Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
[design/2015/icon-vizitka-detail-header.png]

Kunsthalle Praha

Praha 1, Klárov 5, 118 00

zpět na výpis
Tip
 
Kunsthalle Praha

Kunsthalle Praha je nezávislý prostor pro umění v srdci historické Prahy.

Kategorie: kultura|galerie

Kunsthalle Praha je nové místo pro umění na kulturní mapě Prahy. Jako nestátní a neziskovou platformu k propojování české a mezinárodní umělecké scény ji založila nadace The Pudil Family Foundation. 

Místo bývalé Zengerovy transformační stanice v historickém centru Prahy jsme se rozhodli oživit programem pro co nejrozmanitější publikum. Najdete u nás tři rozsáhlé galerijní prostory, design shop, bistro i kavárnu s terasou a půvabným výhledem na Petřín a Pražský hrad. Mezinárodní program stavíme na krátkodobých výstavách současného a moderního umění, stejně tak na inovativních vzdělávacích aktivitách.

Naší misí je přispět k hlubšímu porozumění českého a mezinárodního umění 20. a 21. století. Uměleckou sbírkou, výzkumem i podporou zahraničních rezidencí pro umělkyně, umělce a kurátorky nebo kurátory usilujeme o maximální provázání naší umělecké scény s tou světovou. Chceme přinášet inovativní perspektivy na umění a kulturu 20. a 21. století, zapojit do jejich chápání a prožitků co nejširší publikum, a to prostřednictvím dynamického programu výstav a společensko-vzdělávacích akcí. 

Názvem Kunsthalle Praha reflektujeme vzpomínku na multikulturní kořeny Prahy jako města tří národů, dvou jazyků a jedinečného půvabu. Společně s vámi vytváříme inspirativní prostředí, které nám všem umožňuje objevovat a sdílet mezi sebou nové pohledy na kulturu a na svět, v němž žijeme.

Proč Kunsthalle?

Samotný název Kunsthalle Praha se pojí s mezinárodně srozumitelným a především co nejpřesnějším pojmenováním naší instituce. Tzv. kunsthalle, které vznikly již koncem 18. století, byly v běhu historie považovány za prostory, kde se konají krátkodobé výstavy soudobého umění. Takové kunsthalle můžeme dnes najít po celé Evropě.

Na straně jedné působila muzea coby místa pro prezentaci a uchovávání vlastních sbírek, na straně druhé ony kunsthalle pro představování krátkodobých výstav žijících umělců. Postupem času se pojetí obou typů institucí začalo prolínat. Proto je také přirozené, že v Kunsthalle Praha budujeme svou vlastní sbírku, trvale ji ovšem nevystavíme – postupně vám ji odhalíme skrze krátkodobé tématické výstavy i prostřednictvím online databáze.

Kunsthalle v současnosti rovná se laboratoř kritického myšlení a otevřeného dialogu o aktuálních tématech, jak v umění, tak ve společnosti. Cílem není umění konzervovat, ale nabízet nové pohledy a progresivní tendence, reflektovat svět, v němž žijeme. Navíc, onen německý termín "kunsthalle" chápeme i jako reflexi multikulturních kořenů Prahy coby města tří národů, dvou jazyků a jedinečného půvabu.

Praha byla v 19. století a následně i v celé první polovině 20. století mimořádně významnou kulturní křižovatkou Evropy – a to i díky soužití Čechů, Němců a židovské komunity. Přišlo nám důležité se k německému termínu "kunsthalle" vrátit a přirozeně ho propojit s českým názvem hlavní metropole. Bereme to zkrátka jako takový signál, abychom si společně uvědomili takto zásadní a stále velmi inspirativní kus naší vlastní historie. Proto Kunsthalle Praha.

Náš tým

Jsme mezinárodní tým, který otevřeně spolupracuje s mnoha externími partnery, jakými jsou lokální i mezinárodní, soukromé či státní instituce, stejně tak kurátoři, historici umění, badatelé, odborníci v oblasti edukací, umělci i dobrovolníci.

Klárov 5
Praha 1, 118 00
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: