Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
29
srpna

Unikátní kolekce nejjedovatějších šípových žab

Zoologická zahrada hl. m. Prahy

zpět na výpis akcí
 

Návštěvníci Zoo Praha budou mít jedinečnou příležitost prohlédnout si hned třicet druhů pralesniček neboli šípových žab

Začátek:29. 08. 20
Konec:31. 10. 20
Cena:od 200 Kč
Čas:09:00 - 17:30
Kategorie: poznání|fauna a flora, pro děti| Příroda, Zábava, S tatínkem

Nevelké i zcela miniaturní, výjimečně zbarvené, mnohdy prudce jedovaté. Návštěvníci Zoo Praha budou mít jedinečnou příležitost prohlédnout si hned třicet druhů pralesniček neboli šípových žab, jejichž tajemný svět jsme v Zoo Praha poprvé představili v roce 2019. Nyní přicházíme s ještě větším lákadlem – výstava bude prezentovat mimo jiné dvojice žabek stejného druhu, které se diametrálně liší svým zbarvením podle lokality, v níž žijí. K vidění budou také tzv. „imitátoři“ – pralesničky, které napodobují jiné, jedovatější druhy. Výstava bude slavnostně otevřena už tuto sobotu odpoledne a potrvá v Galerii Gočárovy domy do konce října. Zoo Praha k této výstavě připravila také brožuru a originální propagační předměty právě se symbolikou šípových žab.

„Pralesničky lidi odjakživa fascinovaly svou barevností, velikostí i množstvím jedu v tak malém těle. Indiáni je používali a lokálně ještě používají k výrobě otrávených šípů. Většina šípových žab se nemusí schovávat před predátory, naopak své výstražné neboli aposematické zbarvení hrdě vystavují. Jed některých druhů je totiž skutečně nesmírně nebezpečný, další druhy toho využívají a zbarvením svou nebezpečnost zveličují,“ popsal hlavní hvězdy výstavy kurátor obojživelníků a plazů Petr Velenský.
Návštěvníci mohou výstavu poprvé navštívit v sobotu 29. srpna ve 13.30 hodin. Slavnostní program začne ve 12.30 hodin hudebním vystoupením skupiny Tradiciones a tvorbou známého malíře Jana Dungela, který na plátno přímo před zraky návštěvníků přenese jednu z vystavených žab.

Výstava navazuje na úspěšné představení těchto obojživelníků v loňském roce. „Tentokrát jsme pro návštěvníky připravili mnohem detailnější cestu za poznáním jednotlivých barevných forem a také jim ukážeme, jak se jeden jediný druh dokáže naprosto barevně odlišit podle lokalit, ve kterých žije, což je jedna z věcí, které dodnes vědci nedokázali zcela vysvětlit,“ zve návštěvníky chovatel pralesniček a spoluautor výstavy Jan Thuma. Výstava představí i takzvané „imitátory“ – žabky, které napodobují jiné, jedovatější druhy, a zařadili jsme rovněž několik druhů, které byly objeveny teprve nedávno a jejichž výskyt je omezen jen na malá území Peru, Kolumbie či Brazílie.

Po celou dobu konání výstavy, tedy až do 31. října, bude pro návštěvníky výstavy připraven každý den v otevírací době výstavy (v srpnu 10–18.30 hodin, v září a říjnu 10–17.30 hodin) komentář odborného průvodce. Každou neděli po dobu trvání výstavy bude také probíhat workshop s názvem Seznámení s Šípovými žábami vedený chovatelem pralesniček a spoluautorem výstavy Janem Thumou. Workshop mohou návštěvníci navštívit od 13.00 do 15.00 taktéž v Galerii Gočárovy domy.

Od soboty budou v Zoo Praha v prodeji také speciálně navržené propagační předměty. Vše s motivy kolekce šípových žab.

Zoologická zahrada h...
Tel: 296112230
U Trojského zámku 120/3
Praha 7, 17000
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: