Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
16
června

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo!

Atrium na Žižkově

zpět na výpis akcí
 

Za více než polovinou vyhozeného jídla v EU stojí domácnosti. Přitom by bylo možné potraviny ještě využít.

Začátek:16. 06. 21
Konec:31. 10. 21
Cena:od Zdarma
Čas:14:00 - 19:00
Kategorie: gastro|ostatní, poznání| ostatní

16. června se v Galerii Atrium v Atriu na Žižkově veřejnosti otevírá interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! Autory výstavního projektu jsou kurátor Fuczik a umělci Vendula Chalánková a Viliam Slaminka. Pracují s fakty dodanými organizací Zachraň jídlo a srozumitelně je představují dospělým i dětem v interaktivním prostoru, který vzdělává a baví.

Za více než polovinou vyhozeného jídla v EU stojí domácnosti. Přitom by bylo možné potraviny ještě využít. Zbylé knedlíky nemusí skončit v koši, z tvrdého chleba se dají připravit nové dobroty a zelenina je stejně dobrá, i když už  nevypadá jako z reklamního letáku. Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, kolik vody a dalších zdrojů s vyhozeným jídlem přijde na zmar, a učí, jak plýtvání jídlem omezit.

„Baví nás propojovat téma produkce jídla a plýtvání spolu s uměleckým prostředím. Téma, kterému se věnujeme už řadu let, získává díky uměleckým dílům nový a neotřelý rozměr. Věřím, že děti i jejich rodiče se tu dozví nové informace o jídle, se kterým se každodenně setkávají ve své kuchyni. Kromě jiného se ve výstavě věnujeme i možnosti darování hotových jídel z jídelen, což je naše letošní velké téma,“ říká ředitelka organizace Zachraň jídlo Anna Strejcová.

Děti i dospělí budou moct do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti. Sami si vyzkouší, jaké vzdálenosti musí jídlo urazit, než se dostane na náš stůl, nebo si uvaří beze zbytků.

„Spolupráce s Vendulou Chalánkovou a Viliamem Slaminkou probíhala díky protiepidemickým opatřením většinu času na dálku. Přípravy tak byly hodně náročné. O to větší radost máme ze společného výsledku,“ přibližuje kurátor výstavy Fuczik. Na výstavě lidé uvidí i díla legendy českého surrealismu Jana Švankmajera, slovenského umělce Petera Králika nebo studentů Mirka Koudely a Daniila Masagutova.

„Zachraň jídlo! je druhým interaktivním výstavním projektem, který vznikl v rámci nové koncepce Galerie Atrium. Ta nabízí zajímavá témata překračující běžný umělecký rámec a zaměřuje se na aktuální společenské problémy. Snaží se je interaktivním a vizuálně atraktivním způsobem přiblížit všem sociálním i věkovým skupinám,“ doplňuje Marie Kašparová, ředitelka příspěvkové organizace městské části Praha 3 Za Trojku, která provozuje Atrium na Žižkově.

Doprovodný program bude zaměřen na děti i dospělé a vysvětlí, jak omezit plýtvání surovinami, představí nejrůznější způsoby práce s jídlem i nové netradiční recepty a nabídne komentované prohlídky.

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! 

16. 6.–31. 10.

st–ne 14:00–19:00

Atrium na Žižkově – Galerie Atrium

Čajkovského 12, Praha 3 – Žižkov

Vstupné dobrovolné.

Atrium na Žižkově
Tel: 222 721 838
Čajkovského 12/12a
Praha 3, 130 00
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: