Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
10
listopadu

Nadějné vyhlídky

Centrum současného umění DOX

zpět na výpis akcí
 

Výstava Nadějné vyhlídky s podtitulem Dítě v současném českém umění je volným pokračováním tzv. pandemické trilogie.

Začátek:10. 11. 21
Konec:24. 04. 22
Cena:od 80 Kč
Čas:12:00 - 18:00
Kategorie: kultura|galerie

Také v tomto případě se jedná o rozsáhlou výstavu, která představí širokou skupinu umělců a umělkyň různých generací a výtvarných projevů. Po tématu smrti, umírání a pomíjivosti se tentokrát projekt věnuje tematice zrození a začátku života, období, které je plné zvratů a očekávání, zdánlivé nevinnosti i  krutosti.

Obrazy dětství se věkem mění a podléhají zapomínání, je to idealizovaný čas. Opakujeme stejné chyby, ostré kontury bolestí a stesků blednou a postupně mizí, vrásky se ale množí a jsou neúprosnou připomínkou času. Dítě se v  dějinách umění objevuje od nepaměti, vždy bylo důležitou součástí duchovní historie lidstva. Genealogie tématu je objemná a prošla zajímavým vývojem. Také v současném umění je motiv dítěte bohatě zastoupen. Výstava sleduje jen určitý výsek tématu dítěte a dětství, jeho nejranější etapu od narození do dospívání. Vědomě se tak nezabývá například tematikou puberty nebo rodičovství, které jsou samy o sobě dostatečně specifické a široké.

Projekt představí práce téměř čtyř desítek umělkyň a umělců, z nichž někteří se tomuto tématu věnují dlouhodobě. Nejstarší práce pocházejí již z 90. let minulého století, pro výstavu vznikají ale i díla nová. Formové spektrum je bohaté: od malby (Josef Bolf) a koláže (Jana Vojnárová) přes sochy (Matouš Háša) a instalace (Kateřina Šedá) po videa (Mark Ther) a fotografie (Ivan Pinkava).

K výstavě vyjde obsáhlý katalog, který bude vedle reprodukcí všech vystavených děl obsahovat také několik odborných studií věnujících se různým aspektům tematiky dítěte a dětství.

Centrum současného u...
Tel: 295568123
Poupětova 793/1
Praha 7, 17000
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: