Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
24
března

Útěky Josefa Brykse - outdoorové hra pro celou rodinu

Plechárna

zpět na výpis akcí
 

Naše hra Útěky Josefa Brykse vám umožní poznat životní příběh letce RAF Josefa Brykse.

Začátek:24. 03. 21
Konec:31. 05. 21
Čas:00:00 - 23:59
Kategorie: zábava|zábava - ostatní, poznání| ostatní

V současnosti nesou všechny ulice na Černém Mostě II (kromě Chlumecké) jméno některého z letců, kteří za druhé světové války vstoupili do řad britského letectva Royal Air Force (RAF) a statečně bojovali proti nacistickému Německu. 

Nejdelší a nejklikatější je ulice s názvem Bryksova. Život Josefa Brykse, po kterém je pojmenována, bohužel moc dlouhý nebyl, ale rozhodně přinesl spoustu nečekaných zákrut a zatáček. 

Josef Bryks se narodil 18. března 1916 v obci Lašťany u Šternberka jako sedmé z osmi dětí hanáckého rolníka Františka Brykse a jeho ženy Anny, rozené Nasvetrové. Po maturitě na obchodní akademii v Olomouci nastoupil v roce 1935 na armádní školu pro jezdecké důstojníky v Košicích. Po jejím ukončení studoval na Vojenské akademii v Hranicích na Moravě v kurzu pro poručíky jezdectva. Během studia v letech 1936 až 1937 přestoupil k letectvu. Sloužil poté u 5. pozorovací letky 2. leteckého pluku v Olomouci. Od roku 1937 si dále zvyšoval svou specializaci v prostějovském leteckém učilišti pro poručíky letectva. Pilotní výcvik ukončil 21. září 1938, u 33. stíhací letky téhož pluku se hlásil 30. září. 

V březnu 1939 se oženil s první ženou Marií. V polovině dubna 1939 byla československá branná moc německou protektorátní správou rozpuštěna a Josef Bryks byl z úvazku propuštěn na trvalou dovolenou. Jako voják byl samozřejmě nepotřebný, chuť bránit svou milovanou vlast ho ovšem neopouštěla. V rámci Protekorátu Čechy a Morava to ale nebylo možné.

Bryks pomáhal s organizováním útěků československých pilotů z protektorátu do Polska. Sám se k útěkům nepřipojil, jelikož s manželkou Marií čekali dítě. Dcera se jim narodila v září 1939, dva dny po porodu  však zemřela. I bez tohoto neštěstí však jejich manželství nebylo šťastné a možná i to byl moment, který ovlivnil jeho rozhodnutí odejít za hranice a připojit se k tvořící se československé armádě ve Francii. 

Zaujal vás příběh Josefa Brykse? Věříme, že ano a máte chuť dozvědět se o něm víc. Naše hra Útěky Josefa Brykse vám to umožní. Projdete se nejdelší ulicí na Černém Mostě, budete hledat jednotlivá stanoviště, plnit bojové úkoly a zjistíte, kolika různými (a leckdy neuvěřitelnými) způsoby se dalo uprchnout ze zajetí. Jdeme na to!

Co budete potřebovat: 

– telefon se čtečkou QR kódů nebo vytištěné materiály ke hře (k vyzvednutí v Kavárně)

– dva listy papíru minimálně velikosti A5, můžou to být i noviny 

– papír velikosti minimálně A6, na který se dá psát

– tužku nebo propisku 

– foťák (není nutný)

– dezinfekci na ruce

– 90 až 120 minut času

– mapu s přehledem všech stanovišť

Plechárna
Tel:
Bryksova 1002 / 20
Praha 14, 14000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: