Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
29
října

Podzimní aukce & výstava v Expo 58 ART

Expo 58 ART

zpět na výpis akcí
 

Otevření nové výstavní síně Expo 58 ART se uskuteční v den zahájení předaukční výstavy dne 29. října 2021.

Začátek:29. 10. 21
Konec:27. 11. 21
Čas:10:00 - 18:00
Kategorie: kultura|galerie, vizuální umění zábava| poznání| lifestyle|

Aktuálně:

Sálová aukce se KONÁ pouze pro dražitele a jejich doprovod, kteří splňují aktuální protipandemická opatření tzn.:

→ prodělání laboratorně potvrzeného onemocnění covidem-19 v době ne delší než 180 dnů přede dnem konání aukce,

→ aplikaci očkování proti covidu-19, přičemž od poslední dávky vakcíny (druhé u dvoudávkových vakcín, první u jednodávkových vakcín), musí uplynout nejméně 14 dní,

→ u osob rozočkovaných lze k prokázání bezinfekčnosti použít i RT-PCR test starý nejvýše 72 hodin

Během aukce platí povinnost mít nasazený respirátor bez výdechového ventilu min. třídy FFP2 vždy.

**********

V roce 2021 se společnost Adolf Loos Apartment and Gallery chopila rozsáhlého a nesnadného projektu, postupné přestavby ikonického pavilonu EXPO 58 v Letenských sadech. „Naším finálním cílem je znovuoživení této světově proslulé kulturní památky. Usilujeme o to, aby se EXPO 58 opět vrátilo do povědomí veřejnosti a bylo volně přístupné“. Otevření nové výstavní síně Expo 58 ART se uskuteční v den zahájení předaukční výstavy dne 29. října 2021.
 
Aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery, nabídne ve své listopadové aukci hned několik mistrovských děl z různých českých i zahraničních sbírek. Nejvýznamnějšími položkami aukce budou tři vrcholné obrazy Toyen a nádherný olej Františka Kupky.
 
První ikonické dílo Toyen Serenáda pochází z autorčina vzácného, sběratelsky velmi ceněného tvůrčího období. Toyen obraz vytvořila v letech 1924 – 1925, obrazy z tohoto jejího “naivistického“ období jsou na trhu velmi vzácné. Samotný znalec díla Toyen, PhDr. Karel Srp, komentoval objev tohoto významného, až doposud veřejnosti neznámého díla, které́ bylo naposledy představeno na výstavě roku 1926 v Paříži slovy: „Jedná se o vůbec největší objev letošního roku...“ Vyvolávací cena obrazu je velmi zajímavá pro sběratele či investory a byla stanovena na 10.000.000 Kč.

Druhým významným dílem Toyen v této aukci je plátno Dýchání spánku. Tento obraz vytvořila malířka v roce 1958, tedy v době, kdy se již plně aklimatizovala v Paříži. Právě toto období (1958 - 1962) patří k jejímu nejlepšímu. Zajímavá je i samotná provenience obrazu. Dílo pochází ze sbírky světově významné surrealistické malířky, sochařky, návrhářky a básnířky Meret Oppenheim. Vyvolávací cena obrazu odpovídá významu díla a je stanovena na 8.000.000 Kč.

 Třetím dílem Toyen v aukci je mimořádně vzácná erotická kresba z roku 1932, která pochází ze sbírky významného sběratele surrealismu Jean Paul Kahna z Paříže a byla původně vytvořena pro Erotickou Revue, kterou vedl malíř Jindřich Štyrský. Vyvolávací cena položky je 1.250.000 Kč.
 
Významnou položku aukce představuje také mistrovský olej Na břehu Marny z roku 1895. Okouzlující práce pochází od malíře světového formátu Františka Kupky. Obraz je unikátní ukázkou toho, jak vypadala Kupkova raná díla, pocházející z pražského, vídeňského a následně počátečního pařížského období. Dílo jde do aukce s vyvolávací cenou 3.800.000 Kč. Další exkluzivní položku tvoří abstraktní práce na papíře s názvem Etude pour Quatre Histoires De Blanc Et De Noir. Toto mistrovské dílo Kupky pochází z let 1925 – 1926, kdy se již plně věnoval abstraktní tvorbě, vyvolávací cena je stanovena na 600.000 Kč.

Listopadová aukce nabídne také řadu kvalitních děl od excelentních malířů minulého století ze slavné sbírky známých sběratelů Cyrila a Bohuslava Duška. Jedná se například o díla Antonína Chittussiho, Bedřicha Havránka, Josefa Navrátila či Antonína Slavíčka. Sbírka obrazů bratří Dušků byla v minulosti označována za nejkrásnější soukromou obrazárnu českých malířů 19. a počátku 20. století. Klenotem v aukci bude mistrovské komorní dílo Milenci v lese z roku 1906 od Jana Preislera, zakladatele české moderní malby. Vyvolávací cena obrazu je stanovena na 2.000.000 Kč. Neméně exkluzivním dílem z této renomované sbírky je obraz Bedřicha Havránka, Krajina s rybníkem a pasačkou koz, kde je vyvolávací cena stanovena na 390.000 Kč. Přední český krajinář Antonín Slavíček je zastoupen v aukci jedinečným komorním obrazem s názvem Chalupy na stráni z roku 1906. Toto dílo jde do aukce s vyvolávací cenou 250.000 Kč a pochází rovněž ze sbírky bratří Dušků.
 
Miloš Jiránek bude v aukci mimo jiné zastoupen dílem Návštěva (Trojportrét mladých přítelkyň Milady Vrchlické, Kláry Heyrovské a Zdeňky Reinsbergové). Obraz je krásnou ukázkou Jiránkovy portrétní tvorby, ke které se přiklonil na přelomu tisíciletí. O kvalitě díla svědčí i to, že bylo několikrát vystavováno a publikováno. Na zadní straně se navíc nachází studie známého Jiránkova obrazu Sprchy v pražském Sokole. Vyvolávací cena je stanovena na 780.000 Kč.
 
V aukci se bude také dražit ikonická socha Jana Štursy Sulamit Rahu, jedná se o původní odlitek ze Štursova ateliéru, s počáteční vyvolávací cenou 260.000 Kč.
 
V aukci se objeví i vzácná díla od výrazné postavy českého výtvarného umění 20. století Josefa Šímy. Jedná se například o výjimečnou Krajinu z roku 1957. O exkluzivitě díla svědčí jeho vystavení v prestižní zahraniční galerii Paul Faccheti Paris. Vyvolávací cena obrazu odpovídá významu díla a je stanovena na 1.400.000 Kč.
 
Dalším významným dílem je Šímův brilantně provedený obraz Studené slunce (New York) z roku 1965. Prof. PhDr. Jaromír Zemina mimo jiné k dílu uvádí: „Obraz vznikl v době, kdy Šíma vytvořil obrazy, které v jeho závěrečném tvůrčím období náležely k nejkrásnějším...“ Vyvolávací cena je stanovena na 950.000 Kč.
 
Aukce rovněž nabídne mimořádný konvolut šesti prací sběratelsky oblíbeného Kamila Lhotáka pocházející z významné pražské soukromé sbírky.
 
V aukci se bude rovněž dražit signifikantní práce tzv. bubliny od současného umělce Jiřího George Dokoupila se stanovenou cenou 780.000 Kč.
 
Aukce dále nabídne práce od Jiřího Koláře a Běly Kolářové, pocházející přímo ze sbírky Běly a Jiřího Kolářových. Běla Kolářová je jedna z nejvýznamnějších českých umělkyň 20. století, jenž se těší mezinárodnímu uznání. Na aukci bude zastoupena například dílem Těžké rozhodování z roku 1985, s vyvolávací cenou 350.000 Kč. Jiří Kolář, populární český výtvarník, autor experimentální a vizuální poezie bude v aukci zastoupen svou signifikantní chiasmážní tvorbou, například Čtyřmi akty jednoho dramatu z roku 1976. Vyvolávací cena je stanovena na 240.000 Kč.
 
Atraktivní položku aukce představuje raritní a sběratelsky lukrativní práce Zdeňka Sýkory, Kompozice z roku 1987. Dle osobního sdělení Lenky Sýkorové malíř pracoval na tomto obraze mnoho let a říkal mu tzv. „reliktní obraz“, jelikož ho vytvořil ze zbytků barev. Vyvolávací cena činí 500.000 Kč. Aukce nabídne i jeho proslulé lineární serigrafie, konkrétně 13 linií pro Karla Hynka Máchu s vyvolávací cenou 70.000 Kč a Blue Prone (Modrý ležák) s vyvolávací cenou 80.000 Kč.
 
V letošní listopadové aukci Adolf Loos Apartment and Gallery se bude zcela poprvé dražit digitální umění, které se mezi sběrateli a investory těší čím dál tím větší popularitě. Dílo Jana Gemrota Maják naděje se bude dražit přes mezinárodní marketplace pro NFT – OpenSea, kde je možné platit pouze kryptoměnou Ethereum. Vyvolávací cena je tak 0,74 ETH (50.000 Kč).
 
Pozornost sběratelů a investorů nepochybně přitáhnou i další exkluzivní díla například Olbrama Zoubka, Luďka Marolda, Antonína Hudečka, Julia Mařáka, Karla Špillara, Františka Tichého, Emila Filly, Oldřicha Blažíčka, Františka Ženíška, Jana Zrzavého, Adolfa Borna, Miloše Jiránka, Bedřicha Feigla, Adrieny Šimotové, Květy a Jitky Válové, Jiřího Hilmara, Joana Miró, Vladimíra Boudníka, Magdalény Jetelové, Krištofa Kintery a mnoha dalších.
 
Součástí aukce je i charitativní aukce obrazů ve prospěch Nadačního fondu Auttalk Kateřiny Sokolové, Nadačního fondu Filipa Venclíka, Domova sociální péče Hagibor a nezávislé neziskové organizace Czech National Trust o.p.s.
 
Všechna umělecká díla byla prověřena nejvýznamnějšími českými experty a zahraničními odborníky.
 
Termín aukce: 27. listopadu 2021 od 14 hodin
Místo konání aukce: Výstavní síň Expo 58 ART, Letenské sady 1500/80, 170 00 Praha 7
Místo konání předaukční výstavy: Výstavní síň Expo 58 ART v Letenských sadech, 29. října – 26. listopadu od 10 do 18 hodin
27. listopadu od 10 do 13:30 hodin
(otevřeno denně včetně víkendů a svátků)

Expo 58 ART
Tel:
Letenské sady 1500/80
Praha 7, 17000
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: