21
Cena:140 Kč
Čas:19:00 - 21:40
Kategorie: kultura|divadla

Alexandr Litviněnko, bývalý agent KGB a FSB, emigroval v roce 2000 do Velké Británie v důsledku perzekucí po zveřejnění nezákonných praktik ruských tajných služeb. Se svojí ženou Marinou a synem se usadil v Londýně. Právě v jednom z tamních hotelů si s ním na začátku listopadu 2006 dali schůzku dva ruští agenti. Jejich plán otrávit Litviněnka radioaktivním poloniem 21O však vyšel jen zčásti - kontaminovaného zeleného čaje se napil málo, a tudíž ještě další tři týdny žil. A v nich vypovídal. Ze své smrti obvinil nejen ruské tajné služby, ale i ruského prezidenta. Kreml dodnes jakoukoli spojitost s případem odmítá. 

Britská dramatička Lucy Prebble (nar. 1980) i přes detailní popis celé kauzy nepředkládá divákovi jen čiré dokudrama, ale mistrně využívá potenciálu divadelnosti dané látky. Vzniká sugestivní kaleidoskop situací, které střídají žánry i časové roviny, stejně tak jako perspektivu, z níž je příběh nahlížen. Retrospektivní forma nabízí možnost komentářů, ale též upozornění na podstatné detaily. Postupně se vše skládá v silné drama. Divadelní rekonstrukce známé kauzy se zdá být jedinou možností, jak se dobrat spravedlnosti. Proto se do ní Alexandrova žena Marina vůbec pustí. A to i za cenu střetu s těmi nejmocnějšími. 

Hra Příliš drahý jed vychází ze stejnojmenné knihy Luka Hardinga a měla světovou premiéru v londýnském Old Vic Theatre. Švandovo divadlo přizvalo k režii hry Thomase Zielinského, který působí na domácích i zahraničních scénách.

Švandovo divadlo na ...
Tel: 257318666
Štefánikova 57
Praha 5, 15000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: