Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
16
dubna

Třešňovka - landartová instalace

Městská část Praha 9

zpět na výpis akcí
 

Landartová instalace v parku Třešňovka představuje oslavu jara a svobody. Kilometrová plátno spojuje stromy a rozděluje striktní aleje.

Začátek:16. 04. 21
Konec:02. 05. 21
Cena:Zdarma
Čas:00:00 - 23:59
Kategorie: kultura|galerie, ostatní, poznání| po praze, ostatní

V jednom z nejoblíbenějších pražských sadů Třešňovka je od 16. 4. do 2. 5. umístěna landartová instalace. Mezi třešněmi je natahána 1 kilometr dlouhá látka, která se mezi stromy proplétá a spojuje je, dlouhé striktní linie stromořadí jsou tak proťaty napříč. 

Spíše lyrické dílo je parafrází na pomíjivost a energii. Bílá látka reprezentuje dynamiku, pohyb a dočasnost, stromy jsou zase symbolem trvalé a však proměnlivé skutečnosti. Jde také o vnímání místa, jeho jedinečnosti a upoutání pozornosti na samotný sad. 

„Látka se sebou nechá vláčet naprosto bez cíle, elegantně a nahodile se pohybuje prostorem, tak jako my, když kolem ní a skrze ni procházíme.“

Uměleckým prvkem je kilometr dlouhá textilie, která sad rozděluje, člení a vytváří nové prostorové souvislosti. Sama a o sobě je v kontrastu s okolními stromy v několika rovinách. Je průmyslová, dočasná, vanoucí a bez energie. Právě poslední vlastnost je asi ta nejzásadnější. Zatímco živé stromy mají v pupenství a v květu sílu a záruku nového roku, ona sama je mezi nimi silou navlečená a dokáže přenášet pouze energii větru, kterou ale zhmotňuje do estetické a dynamické hry. 

„Prolínání prostorů a přerušené aleje, mezi živými třešni je bezvládná látka, dynamicky zmítaná větrem. Jde o vnímání prostorových souvislostí, stromů jako nositelů času, látka reprezentuje děj. Vizuální i prostorová zábrana se neustále hýbe, je však spoutána o kmeny a větve, které ji nepustí dál a nedovolí ji odletět. 

Instalace bude hotová, až třešně rozkvetou, květenství je tak podřízena doba, mezi třešněmi bude ale ve všech fázích, například i tehdy, až větrem budou poletovat odkvetlé okvětní lístky a mezi bílou látkou a starými třešněmi bude chumelit. Najednou nebude látka tou krátkodobou záležitostí. 

Přestože je v sadě látky rozmístěn celý kilometr, díky rozlehlému vrchu je zde stále prostor pro aktivní trávení volného času a prvního máje zde bude spousta možností na tradiční polibek pod třešní bez látky, o kousek dál však doplněn jedinečným uměleckým zážitkem.  

 

Městská část Praha 9
Tel: 283091111
park Třešňovka
Praha 9, 190 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: